Εκτύπωση ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
| Κυπριακό, οικονομία και ιδιωτικοποιήσεις περιείχε το μενού των αντιπαραθέσεωνΠέραν της επανάληψης των δικών τους θέσεων ενόψει Προεδρικών, Σταύρος Μαλάς, Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας φρόντισαν χθες να αλληλοκατηγορηθούν κιόλας
Εφ’ όλης της ύλης ήταν οι αναφορές και οι αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας χθες. Το Κυπριακό, μετά από αρκετές ημέρες… ύφεσης, ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο, αν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κολάζ των προεκλογικών επιθέσεων συνέχισαν να διατηρούν τα θέματα μνημονίου και οικονομίας γενικότερα. Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους φαίνεται να είχαν μια ιδιαίτερα δραστήρια προεκλογική ημέρα σε επίπεδο δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι προεκλογικές συγκρούσεις να κινηθούν σε διάφορα επίπεδα.
Τελειώνει ο χρόνος
Ο Σταύρος Μαλάς, σε χαιρετισμό του το βράδυ του Σαββάτου στη χοροεσπερίδα του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας στο βόρειο Λονδίνο, ανέφερε ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον της επανένωσης της Κύπρου. Αν περάσουν, πρόσθεσε, ακόμη 10-15 χρόνια χωρίς να επανενώσουμε τη χώρα μας, τότε η επανένωση της Κύπρου θα είναι άπιαστο όνειρο. Οποιοσδήποτε αναλάβει τα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, πρόσθεσε, θα χαράξει το μέλλον της Κύπρου όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Δεν συμβιβάζεται
Από πλευράς του, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε την υπόσχεση ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με το σιωπηρό ξεπούλημα της πατρίδας μας» και ότι «με συνέπεια, πίστη και προσήλωση σε αρχές και αξίες θα αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη και θα οδηγηθούμε σε μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα της μοιρασμένης μας πατρίδας». Μιλώντας στο Εθνικό Μνημόσυνο των Βάσου Παναγή, Γεωργίου Αναστάση και Γεωργίου Στυλιανού ανέφερε πως στη μνήμη των ηρώων μας θα πρέπει να αναλάβουμε μια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση ενός μετώπου εθνικής σωτηρίας που θα βάζει πάνω απ' όλα, όχι μικροκομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, αλλά το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας.
Κανένας, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πάγια εθνική μας επιδίωξη παραμένει αναλλοίωτη και αυτή δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, όλων των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στην Κύπρο, μια λύση που θα ενώσει το μοιρασμένο νησί μας, θα διασφαλίζει την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, θα εγγυάται την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού, και θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής προκοπής, μέσα σε μια πατρίδα που δεν θα στενάζει κάτω από τον ζυγό της κατοχής».
Αγώνας για την πατρίδα
«Αυτήν την κρίσιμη ώρα, αυτό που ζητούμε είναι τη συνένωση δυνάμεων, τη δημιουργία των συνθηκών ώστε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όχι μόνο της κατοχής, αλλά και της οικονομικής κρίσης που εξίσου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον εθνικό μας αγώνα», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Κάλεσε, παράλληλα, όλους, ανεξάρτητα που ιδιεολογικά ανήκουν, να συνειδητοποιήσουν πως ο αγώνας δεν γίνεται για τα κόμματα, αλλά για την πατρίδα μας.
Είπε πως πρέπει οι πολιτικοί να βάλουν στην άκρη ό,τι τους χώρισαν, τις πολλές πικρίες κατά τη διάρκεια της πολιτικής ζωής από διαφορετικές τοποθετήσεις. «Αν επιτέλους», συνέχισε, «γίνει κατορθωτό να ενωθούμε όχι γύρω από πρόσωπα, αλλά από ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνολικών προτάσεων για λύση που θα ετοιμάσει το εθνικό συμβούλιο, και να είναι εκείνο που θα καθορίζει τα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, αν επιτέλους ανασυγκροτήσουμε το εθνικό συμβούλιο και υπάρξουν ο αναγκαίος διάλογος και ο αλληλοσεβασμός να είστε βέβαιοι», κατέληξε, «ότι μπορούμε να πάμε μπροστά».
Στιγμές 2004;
Την κουλτούρα εκβιασμών και καταστροφολογίας του 2004 προσπαθεί να επαναφέρει ο υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας. Μιλώντας στο περιθώριο περιοδείας του στη Σολιά, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι του προκαλούνται ιδιαίτερες ανησυχίες για το περιεχόμενο του μνημονίου. «Οι ανησυχίες μας», πρόσθεσε, «μεγαλώνουν από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο είπε ότι αν δεν υπογράψουμε εδώ και τώρα το μνημόνιο θα καταστραφεί το κράτος και η οικονομία».
Είναι φανερή, είπε ο κ. Λιλλήκας, η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη «να επαναφέρει την κουλτούρα του 2004 και τους εκβιασμούς για μικρασιατική καταστροφή του τόπου», προσθέτοντας ότι «ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ που είμαστε εξαιτίας της αναποφασιστικότητας και της αναβλητικότητας της Κυβέρνησης, αλλά η συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη υποσκάπτει τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Όταν δηλώνει ότι καταρρέει το κράτος, ποιο μήνυμα στέλνουμε στην Τρόικα;», διερωτήθηκε ο κ. Λιλλήκας. Τόνισε, δε, πως εάν παραμείνουν οι όροι του μνημονίου που προτείνει η Τρόικα, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, τότε μετά βεβαιότητας θα οδηγηθούμε σε βαθύτερη κρίση και σε τρομακτική αύξηση των ανέργων συμπολιτών μας.
Επικίνδυνες οι θέσεις των άλλων
Το επιτελείο Μαλά κατηγόρησε τους Γιώργο Λιλλήκα και Νίκο Αναστασιάδη κρύβουν τις πραγματικές τους θέσεις από τον λαό και δειλά - δειλά τις επαναφέρουν υπό κάλυψη. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του υποψηφίου Βαλεντίνο Πολυκάρπου, οι δυο υποψήφιοι «επαναφέρουν θέσεις επικίνδυνες για την οικονομία, την ευημερία της και των χιλιάδων υπαλλήλων που τους αφορούν και με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν στην κυπριακή κοινωνία απόψεις ξένες προς αυτήν, τις οποίες στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία συμφώνησε ότι θα τις απορρίψει ενόψει και της διαπραγμάτευσης της Κύπρου με τους δανειστές μας».
«Ο κ. Αναστασιάδης τοποθετείται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της CYTA, υπό προϋποθέσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πλήρη ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιαίτερα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών», σημείωσε ο κ. Πολυκάρπου, προσθέτοντας πως «όσο και εάν προσπαθεί, δεν μπορεί να ξεφύγει από πάγια διαχρονικές του θέσεις, οι οποίες σιγά - σιγά επανέρχονται στον δημόσιο λόγο υπό το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Κατήγγειλε, δε, πως «η προσπάθεια συνομολόγησης κειμένου συγκλίσεων μεταξύ ΔΗΚΟ και Αναστασιάδη τίθεται για δεύτερη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό αμφισβήτηση, καθώς ο κ. Αναστασιάδης αναιρεί και αυτήν τη συμφωνία του με το ΔΗΚΟ με την ίδια ευκολία την οποία αναίρεσε και τη θέση του για εμπλοκή της Τουρκίας στον διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ανέφερε, περαιτέρω, πως εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση του κ. Λιλλήκα, ο οποίος δηλώνει υπέρ της ιδιωτικοποίησης της CYTA, προσθέτοντας πως «δεν έχει σημασία κατά πόσο αυτή θα είναι επί μέρους ή κατά ένα ποσοστό, καθώς με την ίδια τη λογική του αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, σύμφωνα πάντα με τα κατά καιρούς οικονομικά δεδομένα». «Θέση εξίσου επικίνδυνη, πίσω από την οποία κρύβεται η πλήρης παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα χέρια ιδιωτών και των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς στην ανεργία», είπε. Καταλήγοντας, ανέφερε πως μόνο ο Σταύρος Μαλάς υπερασπίζεται το συμφέρον των δημοσίων οργανισμών, των εργαζομένων και της οικονομίας. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου