Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στα 17,5 δισ. το δάνειο ...ΚΥΠΡΟΣ ΔΝΤ


| Εκτύπωση ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Μη βιώσιμο το χρέος αφού φθάνει στο 140%, προβλήματα στο Γιούρογκρουπ
Έκπληκτος ο Πρόεδρος άκουσε το ποσόν και διερωτήθηκε γιατί δεν τον ενημέρωνε κανείς - Απορούν οι αρχηγοί και ρωτούν πώς είναι δυνατόν να δίνει οδηγίες στους διαπραγματευτές χωρίς να γνωρίζει τα στοιχειώδη

Η άγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα στοιχειώδη της διαπραγμάτευσης και η μονολεκτική απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή «τώρα!» στο ερώτημα πότε πρέπει να υπογραφεί το μνημόνιο έπαιξαν, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, καταλυτικό ρόλο στη λήψη απόφασης χθες το απόγευμα, να καταβληθεί άλλη μια προσπάθεια και να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της Τρόικας, ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή του μνημονίου δανεισμού μας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Επιστολή από την ΕΚΤ

Καταλυτικό, επίσης, ρόλο έπαιξε και το μήνυμα από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που διαβιβάσθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ότι οι συνέπειες από τη μη υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι καταστροφικές για την Κύπρο. Η προειδοποίηση αυτή προήλθε μετά από επιστολή που ελήφθη στην Κεντρική Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τη συνέχιση παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Χθες το πρωί, στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό φάνηκε αρχικά ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ότι δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο. Όταν, όμως, άκουσε -έκπληκτος- το ύψος του δανείου που χρειαζόμαστε και που ανέρχεται στα 17,5 δισεκατομμύρια, έμεινε εμβρόντητος, είπαν στην εφημερίδα μας άτομα που πήραν μέρος στη σύσκεψη. Ρώτησε τόσο τους διαπραγματευτές όσο και τους τεχνοκράτες γιατί δεν του είπαν ποτέ το ύψος του δανείου και τα έβαλε μαζί τους ότι δεν τον ενημέρωσαν λεπτομερώς.

Εκνευρισμένος ο Πρόεδρος

Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν ο Υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε από αρχηγό κόμματος αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την υπογραφή του μνημονίου. Ο Βάσος Σιαρλή απάντησε μονολεκτικά:
- Τώρα!
Φανερά εκνευρισμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε στο γραφείο του, μετά την αποχώρηση των αρχηγών, τον Υπουργό Οικονομικών και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν ολοκληρώθηκαν αλλά θα συνεχίζονταν το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη άφηναν καθαρά να νοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει χωρίς αποτελέσμα.
Έκπληκτοι και οι αρχηγοί
Χαρακτηριστική της έκπληξης που ένιωσαν και οι ίδιοι οι αρχηγοί των κομμάτων για την άγνοια του Προέδρου, ο οποίος δίδει και τις οδηγίες στους διαπραγματευτές για τον χειρισμό των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, ήταν η δήλωση της Γ.Γ. των Οικολόγων, Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία είπε:
«Πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος μάς είπε ότι δεν γνώριζε πού είναι το Μαρί, σήμερα μας είπε ότι δεν γνώριζε πού ήταν το ύψος του δανείου».
Ρόλο στη λήψη απόφασης να καταβληθεί άλλη μια προσπάθεια φαίνεται ότι έπαιξε και η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που ανακοινώθηκε ψες, ήταν όμως γνωστή στο Υπουργείο τουλάχιστον από το πρωί. Οι Fitch μάς υποβάθμισαν κατά δύο βαθμίδες, από ΒΒ+ σε ΒΒ-.
Πού θα πάνε τα δισεκατομμύρια
Το δάνειο των 17,5 δισεκατομμυρίων, όπως εξήγησαν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, θα κατανεμηθεί ως εξής:
- 6 δισ. για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους,
- 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και,
- 1,5 δισ. για τα δημόσια οικονομικά.
Οικονομικοί κύκλοι, πάντως, απέκλειαν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας, το ύψος της αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους να ανέρχεται σε τόσο μεγάλο ποσό, τα 6 δηλαδή δισεκατομμύρια, εκτός κι αν σ’ αυτό έχουν προστεθεί και τα 2,5 δισ. που η Κύπρος οφείλει στη Ρωσία. Και πάλι, όμως, αποκλείουν τόσο μεγάλο δανεισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα δεν δέχεται, και το έχει διευκρινίσει από την αρχή, να αποπληρωθεί το ρωσικό δάνειο με τα λεφτά του Μηχανισμού.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, επίσης, ότι με δανεισμό 17,5 δισ. το χρέος της Κύπρου καθίσταται μη βιώσιμο, αφού ανεβαίνει στο 140% του ΑΕΠ, από το 120% που είναι το αποδεκτό από το ΔΝΤ και την Τρόικα γενικότερα. Αυτή η ανωμαλία θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κύπρο, αφού θα αρθεί ως εμπόδιο στην αποδοχή από πλευράς Γιούρογκρουπ, του αιτήματός μας για δανεισμό.
Τι αποδέχθηκε και τι νέο ζήτησε η Τρόικα
Χθες το πρωί η Τρόικα απάντησε στις αντιπροτάσεις που της έδωσε η Κυβέρνηση σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, το φυσικό αέριο, την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ΑΤΑ.
Η Τρόικα αποδέχθηκε, όπως διέρρευσε, την κλιμακωτή αποκοπή στους μισθούς, απαίτησε, όμως, αύξηση των αποκοπών κατά 3%. Δεν αποδέχθηκε, επίσης, τη μείωση της συνεισφοράς της Κυβέρνησης στο ΤΚΑ στο 50% και απαίτησε να την καταβάλλουν ολόκληρη οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αξίωσε, επίσης, να αφαιρεθούν από τον δείκτη που καθορίζει το ύψος της ΑΤΑ, όταν επανέλθει και αναδιαρθρωθεί, σημαντικά προϊόντα, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά. Για το φυσικό αέριο, η Τρόικα επιμένει όπως τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του δανείου μας από τον Μηχανισμό.
Θύμωσε ο Νεοκλής
Οι απαιτήσεις της Τρόικας προκάλεσαν την μήνιν του Υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος είπε στο κλιμάκιο ότι δεν πρόκειται να υποθηκεύσει τον πλούτο της Κύπρου, για να πάρει όμως την απάντηση:
- Μα, θα σας δώσουμε 17 δισεκατομμύρια δάνειο.
Η συζήτηση έκλεισε χωρίς να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στην Τρόικα και η διαπραγματευτική ομάδα μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και τους αρχηγους των κομμάτων, που βρίσκονταν εκεί για τον σκοπό αυτό.
Αρχικά ο Πρόεδρος, όπως προαναφέραμε, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο που δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Όταν, όμως, άκουσε τους αριθμούς και κυρίως τα 17,5 δισ. που χρειαζόμαστε, τα έβαλε με όλους. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν τον ενημέρωσαν και είπε χαρακτηριστικά:
- Καλάν, εγώ δεν έπρεπε να ξέρω;
ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΔΟΞΑ
Οι αρχηγοί έφυγαν προβληματισμένοι…

Απ' όσα διημείφθησαν εντός της σύσκεψης στο Προεδρικό, οι αρχηγοί των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί, γι' αυτό και στις δηλώσεις τους διατύπωναν ερωτηματικά, ενώ άφηναν να φανεί και σύγχυση σε σχέση με τα επόμενα βήματα.
ΔΗΣΥ: Δεν κυβερνούμε εμείς…
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι επέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια, με την οποία ζητεί γραπτές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων για το πλάνο της Κυβέρνησης. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, η Τρόικα να αποχωρήσει με προοπτική μη επανόδου της. Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε ποιο θα είναι το πλάνο σε περίπτωση που η Τρόικα δεν επιστρέψει στην Κύπρο. Ο καθένας, είπε, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν είμαστε εμείς που κυβερνούμε.
Σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, για να δημοσιοποιήσει την επιστολή προς τον Πρόεδρο.
ΔΗΚΟ: Παίζουμε με τη φωτιά
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι «παίζουμε με τη φωτιά», την ίδια ώρα που εντείνεται η αβεβαιότητα σε κάθε επίπεδο της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε γραπτώς τα πάντα και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να τερματιστεί η αβεβαιότητα.
ΕΔΕΚ: Ερωτηματικά
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι υπάρχει ερωτηματικό αν έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ή όχι, αλλά παράλληλα υπάρχει η άποψη ότι μπορεί να αναχωρήσουν και να μην επιστρέψουν. Αναμένουμε, είπε, από τον Πρόεδρο, την πρότασή του για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, όπως τείνουν να διαμορφωθούν τα δεδομένα.

Έντονη η Ιωάννα

Σε έντονο ύφος η Γ.Γ. των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι η ίδια δεν έχει αντιληφθεί αν υπάρχει σχέδιο Β, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζει με ποιες θέσεις αναχωρεί η Τρόικα από την Κύπρο και αν υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει. Παράλληλα χαρακτήρισε σκληρούς τους όρους της Τρόικας, όροι οι οποίοι δεν τελειώνουν το 2016. Πρέπει, είπε, να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, ότι οι θέσεις της Τρόικας είναι πολύ σκληρές και πως τα πράγματα είναι πλέον επικίνδυνα.
Το ΑΚΕΛ θα μελετήσει
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι το κόμμα του δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις και να απαντήσει εντός των ημερών. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι επιπόλαιες αποφάσεις, κατέληξε.
* Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι τα περιθώρια στενεύουν και οι όποιες δηλώσεις κάνουν κακό στη διαπραγμάτευση.

Συζητούσαν μέχρι αργά

Μια περίπου ώρα μετά και αφού είχαν αποχωρήσει από το Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν το απόγευμα.
«Μετά από μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση», ανέφερε, «έχουν επιτευχθεί διάφορες συγκλίσεις. Παραμένουν, ωστόσο, διαφωνίες σε μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα, γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα για το πρόγραμμα δανειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν όσοι από το κλιμάκιο της Τρόικας δεν είχαν στο μεταξύ αναχωρήσει από την Κύπρο, για νέα συνάντησή τους με τη διαπραγματευτική ομάδα στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν για περαιτέρω διαβουλεύσεις στη διάρκεια δείπνου εργασίας.
Στις 6.30 άρχισε η νέα διαπραγμάτευση, η οποία συνεχιζόταν μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ.
Γύρω στις 9 το βράδυ, πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, δήλωσε πως:
«Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια. Πρέπει να κλείσουμε συμφωνία».                                        πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: