Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Εκείνοι οι δυο είναι οι δολοφόνοι» Σκορδέλλη και Κρασοπούλης οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Άντη Χατζηκωστή

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/383741

| Εκτύπωση | 18/05/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Αντεξεταζόμενος ο Φάνος Χατζηγεωργίου κατέθεσε ότι διέπραξε τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή με το Γρηγόρη Ξενοφώντος και έδειξε την Έλενα Σκορδέλλη και τον Τάσο Κρασοπούλη σαν τους ηθικούς αυτουργούς.

«Τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή τη διέπραξε ο Γρηγόρης κι εγώ. Οι ηθικοί αυτουργοί είναι η Έλενα Σκορδέλλη και ο Τάσος Κρασοπούλης», κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Φάνος Χατζηγεωργίου κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης «ΣΙΓΜΑ» Άντη Χατζηκωστή.
«Εγώ δεν αγωνιώ, άλλοι πρέπει να αγωνιούν, είμαι ήρεμος, είπα την αλήθεια και τα γεγονότα όπως τα έζησα», ανέφερε ακόμα ο Φάνος Χατζηγεωργίου σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης της Έλενας Σκορδέλλη αν έχει αγωνία για την έκβαση της δίκης και για τη μαρτυρία που έδωσε.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Έλενας Σκορδέλλη υπέβαλε στο μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου ότι ψεύδεται, ενώ στη θεληματική κατάθεσή του, που δόθηκε στις 21/01/2010, ο μάρτυρας λέει «μεγάλα ψέματα».
«Καταλαβαίνεις ότι μας έπιασαν για φόνο; Όπως έγιναν τα είπα. Δεν είχα να κρύψω τίποτα. Όπως έγιναν τα είπα», είπε ο Φάνος Χατζηγεωργίου.
Συνέχισε λέγοντας ότι όταν έδωσε τη θεληματική κατάθεσή του, η Αστυνομία του είπε πως θα διερευνούσε αυτά που ισχυρίστηκε και αν ήταν αλήθεια, τότε θα έμπαινε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως δεν ήταν προς το συμφέρον του να πει ψέματα.
«Είμαι ήρεμος»
Σ' ερώτηση της υπεράσπισης αν είναι αγχωμένος για το ότι «προσυμφώνησε» με την Αστυνομία για ένταξή του στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και τώρα έχει αγωνία, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως ο ίδιος δεν αγωνιά και ότι άλλοι πρέπει να αγωνιούν.
«Είμαι ήρεμος, είπα την αλήθεια και τα γεγονότα όπως τα έζησα», ανέφερε.
Ερωτηθείς γιατί πέταξε το φονικό όπλο και τα ρούχα στη νεκρή ζώνη, δηλαδή 40 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, ο Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι δεν είχε σκοπό να τα πετάξει εκεί.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, άλλαξε σκέψη όταν ο κατηγορούμενος Γρηγόρης Ξενοφώντος τού είπε ότι τον είδε μια κοπέλα στη σκηνή του φόνου και ότι του έπεσε ένα κομμάτι από το κράνος.
Πρόσθεσε πως θεώρησε ότι στη νεκρή ζώνη το φονικό όπλο και τα ρούχα θα ήταν ασφαλισμένα.
«Έτσι σκέφτηκα. Να πάω στη νεκρή ζώνη, όπου θα ήταν ασφαλισμένα. Δεν είναι η Λεωφόρος Μακαρίου εκεί να πηγαινοέρχεται ο κόσμος», είπε.
Έπαθε σοκ ο Γρηγόρης
«Ο Γρηγόρης Ξενοφώντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας κατηγορίας, «όταν φτάσαμε στο χωράφι του Κοσιάρη είχε πάθει σοκ και δεν ήξερε πού θα πετούσα τα ρούχα και το όπλο. Του είπα να βγάλει τα ρούχα και μαζί με τα δικά μου και το όπλο, τα έβαλα σε μια τσάντα και τα πέταξα στο σημείο που έχω αναφέρει πολλές φορές».
Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, γιατί θεώρησε ότι στη νεκρή ζώνη δεν είναι επικίνδυνα, ο Φάνος Χατζηγεωργίου είπε πως εκεί είναι νεκρή ζώνη, ότι Ελληνοκύπριοι δεν πάνε γιατί δεν μπορούν, ενώ ο ΟΗΕ κάνει περιπολίες με οχήματα και δεν κατεβαίνει ποτέ να ψάξει.
Σ' ερώτηση γιατί δεν πέταξε και τα κράνη που φορούσαν εκεί, ο μάρτυρας απάντησε ότι δυο κράνη θα τραβούσαν την προσοχή, ενώ μια σακούλα σκουπιδιών δεν θα έκανε εντύπωση.
«Τα κράνη εν μεγάλα όπως τες μαείρισσες. Σκέφτηκα ότι θα εφαίνουνταν και δεν τα πέταξα εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Φάνος Χατζηγεωργίου.
Τα κράνη είπε ότι τα κράτησε και τα πέταξε σε πράσινο καλάθι σκουπιδιών κοντά στο σπίτι του μετά που τους μετέφερε ο Κώστας Προεστός στη Λευκωσία.
Τα ρούχα του φόνου
Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι πριν από το φόνο τόσο ο ίδιος όσο και ο 4ος κατηγορούμενος φόρεσαν φόρμες πάνω από τα ρούχα τους, τις οποίες έβγαλαν όταν έφτασαν στο χωράφι του Κούλλη Κοσιάρη και τις πέταξαν μαζί με το φονικό όπλο, ο συνήγορος υπεράσπισης της Έλενας Σκορδέλλη είπε στο μάρτυρα πως το σημείο αυτό δεν το περιέλαβε στην κατάθεσή του και το ανέφερε για πρώτη φορά στη δίκη.
Σε ερώτηση γιατί δεν το ανέφερε στη θεληματική του κατάθεση, ο Χατζηγεωργίου είπε πως το ανέφερε στην Αστυνομία μετά, όταν ζήτησε περαιτέρω στοιχεία και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.
Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στο μάρτυρα κατηγορίας ότι ποτέ δεν φόρεσαν ρούχα πάνω από την ενδυμασία τους, αλλά όπως ανέφερε άλλαξαν τα ρούχα που φορούσαν στο φόνο με αυτά που τους περίμεναν στο χωράφι του Κούλλη Κοσιάρη, ρούχα που πήραν προηγουμένως, πριν από το φόνο δηλαδή, στο χωράφι ο Κοσιάρης ή ο Κώστας Προεστός.
«Δυο άτομα ήταν στο φόνο»
Η υπεράσπιση υπέβαλε στο μάρτυρα πως, μετά από πολύ καιρό, αφού ο μάρτυρας μελέτησε τι λέχθηκε στη δίκη, «έπρεπε πάση θυσία» να αλλάξει το χρώμα του παντελονιού του Γρηγόρη, το οποίο στο βίντεο που λήφθηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του διαμερίσματος του ίδιου έδειχνε πως ήταν άσπρο.
Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης της Σκορδέλλη, μαθαίνοντας ο μάρτυρας τι ανέφερε στο δικαστήριο Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός, που βρισκόταν το βράδυ του φόνου κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, έπρεπε να δώσει μια μαρτυρία, η οποία να συμβαδίζει με τη μαρτυρία της συγκεκριμένης γυναίκας, η οποία υποστήριξε ότι το άτομο που είδε, φορούσε σκούρα ρούχα.
Επιπρόσθετα, υπέβαλε στο Φάνο Χατζηγεωργίου ότι η Φιλιππινέζα λέει διαφορετικά πράγματα απ' ό,τι ο ίδιος, καθώς και ότι εκείνος που έτρεχε στον πεζόδρομο τη νύχτα της δολοφονίας είχε χοντρά πόδια.
Ο Φάνος Χατζηγεωργίου υποστήριξε πως αυτός που έτρεχε στη σκηνή ήταν ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, ο οποίος φορούσε διπλά ρούχα, εξ ου και τα χοντρά πόδια.
Η υπεράσπιση ανέφερε, ακόμα, ότι άλλος ένας λόγος που ο μάρτυρας «παρουσίασε αυτό το σενάριο», ήταν για να μην εμπλέξει τους συνεργάτες του, Κούλλη Κοσιάρη και Κώστα Προεστό, οι οποίοι τους περίμεναν στο χωράφι και φύλαγαν τα ρούχα, τα οποία αργότερα πέταξαν.
«Δύο άτομα ήταν στο φόνο. Εγιώ τζιαι ο Γληόρης. Δεν έχω ανάγκη να καλύψω κανέναν», είπε ο Χατζηγεωργίου.
«Μια φορά πήγα στο σπίτι του Τάσου»

Η υπεράσπιση υπέβαλε στο μάρτυρα κατηγορίας ότι επισκέφθηκε και άλλες φορές την οικία του δεύτερου κατηγορούμενου, Τάσου Κρασοπούλη, ιδιαίτερα τις ημέρες πριν από το γάμο του κατηγορούμενου Αντρέα Γρηγορίου.
Του υπέβαλε ακόμα ότι βοήθησε στις προετοιμασίες για το γάμο κόβοντας το κρέας που θα χρειαζόταν, ενώ στη συνέχεια το μετέφερε στα ψυγεία του κέντρου «Ταμασιάνα», όπου έγινε η γαμήλια δεξίωση.
Ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε ότι δεν έκοψε και δεν μετέφερε κρέατα στο «Ταμασιάνα» και ότι η μοναδική φορά που επισκέφθηκε το σπίτι τού Τάσου Κρασοπούλη ήταν αυτή, κατά την οποία έγινε η συμφωνία για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.
Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στο μάρτυρα ότι κρύβει τους πραγματικούς εμπλεκόμενους στη δολοφονία από φόβο και κατηγορεί άδικα αθώους ανθρώπους, καλώντας τον να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος.
Ο Φάνος Χατζηγεωργίου απάντησε δείχνοντας τους κατηγορούμενους Έλενα Σκορδέλλη και Τάσο Κρασοπούλη: «Για μένα τζιείνοι οι δκυο είναι οι δολοφόνοι. Τούτοι εν οι ηθικοί αυτουργοί τζιαι κανένας άλλος».
Περιμένουν φακέλους
Ολοκληρώνοντας την αντεξέταση του μάρτυρα, ο συνήγορος υπεράσπισης της Έλενας Σκορδέλλη σε δήλωσή του επεφύλαξε το δικαίωμά του για επανάκληση του μάρτυρα για εκ δευτέρου αντεξέταση, αφού όπως είπε, δεν έχει πάρει ακόμα από την κατηγορούσα Αρχή τους ιατρικούς φακέλους του μάρτυρα από την Εθνική Φρουρά, οι οποίοι είναι σημαντικότατοι για την υπεράσπιση.
Από την πλευρά της κατηγορούσας Αρχής, η Ανώτερη Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Έλενα Κλεόπα δήλωσε ότι έχει δώσει στην υπεράσπιση όλα όσα της στάληκαν από το στρατολογικό γραφείο της Δύναμης και δεν έχει τίποτε άλλο στην κατοχή της.
Η απογευματινή διαδικασία διακόπηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα και αφού είχε ολοκληρώσει την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας η υπεράσπιση της Έλενας Σκορδέλλη, λόγω αδιαθεσίας του μάρτυρα κατηγορίας.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, στις 9.30, και το απόγευμα στις 3.30, με την αντεξέταση του μάρτυρα από το συνήγορο υπεράσπισης του Γρηγόρη Ξενοφώντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: