Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πάτρα: Αισιόδοξοι οι Νορβηγοί για το πετρέλαιο στον Πατραϊκό – Τα 150 δις μπορούν να φθάσουν τα έσοδα - ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ



Σε διάστημα οκτώ μηνών θα γνωρίζουμε τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που μπορούν να αξιοποιηθούν






Πάτρα: Αισιόδοξοι οι Νορβηγοί για το πετρέλαιο στον Πατραϊκό – Τα 150 δις μπορούν να φθάσουν τα έσοδα - ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ   Σε διάστημα οκτώ μηνών θα γνωρίζουμε τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που μπορούν να αξιοποιηθούν
14:45 Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο Πατραϊκός «κρύβει» στα σπλάχνα του σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων εμφανίστηκε σήμερα ο υπεύθυνος της Νορβηγικής Εταιρίας P.G.S. Τζέιμσον Ρόμπιρσον, η ομάδα του οποίου με το πλοίο "Nordic Explorer" που έχει καταπλεύσει στην Πάτρα, ξεκινά από σήμερα κιόλας γεωφυσική διασκόπηση της θαλάσσιας περιοχής από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.
Οι έρευνες θα διαρκέσουν 4 μήνες ενώ θα χρειαστούν άλλοι 4 μήνες για την μελέτη των αποτελεσμάτων και την χαρτογράφηση των σημείων όπου πιθανώς θα βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει υπολογιστεί ότι τα έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μπορούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να ξεπεράσουν τα 150δις ευρώ.
Στο πλοίο σήμερα βρέθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, στελέχη του Υπουργείου, ο πρώην υφυπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και την περιοχή και εκτίμησε πως, εάν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2014 η ελληνική πολιτεία θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τα οικόπεδα για να προχωρήσει η εξόρυξη.
«Είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί με ήπιους τόνους, χωρίς κραυγές, φωνές και φαντασιώσεις, να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας», επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός συνεχάρη, επίσης, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας αλλά και τις "εύστοχες παρατηρήσεις της" ώστε να φτάσουμε στη φάση των ερευνών.
Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης, επισήμανε ότι οι διαδικασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς και πρόσθεσε ότι τα έσοδα που προσδοκά η χώρα από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπουν σε έναν Δημόσιο «κουμπαρά» που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
«Έχουμε προεκτιμήσει ότι σε βάθος 30τίας τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150δις. Αυτά τα χρήματα, μαζί με άλλα περίπου 40δις που μπορούν να προέλθουν από την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της χώρας, μας δίνουν ελπίδα. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσθέτουμε και όχι να αφαιρούμε», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
«Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι μόνο μια προσπάθεια με τοπικό χρώμα αλλά έχει εθνικό χαρακτήρα. Εάν όλα πάνε καλά θα αλλάξει το παραγωγικό και οικονομικό πεδίο και τοπίο της χώρας. Θα μιλάμε για ανάταση, για εθνική ανεξαρτησία, οικονομική αυτοτέλεια και πρέπει να τονίσω ότι Περιφέρεια με τους τοπικούς φορείς από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, το αντιμετωπίσαμε με τοπική και εθνική ευθύνη», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
14.17: Να σημειωθεί ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν. Ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως ειπώθηκε πριν λίγο στο thebest.gr.
14.01. Ολοκληρώνεται η ξενάγηση στο πλοίο. Για μια πολύ σημαντική μέρα κάνουν λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευαγγελος Λιβιεράτος και ο πρώην Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. Το πλοίο θα αποπλέυσει από το λιμάνι της Πάτρας το απόγευμα, κατευθυνόμενο στον χώρο των ερευνών.
13.05 Στο λιμάνι έφτασαν πριν από λιγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο πρώην υφυπουργός περιβάλλοντος και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Τους υποδέχτηκαν στελέχη της Νορβηγικής Εταιρείας P.G.S. και αυτή την ώρα τους ξεναγούν στο πλοίο που θα κάνει τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.
12.56 Ιστορική χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα για τη χώρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε δηλώσεις του νωρίτερα, λόγω την έναρξης τωψν ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δειτε το βίντεο.
11.35 Έφτασε πριν από λίγο στο παλιό λιμάνι της Πάτρας , κοντά στο ύψος του επιβατικού σταθμού, το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής PGS, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτό του thebest.gr. To πλοίο θα κάνει τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης
Στην Πάτρα θα βρεθεί και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, όπως και ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Ακόμα δεν έχουν φτάσει στο λιμάνι, ωστόσο εκεί βρίσκονται ήδη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος, οι Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ν. Υφαντής και Χ. Καφύρας, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ Κώστας Πλατυκώστας.
«Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας» σημειώνει ο κ. Λιβιεράτος.
Ο ίδιος επισημαίνει τις προσπάθειες του Γ.Μανιάτη, αλλά και την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.
Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι «η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

πηγη                                                         ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ       ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: