Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος ΔΗΣΥ Με ποσοστό 34,27% και 20 έδρες, ανέλαβε τα ηνία της πολιτικής ζωής του τόπου

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/385292

| Εκτύπωση | 23/05/2011 | ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Η αποχή δείχνει ότι οι νέοι κουράστηκαν από τις ανώφελες αντιπαραθέσεις και την ξύλινη γλώσσα
Ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων για το καλό της Κύπρου. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ «θα εργαστεί για μεγάλες αλλαγές και θα αλλάξει πολλά».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωη του τόπου έδωσε χθες στο Δημοκρατικό Συναγερμό η ετυμηγορία των πολιτών. Αναδεικνύοντάς τον πρώτο κόμμα, με ποσοστό 34,27%, σε σύγκριση με 30,34% που είχε πάρει στις βουλευτικές του 2006, ο λαός τού έδωσε εντολή για αλλαγές, «για μεγάλες αλλαγές», όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη δήλωσή του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Πέρα, όμως, από τη διαβεβαίωση ότι ο ΔΗΣΥ θα αλλάξει πολλά, ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε και για την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και ενότητα.
Διαβεβαιώνουμε, τόνισε, ότι θα εργαστούμε προς κάθε κατεύθυνση για να ενώσουμε τις δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας. Να είστε βέβαιοι ότι με συλλογικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και να ελπίζουμε σε περισσότερα.
Η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ, το βράδυ, όταν πια έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών, ήταν στην ουσία μήνυμα θριάμβου αλλά και μήνυμα ανάγκης για ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Αφού μίλησε για καθαρή νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι «οι πολίτες έστειλαν με το αποτέλεσμα των βουλευτικών ένα σαφές μήνυμα, μήνυμα αλλαγής πολιτικής, στην Κυβέρνηση.
Το μήνυμα είναι ότι πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει πορεία για να βγει η Κύπρος από τα αδιέξοδα. Το αποτέλεσμα δίνει στον ΔΗΣΥ τον πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο. Δημιουργείται η δυναμική για μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία που δίνει στον ΔΗΣΥ έναν ισχυρό πολιτικό ρόλο. Ο έλεγχος της Κυβέρνησης γίνεται τώρα περισσότερο αποτελεσματικός και η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα μεγαλώνει. Η κοινωνία απαιτεί άμεσες λύσεις.
Ο ΔΗΣΥ, σαν υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά και να στηρίξει κάθε κίνηση η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί καθαρή νίκη του ΔΗΣΥ με 4%, που μας αναδεικνύει την πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Όμως αυτές οι κρίσιμες ώρες που η πατρίδα μας περνά, δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες».
Ο λαός, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, «μας καταξίωσε με σημαντική αύξηση του ποσοστού μας της τάξης του 4%, αναδεικνυοντάς μας έτσι την πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Αυτές όμως οι κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας δεν είναι ώρες για θριαμβολογίες.
Πρέπει να σημειώσω ότι έχει καταγραφεί μια σημαντική νίκη που αφορά στην ουσία του μηνύματός μας: Ενώνουμε δυνάμεις. Επειδή τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι μεγάλα και το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες μάς ζητούν να συνεργαστούμε, να αφήσουμε πίσω τους διχασμούς και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Μας ζητούν να αφήσουμε στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν. Το μήνυμα της δικής μας παράταξης είναι πως θα αλλάξουμε, και θα αλλάξουμε πολλά».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στην αποχή.
Υπάρχει μερίδα πολιτών, τόνισε, που επέλεξε άλλα κόμματα, αλλά μοιράζεται τις ανησυχίες μας, τις ελπίδες και τις ιδέες μας. Θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί να προβληματισθούμε από την αποχή των ψηφοφόρων, νέων ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς έχουν κουραστεί από τις ανώφελες αντιπαραθέσεις, την έλλειψη σιγουριάς και προοπτικής και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Το μήνυμα της αποχής είναι ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αλλάξουμε. Το δικό μας μήνυμα είναι ότι θα αλλάξουμε πολλά. Η κοινωνία μάς έστειλε το μήνυμά της και καταξίωσε τον ΔΗΣΥ. Διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε προς κάθε κατεύθυνση για να ενώσουμε τις δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας. Να είστε βέβαιοι ότι με συλλογικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και να ελπίζουμε σε περισσότερα.

Η προεδρία της Βουλής

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ερωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής. Απάντησε:
Μη βιάζεστε. Ο προβληματισμός μας θα είναι προς κάθε κατεύθυνση.
Ο Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος επανεξελέγη βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται έτοιμος για συνεργασίες με στόχο την προεδρία της Βουλής. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα με όλους», είπε.
Ευχαριστίες σε Αβέρωφ - Δημητρίου
Κλείνοντας την ομιλία του μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε ονομαστικά τον επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του ΔΗΣΥ, αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και το συντονιστή της προεκλογικής προσπάθειας Παναγιώτη Δημητρίου.
Η αποχή φάνηκε νωρίς
Στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν από νωρίς το πρωί αρκετά από τα στελέχη του κόμματος τα οποία παρακολουθούσαν την κατάσταση λεπτό προς λεπτό.
Στις 12 το μεσημέρι, όταν δηλαδή έκλεισαν οι κάλπες για διάλειμμα, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σύσκεψης κατά την οποία ανασκοπήθηκε η κατάσταση, μια και ήταν εμφανές από εκείνη την ώρα η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων.
Από την ώρα εκείνη τα επιτελεία του ΔΗΣΥ μιλούσαν ήδη για αποχή που θα έφθανε το 20%. Όσο όμως κι αν προσπάθησαν, όχι μόνον οι του ΔΗΣΥ αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων να μειώσουν το ποσοστό της αποχής, οι ψηφοφόροι δεν πείσθηκαν τελικά να προσέλθουν στην κάλπη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ερμηνεύοντας το βράδυ την αποχή, είπε ότι το μήνυμα ελήφθη και ότι είναι φανερό πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι θέλουν αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς.
Έχουν κουραστεί, σημείωσε, από τις αντιπαραθέσεις και την ξύλινη γλώσσα. Το δικό μας μήνυμα προς τους ψηφοφόρους και ειδικότερα τους νέους, είπε, είναι ότι θα αλλάξουμε πολλά.
Η ώρα της κάλπης
Ο Πρόέδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ψήφισε στις 9 το πρωί στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό. Στο εκλογικό κέντρο πήγε συνοδευόμενος από την οικογένειά του και τα εγγονάκια του.
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές είναι μια σημαντικότατη ευκαιρία για το λαό να στείλει τα δικά του μηνύματα για διορθωτικές αλλαγές, είπε, και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δείγματα είναι ότι τα μηνύματα μπορεί να επηρεάσουν μια σειρά αποφάσεων της Κυβέρνησης, που λίγο προ των εκλογών έδειξε να ανησυχεί για τα μηνύματα που έστελναν μέσω των δημοσκοπήσεων οι πολίτες».
Αφού επανέλαβε πως οι Βουλευτικές Εκλογές είναι εκλογές συμμετοχής και όχι αποχής και πως «δεν είναι εκλογές εξουσίας» και ότι «αύριο θα είναι Πρόεδρος ο κ. Χριστόφιας και αν ο λαός το θέλει, ενδεχόμενα και μετά το 2013», ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε:
«Αν πραγματικά θέλουμε να στείλουμε μηνύματα για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε πολιτικές που θα βοηθήσουν έτσι ώστε ο τόπος να πάει μπροστά, αυτή είναι η ευκαιρία του πολίτη. Σήμερα, ασκώντας την ισχύ που δίνει ο νόμος και η δημοκρατία στον κάθε πολίτη, μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να αλλάξουμε πορεία».
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «η κάθε ψήφος στον ΔΗΣΥ ενισχύει τη φωνή που θέλει να ενώσουμε δυνάμεις και εμείς δεν αποκλείουμε καμία των πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια, επιτέλους, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ούτως ώστε οι πολιτικές που εισηγείται η πλειοψηφία να υιοθετούνται και από όσους μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παραγνώρισαν αυτό το φαινόμενο».
«Τα τελευταία δείγματα ότι τα μηνύματα μπορεί να επηρεάσουν», είπε, «είναι μια σειρά αποφάσεων της Κυβέρνησης που, ολίγον προ των εκλογών, έδειξε να ανησυχεί για τα μηνύματα που έστελναν μέσω των δημοσκοπήσεων οι πολίτες. Φανταστείτε την πολλαπλάσια δύναμη που θα υπάρξει όσον αφορά αλλαγές πορείας, πολιτικής, νοοτροπίας, αν με το σημερινό τους μήνυμα ενισχύσουν αυτήν την αξίωση ή την ανάγκη οι πολίτες», συμπλήρωσε.
Οι νέοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θεωρεί ότι τα ποσοστά αποχής θα είναι μειωμένα από τις αρχικές προβλέψεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως εκτιμά και ευελπιστεί ότι το ποσοστό αποχής θα μειωθεί και πως «οι νέοι μας θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους, όπως και οι μικρομεσαίοι, όπως οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι».
«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν οι νέοι άλλοι να αποφασίζουν για εκείνους, αντί εκείνοι για τον εαυτό τους», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Γλαύκος Κληρίδης στη Λυκαβηττό

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δηλώνοντας ότι από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντοτε προσέρχεται στις κάλπες.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα κι εξερχόμενος του Κέντρου Ε’ στο Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε:
«Έκλεισα τα 92 μου χρόνια και από το 1960 που δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ψήφισα σε όλες τις εκλογές Προέδρων και Βουλευτών, διότι πιστεύω ότι μία δημοκρατία λειτουργεί όταν υπάρχουν κόμματα και ψηφοφόροι που ψηφίζουν».
Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως «δεν είμαι υπέρ εκείνων οι οποίοι απέχουν, γιατί όλοι έχουμε ένα καθήκον να στηρίξουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και εγώ πρέπει να πω ότι είμαι ήσυχος με τον εαυτό μου διότι δεν έχασα εκλογή, βουλευτική ή προεδρική, που να μην ψηφίσω».
«Σας ευχαριστώ που είστε παρόντες», είπε ο κ. Κληρίδης, καταλήγοντας.

Ποιοι ήταν οι βουλευτές ΔΗΣΥ στην τελευταία Βουλή

Στην τελευταία Βουλή ο ΔΗΣΥ εκπροσωπείτο από τους ακόλουθους βουλευτές:
Νίκος Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Τορναρίτης Νίκος, Κυριακού Μαρία, Κυριακίδου Στέλλα, Χρίστος Στυλιανίδης, Ιωνάς Νικολάου, Θεοχάρους Ελένη (Κυπριανού Ανδρέας), Πουργουρίδης Χρήστος, Θεμιστοκλέους Ανδρέας, Σωκράτης Χάσικος, Μητσόπουλος Τάσος, Τάσου Γεώργιος, Κώστας Κωνσταντίνου, Χριστοφόρου Λευτέρης, Σαμψών Σωτήρης, Γεωργίου Γεώργιος και Χατζηγιάννης Κυριάκος.
Στις περασμένες βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ είχε εξασφαλίσει ποσοστό 31,13% και 18 έδρες στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: