Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Θα κόψουμε το λίπος


| Εκτύπωση Της Νάνσιας Παλάλα

Πρόεδρος: Το κράτος είναι παχύσαρκο, χρειάζονται περικοπές
Αχρείαστες δαπάνες και σπατάλες θα κοπούν, για να εξοικονομηθούν 700 εκ. για τον προϋπολογισμό του 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ σύγκληση της Βουλής για τους καταθέτες του 18%

Για λίπος το οποίο διαθέτει το παχύσαρκο κυπριακό κράτος έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να αποκόψει το πάχος ώστε ο ασθενής να είναι υγιέστερος. Με τη δήλωσή του αυτή ο Πρόεδρος εννοούσε τις αχρείαστες δαπάνες και σπατάλες οι οποίες θα τερματισθούν ώστε να γίνει η εξοικονόμηση των κεφαλαίων που χρειάζονται για τον προϋπολογισμό του 2014.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκαμε χθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους για την αξιολόγηση της Τρόικας, αμέσως μετά από σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, στους οποίους παρουσίασε το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Είπε πως η Κύπρος έκαμε βήμα για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της έναντι των δανειστών, τονίζοντας ότι «διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που προειδοποιούσαν για δεύτερο μνημόνιο και για νέα μέτρα, τα οποία αποφεύχθηκαν. Επιτύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους με έναν όσον το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στο νοικοκύρεμα του κράτους και αποφύγαμε τη λήψη νέων μέτρων», τόνισε.
Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη πάντως έτυχαν έντονης κριτικής από το ΑΚΕΛ, το οποίο μίλησε για επικοινωνιακά τεχνάσματα.
«Θεωρούμε», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, «ότι η Κυβέρνηση, αντί να επικεντρωθεί στην ουσία των πολλών προβλημάτων και των αδιεξόδων που επισώρευσε η οικονομική κρίση και επέτεινε το μνημόνιο, επικεντρώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρώντας να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Άλλα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αξιολόγηση, δεν παρέλειψαν όμως να τονίσουν ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, ενώ Οικολόγοι και Συμμαχία των Πολιτών διαφώνησαν με τις δηλώσεις Αναστασιάδη.
Αξιόπιστοι εταίροι

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μέσα από σκληρή και αποφασιστική δουλειά κατορθώσαμε να κρινόμαστε από τους ίδιους τους δανειστές μας ως αξιόπιστοι εταίροι» και πρόσθεσε:
«Επιδείξαμε συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και κάναμε ένα καθοριστικό βήμα προς την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας. Όλη αυτή την περίοδο, πολλοί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, δεν ήσαν απλώς απαισιόδοξοι, αλλά και πολλές φορές αδικαιολόγητα απόλυτοι στην κριτική ότι δεν θα επιτυγχάναμε να ανταποκριθούμε στους στόχους που είχαν τεθεί. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών θεωρούσαν με βεβαιότητα ότι οδηγούμασταν σε ένα δεύτερο, πιο επαχθές, μνημόνιο».
Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης και την αποκαταστάσή της ως αντισυμβαλλόμενο μέρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλείσαμε μια σημαντική εκκρεμότητα».
Για τον Συνεργατισμό, αφού επισήμανε την τεράστια σημασία και τη μεγάλη συμβολή του στην κυπριακή κοινωνία, σημείωσε ότι «διασφαλίσαμε την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή του με δημόσιο χρήμα. Διασφαλίσαμε, οριστικά και αμετάκλητα, όχι απλά την επιβίωσή του, αλλά την καθόλα υγιή παρουσία του και συνέχιση του κοινωνικού του ρόλου».
«Η ανακοίνωση της ίδιας της Τρόικας για το θέμα αυτό», είπε, «πρέπει να θέσει οριστικά τέρμα στην ανεύθυνη και επιζήμια ψιθυρολογία των τελευταίων μηνών. Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα. Ο Συνεργατισμός ανήκει στο συνεργατικό κίνημα και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον χαρακτήρα αλλά και τον κοινωνικό του ρόλο».
Το παχύσαρκο κράτος

Σε ερώτηση πώς θα εξοικονομηθούν τα €700 εκ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε καλύτερες παραστάσεις και επειδή ήδη έχουμε προγραμματίσει από τις εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού, η απόφαση είναι ότι κατά 11% θα γίνουν περικοπές από σπατάλες και από δαπάνες που δεν δικαιολογούνται».
«Ήδη», πρόσθεσε, «μέσα από τις ενέργειες των υπουργών μας έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξοικονομήσεις. Εξίσου σημαντικές εξοικονομήσεις που φτάνουν τα 700 εκ. ευρώ θα επιτευχθούν και για τον προϋπολογισμό του 2014. Υπάρχει πάχος και θα αποκοπεί, έτσι ώστε ο ασθενής να είναι και υγιέστερος όταν είναι και αδύνατος, χωρίς το πάχος που παρουσιάζει. Συνήθως οι παχύσαρκοι έχουν προβλήματα και το κράτος μας είναι, δυστυχώς, εξ εκείνων των κρατών που παρουσιάζουν μια παχυσαρκία αδικαιολόγητη, που είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε».
Η ανακούφιση των ανέργων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις χιλιάδες ανέργων σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας».
«Ήδη αρχίσαμε να θέτουμε τις βάσεις με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Θα εντατικοποιήσουμε όμως την προσπάθειά μας, τόσο όσον αφορά στην προσέκλυση στοχευμένων επενδύσεων όσο και μέσω της αλλαγής των δομών και διαδικασιών που διευκολύνουν τις επενδύσεις, οριζόντια σε όλο το φάσμα του κράτους».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι -με πείσμα, αποφασιστικότητα, τόλμη, υπομονή και επιμονή που μας διακρίνει- να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία».
Προδρόμου: Θα συζητηθεί εκτάκτως στη Βουλή το θέμα των ανασφάλιστων
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι κατά γενικήν ομολογία υπάρχει ικανοποίηση
από την αξιολογηση της Τρόικας. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «εξίσου γενική είναι η θέση ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και αυτή η θέση είναι κοινή σε Κυβέρνηση και κόμματα».
Για την Τράπεζα Κύπρου ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρέπει να αφεθεί η τράπεζα να βρει τον δρόμο της μακριά από πολιτικές ή όποιες άλλες παρεμβάσεις· γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο σε κοινή συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ συζήτησε τα θέματα τα οποία σχετίζονται με τη χειραφέτηση της Τράπεζας Κύπρου. Πρόσθεσε όμως ότι λόγω του προβλήματος που προκύπτει από τη διαχείριση ποσοστού 18% των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, αφού άκουσε και εισηγήσεις δύο συναδέλφων σχετικά με ενδεχόμενες τεχνικές και νομικές δυσκολίες, αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας πριν από το τέλος Αυγούστου προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές στη Νομοθεσία με τρόπο που τελικά η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, μετά την εξυγίανση, να γίνει στις προβλεπόμενες προθεσμίες και να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αυτός ο τρόπος, είπε, είναι να αποφευχθεί «η δυσαρμονία στην ανάμειξη της εποπτικής Αρχής στη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου».
Τα άλλα κόμματα
Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σημείωσε ότι «ο δρόμος του μνημονίου είναι δύσβατος, με οδυνηρές και αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό μας».
«Η τυφλή υιοθέτηση και εφαρμογή του μνημονίου από την Κυβέρνηση», ανέφερε, «αναμένεται να οδηγήσει σε ύφεση 15% για τη διετία και η ανεργία έφτασε ήδη τις 76.000 άτομα ή 17,5%, ενώ δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει».
Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση -χωρίς να προβάλλει αντιστάσεις, χωρίς να διαπραγματεύεται ουσιαστικά- προτίθεται να κάνει σοβαρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες στον επόμενο Προϋπολογισμό, ενώ αναζητά μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος των ημικρατικών οργανισμών, παρά τις καθολικές αντιδράσεις της πλειοψηφίας του λαού και των πολιτικών κομμάτων».Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «σοβαρά ερωτήματα τίθενται και για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κοινωνικό χαρακτήρα του κινήματος».
Το ΔΗΚΟ με δήλωσή του ανέφερε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση μπορούμε να βλέπουμε τη συνέχεια με περισσότερη αισιοδοξία, νοουμένου ότι θα επιδείξουμε συνέπεια, ωριμότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας για έξοδο από την κρίση.
Η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η διαχείριση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί προτεραιότητα, με τελικό στρατηγικό στόχο την έξοδο από την κρίση, και καλεί σε προσεκτικά βήματα, μακριά από αντιπαραθέσεις.
Το ΕΥΡΩΚΟ εκτιμά ότι η κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία απαιτεί σοβαρή και συντονισμένη διαχείριση και όχι λαϊκισμούς, επιμνημόνιες δηλώσεις και αχρείαστες αντιπαραθέσεις.
Ο γ.γ. των Οικολόγων Γ. Περδίκης ανέφερε ότι η τυφλή υπακοή στον δρόμο του μνημονίου έφερε ήδη περισσότερη ανεργία, φτώχια, ύφεση και ανέχεια, ενώ «οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για την περίφημη "επανεκκίνηση" της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, έχουν αποτύχει δυστυχώς». Σημείωσε δε ότι δεν μοιράζεται τη χαρά του Προέδρου Αναστασιάδη.
Η Συμμαχία των Πολιτών, τέλος, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αντί να πανηγυρίζει γιατί πήρε τα εύσημα της κ. Βελκουλέσκου, ας ανησυχεί γιατί η κ. Βελκουλέσκου κρίνει ότι «οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και η λήψη νέων ακραίων μέτρων λιτότητας είναι πολύ πιθανή».    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: