Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Το «πλιάτσικο των κυβερνώντων» και η νέα δέσμευση του ΔΗΣΥ


| Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δεν σταματά να δεσμεύεται. Για τόσα πολλά που, στο τέλος, διερωτώμεθα πότε και με ποιες δυνατότητες θα ανταποκριθεί. Ο ΔΗΣΥ, επίσης, δι’ αξιωματούχων του, δεσμεύεται και αυτός καθημερινά. Η τελευταία δέσμευσή του, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αν. πρόεδρο του κόμματος, Αβ. Νεοφύτου, και τον εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Χ. Γεωργιάδη, παίρνει αφορμή από τον διορισμό του νέου υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Εκείνα που αμφισβητούνται από τα, πέραν του ΑΚΕΛ, κόμματα και τους δύο εκ των τριών υποψηφίων, είναι τα επιχειρήματα που η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας χρησιμοποίησαν γι’ αυτόν τον διορισμό. Εγείρονται δύο ερωτήματα. Πρώτον, είναι αντισυνταγματικός; Φαίνεται πως εκ πρώτης όψεως, ναι, παραβιάζει το Σύνταγμα, άρθρο 118(1), που ορίζει ότι, ο Διοικητής είναι Έλληνας και ο υποδιοικητής Τούρκος. Δεύτερον, αν ο Ν. Αναστασιάδης εκλεγεί ως νέος Πρόεδρος θα προσβάλει τον διορισμό ενώπιον δικαστηρίου με στόχο να τον αναιρέσει;

Εγείρεται και ένα τρίτο ερώτημα, που ορθά έθεσε ο πρώην Πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου: Γιατί πέντε Πρόεδροι δεν επιχείρησαν να διορίσουν νέο υποδιοικητή και για 50 χρόνια η θέση παρέμενε κενή; Για καθαρά πολιτικούς λόγους και από σεβασμό προς το Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου, ισχυρίζεται ότι διορίστηκε Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα και Γενικής Ελέγκτριας και δεν είχαμε πρόβλημα. Βεβαίως και έχουμε, επειδή οι διορισμοί έγιναν κατά καταφανή παράβαση του Συντάγματος. Και από ποιον; Από τον Χριστόφια που, καθημερινά, κόπτεται ότι θέλει συνεργασία με τους Τ/κ για να μην πέσουν στην αγκαλιά της κατοχικής Τουρκίας.
Ποιος τους σπρώχνει με τις αντισυνταγματικές ενέργειές του; Ο Δ. Χριστόφιας! Χθες, ο Κυβ. Εκπρόσωπος επισήμανε πως ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του λειτουργούν για πέντε χρόνια και παίρνουν αποφάσεις μέχρι και την τελευταία ημέρα. Σωστά! Αν, φυσικά, Πρόεδρος και ΑΚΕΛ έπειθαν ότι στόχος τους δεν είναι η επιβολή ΑΚΕΛοκρατίας στη δημόσια και ημικρατική υπηρεσία αλλ’ η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Εδώ και πέντε χρόνια, όμως, παρατηρείται μια απίστευτη επέλαση και μια πρωτοφανής ΑΚΕΛοποίηση των πάντων. Ο νέος Πρόεδρος που, πιθανόν, θα είναι ο Ν. Αναστασιάδης, θα παραλάβει ένα διαλυμένο οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά, εξαρθρωμένο αλλ’ ΑΚΕΛοκρατούμενο και ΑΚΕΛοελεγχόμενο κράτος. Προχθές, Νεοφύτου και Γεωργιάδης, είπαν ότι, άμα τη αναλήψει της προεδρίας από τον Αναστασιάδη, θα ελεγχθούν όλα και όλοι. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος», είπε ο Αβ. Νεοφύτου στον Super Sport FM.
«Οι οποιεσδήποτε διοικητικές πράξεις είτε πολιτικοί διορισμοί των τελευταίων μηνών από τον απερχόμενο Πρόεδρο, οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με άρον-άρον αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά οποιαδήποτε συμβόλαια της κεντρικής είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι δέσμευσή μας προς τους πολίτες ότι θα ελεγχθούν όλα». Και πρόσθεσε: «Εδώ πλιάτσικο δεν θα γίνει από κάποιους που σε λίγες μέρες αποχωρούν». Μα, γίνεται μεθοδικά εδώ και πέντε χρόνια με την ανοχή όλων!
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω! Διερωτώμεθα: Γιατί ο ΔΗΣΥ, στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έθεσε φραγμούς σε πιθανές ασύδοτες ενέργειες του Προέδρου; Πέραν του όποιου ελέγχου θα ασκήσει μετά τις εκλογές, σε αποφάσεις και πράξεις της νυν Κυβέρνησης, δεν θα ήταν πιο αποτελεσματική η διά Νόμου και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων παρεμπόδιση του εκάστοτε Προέδρου και της κυβέρνησης να προβαίνουν σε πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους διορισμούς π.χ. τρεις μήνες προ των εκλογών, άνευ ουδεμίας βλάβης του δημόσιου συμφέροντος; Θα το κάνουν;                                                                                                                 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: