Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Οι Ρότσιλντ και η εν Αθήναις σύσταση Ισραηλιτικής Αδελφότητος το 1890


Στο ντοκουμέντο διαφαίνεται ότι οι Εβραίοι και συγκεκριμένα οι εν Αθήναι Ισραηλίτες, δημιουργούν αδελφότητα την οποία νομιμοποιεί ο τότε βασιλιάς Γεώργιος. Πρόεδρος της αυτής αδελφότητος... ο Κάρολος Ρότσιλντ!!!
Δείτε το ΦΕΚ σε μορφή PDF
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι: "Η αδελφότις δημιουργείται με σκοπό την νομιμοποίηση της υποστάσεως και εκπροσώπησης τους, για κοινωφελή έργα, για τις ανάγκες τις κοινωνικές και θρησκευτικές, για οικοδόμηση Συναγωγής και Εβραϊκών Σχολείων, και η κατά των ενόν των δυσπραγούντων υποστήριξη και περίθαλψη."
- Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι ο Ραββίνος της αδελφότητος θα καλείται από την επιτροπή προς παροχήν πληροφοριών.
- Στο άρθρο 15 αναφέρεται ότι μέλος μπορεί να γίνει Ισραηλίτης που διαμένει μόνιμα εν Αθήναι τουλάχιστον 10 έτη και εφόσον τους δεχθεί η Τριμελής Επιτροπή (Πρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας) και ο Ραββίνος.
- Στο άρθρο 19 αναφέρει ότι η Αδελφότις θα δίνει εισφορά στο πτωχοκομείο και στα νοσοκομεία "Ελπίς" και "Ευαγγελισμός"
- Πρόεδρος Κάρολος Ρότσιλντ.
Κάποια ακόμη στοιχεία από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ.Ι.Σ.) για την γνωστή Τραπεζιτική οικογένεια των Ρότσιλντ και την παρουσία τους στην Ελλάδα:
Μετά το 1834, και την ανακύρηξη της Αθήνας ως πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Ελλάδας, αναπτύχθηκε μία μικρή εβραϊκή κοινότητα. Αριθμός εβραϊκών οικογενειών από τη Γερμανία ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και ο χρηματιστής Μαξ ντε Ρότσιλντ, ο οποίος συμμετείχε στην ακολουθία του βασιλιά Όθωνα. Μέσω της Δουκίσσης της Πλακεντίας αποκτήθηκε μια μεγάλη έκταση για την ανέγερση της Συναγωγής (1843). Η Δούκισσα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1831 και ανέπτυξε μέσω της μελέτης της Βίβλου μια βαθειά συμπάθεια για τον Ιουδαϊσμό. Το 1847 οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν τη δημόσια περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα του Ισκαριώτη, για να μην προσβληθεί ο βαρόνος ντε Ρότσιλντ, ο οποίος βρισκόταν τότε στην Αθήνα. Σε αντίποινα ένα μέρος του πλήθους έκαψε την κατοικία του Ισραηλίτη Δαβίδ Πατσίφικο, Βρετανού υπηκόου και επίτιμου προξένου της Πορτογαλίας. Η βρετανική κυβέρνηση απαίτησε την καταβολή αποζημίωσης και, τελικά, ο υπουργός των Εξωτερικών λόρδος Πάλμερστον απέκλεισε το 1850 με αγγλικά πλοία το λιμάνι του Πειραιά. Το 1852 η δημοτική αρχή αποποιήθηκε τη δωρεά της Δούκισσας της Πλακεντίας για ανέγερση Συναγωγής. Η εβραϊκή παρουσία αυξήθηκε από 60 άτομα το 1877 σε 250 το 1878. Η εβραϊκή Κοινότητα αναγνωρίστηκε επίσημα το 1889. Το 1890 πρόεδρος της Κοινότητας διετέλεσε ο Κάρολος Ρότσιλντ (1843 – 1918). Την εποχή εκείνη, λειτουργούσαν έλλειψη Συναγωγής 3 μικροί ευκτήριοι οίκοι. (http://www.kis.gr/)
Οι Ρότσιλντ και η Ελλάδα
Οι δεσμοί μελών της οικογένειας Ρότσιλντ με τους Εβραίους της Ελλάδας υπάρχουν από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Σε όλη την Ευρώπη μέλη της οικογένειας υποστήριζαν (!) των αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία, τόσο οικονομικά (!) όσο και ηθικά, χρησιμοποιώντας την πολιτική καθώς και την κοινωνική τους επιρροή στους διπλωματικούς κύκλους της Ευρώπης. Ο Μαξ ντε Ρότσιλντ, ήρθε στην Ελλάδα με την ακολουθία του Βασιλιά Όθωνα και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλός του για αρκετά χρόνια. Ο Μαξ ντε Ρότσιλντ ήταν περήφανος για την εβραϊκή καταγωγή του και με την άφιξή του στην Αθήνα συνέβαλε στο συντονισμό μιας μικρής αλλά σημαντικής Κοινότητας Ασκεναζί Εβραίων. Το 1889 το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την Ι.Κ. της Αθήνας. Το 1890 ο Τσάρλς (Κάρολος) Ρότσιλντ, γιος του Μαξ, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το 1897 επισκέφθηκε την Αθήνα ο βαρώνος Φερδινάνδος Ρότσιλντ, ο οποίος, μεταξύ άλλων επαφών που είχε, συνάντησε τον υπουργό Ι. Κολλέτη για θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή Κοινότητα. Τον Ιανουάριο του 1897, ο Φερδινάνδος Ρότσιλντ πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη με το σκάφος του, σταμάτησε στη Χαλκίδα και συνάντησε εκπροσώπους της Εβραϊκής Κοινότητας, οι οποίοι του έθεσαν τα οικονομικά κυρίως προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κοινότητα.
Ο βαρώνος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της Κοινότητας προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στις πολυμελής οικογένειες που είχαν μείνει άστεγες λόγω του καταστροφικού σεισμού που είχε χτυπήσει την πόλη πριν από δυόμιση χρόνια. Επίσης, συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή ενός τείχου περιμετρικά στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας. Στη συνέχεια ο βαρώνος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Για τη σημαντική προσφορά της οικογένειας Ρότσιλντ στην εβραϊκή ζωή της Ελλάδας, οι Κοινότητες της Αθήνας και της Χαλκίδας, στις αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των μεγάλων ευεργετών, αναφέρουν και το όνομα της οικογένειας Ρότσιλντ. (http://www.kis.gr/index)
Υπενθυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (και όχι Ελληνική Εθνική Τράπεζα) ιδρύθηκε το 1841 και ήταν εξ αρχής ΙΔΙΩΤΙΚΗ τράπεζα (αποδείξεις ΕΔΩ), η οποία είχε το προνόμιο της έκδοσης του χρήματος στην Ελλάδα μέχρι το 1928 που μια άλλη ιδιωτική Τράπεζα η "Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος" πήρε τα προνόμια (δείτε σχετικό ντοκιμαντερ επί του θέματος κάνοντας κλικ ΕΔΩ) Υπενθυμίζουμε επίσης οτι: "...Μην δανείσεις στον συμπατριώτη σου χρήματα με τόκο ή τρόφιμα με τόκο ή οτιδήποτε άλλο δανειστεί από σένα. Από τον ξένο θα παίρνεις τόκο, αλλά από τον ομοεθνή σου δεν θα παίρνεις, για να σε ευλογεί κύριος ο θεός σου (Ιεχωβά), σε οτιδήποτε επιχειρήσεις, στην χώρα που πηγαίνετε για να την πάρετε για ιδιοκτησία σας". Δευτερονόμιον κεφ.23 παρ.20
ΔΕΙΤΕ: Ραββίνος και Περιούσιοι
knossopolis
πηγη                                                                                     ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: