Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επιβεβαιωτική και βλέπουμε


| Εκτύπωση ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Στο περίμενε μέχρι τη δεύτερη γεώτρηση έθεσε η ΚΡΕΤΥΚ το ενδιαφέρον για το αέριο
Νέες μάχες ξέσπασαν στην προεκλογική αρένα για το φυσικό αέριο, με αφορμή το ενδιαφέρον που επέδειξε ξένη εταιρεία για προαγορά μέρους του κοιτάσματός μας στο οικόπεδο 12

Η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου δεν κλείνει την πόρτα σε προτάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρός της Χαράλαμπος Έλληνας, με αφορμή την αντίδρασή της σε πρόταση που έγινε από την εταιρεία Royal Investment Bank, που έφερε στην επιφάνεια το «Σίγμα» προχθές. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, σε επιστολή που τους απέστειλε ο ίδιος τούς ενημέρωνε ότι η προπώληση φυσικού αερίου δεν είναι δυνατή και ότι θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους για επενδύσεις, αλλά η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε. «Δεν μας απάντησαν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, που δείχνει ότι δεν είναι σοβαροί», αποφάνθηκε.

Κι άλλες προτάσεις

Ο κ. Έλληνας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη εταιρεία που επιθυμεί να εμπλακεί στο κυπριακό φυσικό αέριο, καθότι έχει ενώπιόν του πρόταση και για εταιρεία που θέλει να επενδύσει στο τερματικό. «Και σε αυτούς μιλώ και προχωρεί η συζήτηση και γίνονται συναντήσεις, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην είναι μόνο κουβέντες και να μπει κάτι στο τραπέζι, αυτό χρειάζεται χρόνο, αυτά τα πράγματα είναι συνηθισμένα», είπε. Ανέφερε, ακόμη, πως και η Noble δέχεται προτάσεις για προαγορά LNG, αλλά πολύ λίγες από αυτές είναι σοβαρές. Σημείωσε, δε, πως αν προκύψουν έσοδα από προτάσεις που αφορούν σε LNG, αυτά θα είναι σε βάθος χρόνου.

Πάντως, ερωτηθείς αν η ΚΡΕΤΥΚ προτιμά την προαγορά ή τις επενδύσεις, ο κ. Έλληνας έδειξε προτίμηση στις επενδύσεις. Υποστήριξε ότι η προαγορά, τη στιγμή που δεν έγινε η επιβεβαιωτική γεώτρηση και τη στιγμή που η όλη διαδικασία δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα δώσει πολύ χαμηλά έσοδα, συγκρίνοντας πιθανό κέρδος ύψους δύο δισ., με πιθανό κέρδος 20 δισ., σε 25 χρόνια.
«Αποδειχθήκαμε σωστοί»
Η πρόταση της ξένης εταιρείας έγινε αφορμή για την έναρξη ενός νέου γύρου προεκλογικών συζητήσεων για το φυσικό αέριο, αφού ο Γιώργος Λιλλήκας τη συνέδεσε με τη δική του πρόταση, για άμεση αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υποψήφιος, «τα Επιτελεία Αναστασιάδη και Μαλά, αλλά και η Κυβέρνηση, αντί να εξετάσουν την πρότασή μας για γρήγορο απεγκλωβισμό της κυπριακής κοινωνίας από το μνημόνιο, μας αντιμετώπισαν με χλευασμό και ειρωνεία. Το 'Σίγμα' αποκάλυψε ότι μια διεθνής εταιρεία υπέβαλε, χωρίς καν να έχει ζητηθεί από την Κυβέρνηση, συγκεκριμένη πρόταση για προαγορά του φυσικού μας αερίου από το τεμάχιο 12». Πρόσθεσε πως «αυτό αποδεικνύει περίτρανα πόσο σωστή ήταν η θέση μας για τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού μας αερίου και γρήγορο απεγκλωβισμό μας από το μνημόνιο».

Προκαλεί εντύπωση

Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το γεγονός πως απορρίψαμε μια τέτοια πρόταση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. «Η βεβιασμένη αυτή κίνηση γεννά πολλά ερωτηματικά», είπε, καλώντας την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της. «Δεν είχε τίποτα να χάσει η Κυβέρνηση από έναν τέτοιο διάλογο, ούτε και δαπάνες θα έκανε η Κυβέρνηση για να διερευνήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Έλληνας, ενώ απορρίπτει την πρόταση και λέει ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι σοβαρό, ταυτόχρονα στην επιστολή του τους καλεί να έρθουν στην Κύπρο για να κάνουν άλλες επενδύσεις. Εάν δεν είναι σοβαροί, γιατί τους προσκαλεί για άλλες επενδύσεις», διερωτήθηκε.

Δεν είμαστε έτοιμοι

Διαφορετική άποψη έχει πάντως το επιτελείο Μαλά. Ο υποψήφιος δήλωσε πως «έγινε μια σύντομη επιστολή για έκφραση ενδιαφέροντος, αυτό το ενδιαφέρον δεν ήταν καθόλου εμπεριστατωμένο στη λεπτομέρεια και η ΚΡΕΤΥΚ είναι ανοιχτή να συζητήσει με τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται όταν είμαστε έτοιμοι για την πώληση φυσικού αερίου». Οποιοσδήποτε εξάγει βεβιασμένα συμπεράσματα για το πώς διαχειριστήκαμε το θέμα, είπε, δεν παρέχει καλή υπηρεσία στη χώρα μας. «Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να προπωλήσουμε φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιονδήποτε την όποια πρόταση έχει και να καταλήξουμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο Σταύρος Μαλάς υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα παρέχει απόλυτη στήριξη στην ΚΡΕΤΥΚ, σε περίπτωση εκλογής του.
Θα τα στείλουν με το φαξ…
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως τα οφέλη από το φυσικό αέριο θα μεγιστοποιηθούν μέσα από σοβαρούς σχεδιασμούς, που θα μετατρέπουν την Κύπρο σε ενεργειακό κέντρο, και αυτό ακριβώς θα διασφαλίσει η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη. «Το φυσικό αέριο αποτελεί πράγματι μια μεγάλη και σημαντική προοπτική για την πατρίδα μας. Για τον κ. Λιλλήκα δεν είναι παρά μια ευκαιρία για λαϊκισμό και δημαγωγία», είπε. Πρόσθεσε, δε, πως «η Κύπρος χρειάζεται αμέσως 20 σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά δεν θα έρθουν ως διά μαγείας μέσω ενός φαξ».
Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του, ανέφερε σε ανακοίνωση πως «το επικοινωνιακό πυροτέχνημα του κ. Λιλλήκα για άμεση αξιοποίηση και ξεπούλημα του φυσικού αερίου, ενώ ακόμη αυτό βρίσκεται υπό τον βυθό της θάλασσας, δεν είναι εύκολο να συντηρηθεί, γιατί επιστημονικά, οικονομικά, τεχνικά και στη βάση της κοινής λογικής, η θεωρία του υποψηφίου της ΕΔΕΚ για το φυσικό αέριο αποδείχθηκε ανεύθυνη και ανεφάρμοστη». Η πρόταση, σημειώνεται περαιτέρω, επιβεβαιώνει γι' ακόμα μια φορά ότι η θεωρία Λιλλήκα συνιστά ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου.                                                    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: