Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το ξέπλυμα χρήματος και οι βρομιές εναντίον της Κύπρου


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ευθύ ερώτημα: Ποια χώρα δεν ξεπλένει βρόμικο χρήμα; Σχεδόν καμία. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ποιες χώρες είναι αναμάρτητες; Όχι, βέβαια, οι μεγάλες, που είναι και τα μεγαλύτερα πλυντήρια βρόμικου χρήματος. Και πέρσι και πρόσφατα η Κύπρος είναι αντικείμενο διασυρμού και κατηγοριών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δη ρωσικού. Κοντά στα άλλα τόσα προβλήματα, η Κύπρος ενεπλάκη και στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. Επειδή οι αντίπαλοι της Καγκελαρίου Μέρκελ θέλουν να την πλήξουν, βρήκαν εύκολο στόχο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ισχυρίζονται ότι Ρώσοι ολιγάρχες ξεπλένουν χρήμα στις κυπριακές τράπεζες και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το νησί για να δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Το κυριότερο επιχείρημα των Γερμανών, κυρίως, κατηγόρων μας, είναι ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να διασφαλίσουν ύποπτες καταθέσεις Ρώσων. Τη σκυτάλη ακολούθως πήραν οι Εγγλέζοι και ειδικά η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που με καθημερινά, αισχρά δημοσιεύματα εμφάνισε την Κύπρο ως περίπου το μεγαλύτερο κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Ιδού, όμως, που τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Τώρα στη Γερμανία δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι η χώρα είναι από τα μεγαλύτερα πλυντήρια βρόμικου χρήματος, όπως και η Βρετανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εγκλημάτων της Γερμανίας τεκμηριώνει ότι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη χώρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Εξάλλου, η «Ντόιτσε Βέλλε», το διεθνώς γνωστό γερμανικό ραδιόφωνο, σε άρθρο της υπηρεσίας του, ημ. 30/10/2012, με τίτλο: «Γερμανία, ένας ασφαλής παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος», αναφέρεται σε συναλλαγές από την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Γερμανός βουλευτής παραδέχθηκε πως οι συνθήκες στη χώρα ευνοούν και ενθαρρύνουν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από την άλλη, μελέτη που δημοσιεύτηκε από ξένον οίκο επισημαίνει πως η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους, πιο ψηλά ακόμα και από τα νησιά Κεϊμάν, το Λουξεμβούργο ή το Τζέρσεϊ.

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα «Zeit»παρατηρεί πως όλο και περισσότεροι εγκληματίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα στη Γερμανία. Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που ξεπλένουν τέτοιο χρήμα και επωφελούνται, είναι όλες οι μεγάλες χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Η διαφορά είναι, πρώτον, ότι είναι… μεγάλες, ενώ η Κύπρος είναι μικρή. Δεύτερον, οι ξεπλυμένες καταθέσεις ολιγαρχών και εγκληματιών αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημά τους. Λογικά, λοιπόν, μετά τις γερμανικές κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η μόνη αντίδραση της Λευκωσίας δεν έπρεπε να είναι αυτή που είπε ο Υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, «ελάτε να κάνετε έρευνα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε», αλλά: «Να κάνετε έρευνα σε μας αλλά και στις τράπεζες των κατηγόρων μας». Διότι, διαφορετικά, η πρόταση του Β. Σιαρλή είναι ως εάν να προσπαθούμε να πείσουμε υποκριτικά δύσπιστους εταίρους ότι δεν είμαστε… ελέφαντες.
Είναι αναμφίβολο ότι ο νέος Πρόεδρος, όποιος και αν εκλεγεί, θα συναντήσει μπροστά του βουνά θεόρατα από προβλήματα και πρώτα απ’ όλα να δώσει εξηγήσεις για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αυτήν την κατηγορία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με την… αγιαστούρα αλλά παίζοντας με τους ίδιους όρους όπως οι κατήγοροί μας. Με απλά λόγια, να απλώσει στο προσεχές Γιούρογκρουπ τις δικές τους βρομιές, τεκμηριωμένες μέσα από εκθέσεις σοβαρών διεθνών ερευνητικών κέντρων και οίκων, υπηρεσιών δίωξης του βρόμικου χρήματος, κτλ. Έτσι να παιχτεί το παιγνίδι, επειδή έτσι το καταλαβαίνουν όσοι επιτίθενται εναντίον μας.                                                             ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: