http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/385663
Εκτύπωση | 24/05/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|Αυτό, όμως, έπρεπε να το πράξουν πριν από εφτά χρόνια! Στις πρώτες Ευρωεκλογές, γύρω στο 40% των εκλογέων προτίμησαν τις παραλίες παρά τις κάλπες. Σήμερα, οι λόγοι είναι διαφορετικοί και σύνθετοι. Υπάρχει μια κατηγορία πολιτών, ιδιαίτερα νέων, που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την πολιτική. Πρόκειται για μη συνειδητοποιημένους και αδιάφορους νέους, που έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Είναι και μια άλλη μερίδα πολιτών, που είναι ενεργοί αλλ’ αποστασιοποιούνται και αντιδρούν κατά της πολιτικής και των πολιτικών. Δεν πείθονται από τον πολιτικό λόγο που θεωρούν κούφιο, φλύαρο, ανούσιο και εξ αυτού προκλητικό για τη νοημοσύνη και την παιδεία τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ιδωθεί και η δημιουργία κινημάτων, που εξελίχθηκαν σε κόμματα, επειδή πιστεύουν ότι οι κομματικοί μαντατοφόροι δεν έχουν πια σοβαρά πολιτικά μηνύματα να μεταδώσουν.
Παράλληλα, η κομματική και πολιτική πρακτική, το ισχύον σύστημα πελατειακών σχέσεων, τα κομματικά μικρομάγαζα και κυκλώματα, η φθορά και η διαφθορά της κομματικής και πολιτικής εξουσίας, τα συχνά σπιθαμιαία αναστήματα που δεν εμπνέουν, η ανυπαρξία καθαρού και εύτολμου πολιτικού λόγου, η εξάρτηση και η διαπλοκή με συμφέροντα, ο λαϊκισμός και η ατάκα, διώχνουν ιδιαίτερα τους νέους. Οι περισσότεροι από αυτούς, με τρανταχτά πτυχία και με τον αέρα της πνευματικής και ιδεολογικής αυτοπεποίθησης, δεν ανέχονται πρακτικές και πολιτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την υπομονή τους. Οι περισσότεροι νέοι είναι άνεργοι. Δεν άκουσαν κανέναν να εγκύπτει στο πρόβλημά τους, ούτε βλέπουν δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εκτός και αν ενταχθούν σε κόμμα, με αυξημένες πιθανότητες να βολευτούν. Αλλ’ αυτή η κατάσταση πραγμάτων ενοχλεί και εξοργίζει τους νέους, που διεκδικούν μοίρα στον κυπριακό ήλιο.
Γι’ αυτό και απέχουν από τις εκλογές, από τα κόμματα και από την πολιτική. Λένε με οργή: «Όλοι το ίδιο είναι, σκέφτονται πρώτα το κόμμα και τα συμφέροντά τους, όχι εμάς και τον τόπο». Οι πολίτες και δη οι νέοι απέχουν από αδιαφορία, ανία, απαξίωση, οργή, θυμό, ευαισθησία, αποστροφή, με την οξεία αίσθηση του ανικανοποίητου. Η πολιτική, πιστεύουν, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρά τους για έναν καινούργιο κόσμο. Η πολιτική και οι πολιτικοί δεν τους εμπνέουν, τους προκαλούν βαρεμάρα, συχνά αναγούλα, εξ ου και η άρνηση να εμπλακούν στα κομματικά γρανάζια, επειδή δεν θέλουν να αλεστούν στις μυλόπετρες της εσωκομματικής κραιπάλης, των υπονομεύσεων, της διαβολής και των μαχαιρωμάτων. Οι πολίτες απαιτούν μια νέα πολιτική, μακριά από τον αποτυχημένο και ξεπερασμένο παλαιοκομματισμό. Θέλουν μια πολιτική με όρους αφύπνισης, εξανάστασης, διεκδίκησης, ανασύνταξης και υπεράσπισης των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Αμφιβάλλουμε αν τα κυπριακά κόμματα μπορούν να ανταποκριθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου