Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Καθολική απαισιοδοξία για λύση


| ΕκτύπωσηΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Επτά στους δέκα Ελληνοκυπρίους δεν βλέπουν επίλυση του Κυπριακού
Δημοσκόπηση, που παρουσίασε χθες βράδυ το «Σίγμα», δίνει αποκαλυπτικά ευρήματα σε ό,τι αφορά το τι πιστεύουν οι Ε/κ σε σχέση με το εθνικό μας πρόβλημα

Την απαισιοδοξία των Ελληνοκυπρίων για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού αποτυπώνει δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες βράδυ η εκπομπή του «Σίγμα» «60 Λεπτά». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του «Σίγμα», κατά την περίοδο 2-7 Νοεμβρίου 2012. Κάλυψε αστικές και αγροτικές περιοχές σε παγκύπρια κλίμακα, έχοντας ως δείγμα 600 άτομα, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, ενώ η συλλογή στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Το Κυπριακό
Το σχετικό εύρημα καταδεικνύει πως επτά στους δέκα Ελληνοκυπρίους, σε ποσοστό 70%, δεν πιστεύουν ότι θα μπορέσει στο μέλλον να λυθεί το πρόβλημα, την ώρα που μόλις ένα 26% εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα, η απαισιοδοξία για λύση φαίνεται να εμπεδώνεται για τα καλά ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο, καθότι ένα 74% των προσφύγων δεν βλέπουν λύση, ενώ μόλις ένα 23% ελπίζουν πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα. Σχεδόν εξίσου απαισιόδοξοι είναι η μη πρόσφυγες, καθώς ένα 67% απ’ αυτούς δεν βλέπουν λύση, σε αντίθεση με τρεις στους δέκα, οι οποίοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι.
Η απαισιοδοξία για λύση υπερισχύει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, καθότι επτά στους δέκα στις ηλικίες 18-35, 36-55 και 56 και άνω δεν πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Η απαισιοδοξία υπερισχύει και ανά κατηγορία επιπέδου μόρφωσης, με το 73% των αποφοίτων δημοτικού, το 75% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης και το 66% όσων έχουν ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση να δηλώνουν πως δεν θα μπορέσει να βρεθεί λύση. Ανά φύλο, τόσο επτά στους δέκα άντρες όσο και επτά στις δέκα γυναίκες δεν βλέπουν λύση του Κυπριακού.

Όχι σε Τ/κ πρόεδρο

Άκρως ενδιαφέρον είναι το εύρημα της δημοσκόπησης και σε ό,τι αφορά το κατά πόσο οι Ελληνοκύπριοι θ’ αποδέχονταν να έχουμε Τουρκοκύπριο Πρόεδρο. Οκτώ στους δέκα, σε ποσοστό 82%, απαντούν αρνητικά, σε αντίθεση με ένα 17%, που δεν θα είχαν πρόβλημα σε κάτι τέτοιο. Σε όλες τις υποκατηγορίες των ερωτηθέντων υπερισχύει η αρνητική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, σε ποιο βαθμό δηλαδή θα αποδέχονταν να είχαμε Πρόεδρο Τουρκοκύπριο. Συγκεκριμένα, αρνητική υπήρξε η απάντηση του 80% των προσφύγων, του 84% των μην προσφύγων, του 81% των γυναικών και του 75% των αντρών. Ανά ηλικιακή ομάδα, στις ηλικίες 18-35% δεν θα αποδέχονταν Τ/κ Πρόεδρο το 86%, στις ηλικίες 36-55% το 82% και από 56 και άνω το 81%. Στους απόφοιτους δημοτικού το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 80%, στους απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης στο 88% και σε αυτούς που δηλώνουν πως έχουν ανώτερη/ ανώτατη μόρφωση στο 76%.                                                                                                                                    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: