Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Καρφί δεν καίγεται στα κόμματα για τον τόπο και τα συμφέροντά του»

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/387051

| Εκτύπωση | 28/05/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η ΣΤΗΛΗ σήμερα παραχωρείται, ακόμα μια φορά, στον εκλεκτό φίλο και συνεπή αναγνώστη, Ανδρέα Τ. Λουκά, πρόσφυγα από το κατεχόμενο Αγριδάκι της όμορφης Κερύνειας μας. Οι επισημάνσεις του όπως πάντα καίριες και αιχμηρές: «Κάλλιστη η ανάλυσή σου (24/5/2011), η οποία αφορούσε στην αποχή του 21,3% των ψηφοφόρων από τις εκλογές, με την οποία κατέληγες: "Οι πολίτες απαιτούν μια νέα πολιτική, μακριά από τον αποτυχημένο και ξεπερασμένο παλαιοκομματισμό. Θέλουν μια πολιτική με όρους αφύπνισης, εξανάστασης, διεκδίκησης, ανασύνταξης και υπεράσπισης των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων. Αμφιβάλλουμε αν τα κυπριακά κόμματα μπορούν ν' ανταποκριθούν". Αλλ’ η τελευταία φράση είναι που αποδίδει μερικώς τη θλιβερή πραγματικότητα.
Η πλήρης πραγματικότητα είναι πως, με πάσα βεβαιότητα, τα κόμματα αδιαφορούν και καρφί δεν τους καίγεται. Και ασφαλής απόδειξη περί τούτου είναι και οι πανηγυρισμοί τους για τα ποσοστά που έλαβαν, τα οποία δεν υπολογίζουν επί του συνόλου των ψηφοφόρων αλλά μόνο επί των ψηφισάντων. Μπορεί, όντως, όσοι απείχαν από την ψηφοφορία να το έκαναν για τους λόγους που εξηγείς, αλλά για τα κόμματα το ζητούμενο ποιο είναι; Το πόσες έδρες θα καταλάβουν! Έναντι παντός τιμήματος.
Γι’ αυτό και το κυβερνών κόμμα, ενώ έλεγε τις πιο βροντώδεις μπούρδες για ν' αποφύγει την εξίσωση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τους εκ πατρογονίας, ξαφνικά ανένηψε ημέρες προ των εκλογών και είδε το δίκιο τους! Ακόμα και τη συμφωνία με το Κατάρ ολοκλήρωσε ώρες προ των εκλογών για να εντυπωσιάσει το νοήμον κοινό…
»Όμως, πόσο και πώς αντιλαμβάνονται το νόημα της αποχής, το εξέφρασε η εκ πατρογονίας κομματική κληρονόμος, αρχισυντάκτρια της "Χαραυγής" και μέλος της ΚΕ επιτροπής του ΑΚΕΛ, κ. Γκιούροφ, σε σχετικό άρθρο της. Μας το διάβασε ο Λάζαρος Μαύρος από την εκπομπή του… Και ήταν εντυπωσιακό! Απλώς δεν το αντιλαμβάνονται! Άλλα κατάλαβαν από τις προχτεσινές εκλογές. Πως εμείς οι Κερυνειώτες, π.χ., επιθυμούμε διακαώς, πρώτον, να μην επιστρέψουμε ποτέ στην Κερύνεια, δεύτερον, να διανεμηθούν οι περιουσίες μας στους "χρήστες", τρίτον, να υποβιβαστούμε σε πολίτες με μηδαμινό δικαίωμα ψήφου έναντι των Τούρκων και τα λοιπά γνωστά που περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπέβαλε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσια της ΔΔΟ την οποία, δήθεν, διαπραγματεύεται κιόλας.
»Βέβαια, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, οι συντοπίτες μου Κερυνειώτες, εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν, δήλωναν και τους λόγους για τους οποίους θα το έκαναν. Άλλος για να βολέψει το άνεργο παιδί του, άλλος σαν ανταπόδοση για το ρουσφέτι που του επιδαψίλευσε ο τάδε κομματικός, άλλος για να λάβει σπίτι σε συνοικισμό, άλλος για να μη χάσει το κόμμα του, και άλλος επειδή χαμπάρι δεν πήρε ούτε και άκουσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε ήδη προτάσεις για το περιουσιακό, με τις οποίες τσιμεντώνει τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, αν δεν τις κάνει χειρότερες!..
»Αλλ’ η κυρία αρχισυντάκτρια της "Χ" είδε στα αποτελέσματα των εκλογών, έγκριση από τους Κερυνειώτες, της πολιτικής Χριστόφια! Για την αποχή από τους Κερυνειώτες, κιχ δεν ανέφερε… Ούτε και από τα γραφόμενά της έδειξε να προβληματίζεται. Δεν σκέφτηκε, ας πούμε, πως ίσως εκείνο το ποσοστό των Κερυνειωτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν, το έκαναν από έσχατη αηδία προς την πολιτική των κομμάτων για τη στάση τους έναντι της επαρχίας, τη μόνιμη τουρκοποίησή της και την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέροντος γι’ αυτήν από τους πολιτικούς, πέρα από τις ψήφους των Κερυνειωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: