Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η πολιτική Αναστασιάδη θα κριθεί από τη νέα κυβέρνηση


| Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν πρόλαβε να ανακηρυχθεί ως νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και από προψές άρχισαν οι λεκανομανείες και οι ομφαλοσκοπήσεις για τους πιθανούς υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Από καιρό, ο γράφων είχε υποστηρίξει με επιχειρήματα ότι, υπό τις παρούσες κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο, μια πολυκομματική κυβέρνηση, απλώς για να ικανοποιηθούν θεσιθηρικά οι συνεργαζόμενοι, ίσως να ήταν τραγωδία.
Γι’ αυτό είχαμε εισηγηθεί πως, για τρία ή και τέσσερα καίρια Υπουργεία, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να διορίσει άτομα εγνωσμένου κύρους, αξίας και δη ευρωπαϊκής αποδοχής. Τα Υπουργεία αυτά είναι των Οικονομικών, των Εξωτερικών, ενώ είχαμε εισηγηθεί τη δημιουργία Υπουργείου Ενέργειας, που θα ασχολείται αποκλειστικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Επίσης, θεωρούμε ως ύψιστης σημασίας τα Υπουργεία Παιδείας και Άμυνας. Η παιδεία είναι ο ατίμητος πλούτος κάθε λαού και δεν είναι νοητό να ηγείται ενός τέτοιου υπουργείου άτομο άσχετο, ή που να αντιμάχεται ή και να υπονομεύει την ελληνική και ορθόδοξη παιδεία μας.

Από την άλλη, η άμυνα συναρτάται ευθέως και καθοριστικά, ιδιαίτερα σήμερα, με την ασφάλεια της Κύπρου έναντι της αρπακτικότητας της Τουρκίας και από μιαν άλλη σκοπιά: Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας έχει αναβαθμίσει την Κύπρο σε ενεργειακή δύναμη. Η νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων ενέχει και πολυσήμαντες γεωπολιτικές, αμυντικές, στρατηγικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, πρωτόγνωρες για την Κύπρο - και την περιοχή μας. Δεν πρέπει να παροράται ποτέ, από τους μελλοντικούς ηγήτορες της άμυνας, πως η Κύπρος βρίσκεται στην πιο εύφλεκτη και ασταθή περιοχή του κόσμου.
Οι στρεβλώσεις της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», που μετεξελίσσεται ραγδαία σε «σκληρό αραβικό χειμώνα», οι ασύμμετρες απειλές, ο ασταμάτητος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ιράν, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας, οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, οι σφαίρες επιρροής, ο ρόλος του Ισραήλ και η παρουσία της ΕΕ είναι μόνο μερικά δεδομένα, που συνηγορούν ώστε: Η Κύπρος να αναβαθμίσει, να ενισχύσει και να επαυξήσει τον εκσυγχρονισμό και την οπλική ανάταξη της Εθνικής Φρουράς, σε στενότατη συνεργασία με την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει παρόμοιες απειλές.
Πέραν αυτών, η δουλειά που έκανε ο αποχωρών υπουργός Άμυνας, στο πεδίο των αμυντικών συνεργασιών, συμφωνιών και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με εταίρους και φίλες χώρες, ελπίζουμε να συνεχιστεί και να επαυξηθεί. Σε δηλώσεις του («Φιλελεύθερος», 23/2/2013), ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι, στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, «το ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας σύνθεσης θέσεων» διά της υπέρβασης «κομματικών προκαταλήψεων» και της εγκατάλειψης «πολιτικών συμπεριφορών του παρελθόντος, που βασίζονταν περισσότερο στη βάση διαμοιρασμού αξιωμάτων».
Να εννοήσουμε, συνεπώς, ότι αυτήν τη φορά και ίσως για πρώτη φορά, η νέα κυβέρνηση υπό τον Ν. Αναστασιάδη θα περιλαμβάνει ανθρώπους κύρους, αξιοπιστίας και ικανότητας, που ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα προβλήματα της οικονομίας και τις εξωτερικές σχέσεις μας;
Να τους δούμε! Ισχύει και στην περίπτωση Αναστασιάδη η γνωστή ρήση: «Δείξε μου ποιους έχεις διορίσει υπουργούς, για να σου πω τι είδους διακυβέρνηση και ποια πολιτική θα ασκήσεις». Ο νέος Πρόεδρος καλείται να μην ακολουθήσει την ολέθρια πεπατημένη των τελευταίων 50 χρόνων, αν θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να διασώσει τον τόπο. Ο τόπος χρειάζεται τεχνοκράτες, έμπυρους και έμπειρους, όχι κομματόσκυλα για να γλείψουν και αυτά ένα από τα κόκαλα της νομής της εξουσίας.                                                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: