Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ποινικές ευθύνες για την καταστροφή


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Για να πάει ο τόπος μπροστά, οι ένοχοι, οι άρπαγες, οι κλέφτες και οι λυμεώνες πρέπει να τιμωρηθούν

Ένας τόπος και μια οικονομία δεν καταρρέουν και δεν καταστρέφονται τυχαία. Τίποτε σε αυτήν τη ζωή δεν συμβαίνει τυχαία και μοιραία. Υπάρχουν αίτια, αιτίες, υπαίτιοι και υπεύθυνοι. Η κυπριακή οικονομία δεν καταστράφηκε εξαιτίας μόνο της παγκόσμιας κρίσης. Τα προμηνύματα της σώρευσής της σε ερείπια εκδηλώθηκαν πριν από πολλά χρόνια. Όμως, κυβερνήσεις, Πρόεδροι, κόμματα, συντεχνίες, εργοδότες και πολίτες αδιαφόρησαν να αντιδράσουν και να δράσουν έγκαιρα. Διαχρονικά, τα διαρθρωτικά προβλήματα έγιναν βουνό απροσπέλαστο που κανείς δεν ήθελε να ανεβεί διά τον φόβο των ψήφων και του κόστους. Η τραγωδία της Κύπρου είναι ότι στην πιο κρίσιμη ώρα της είχε έναν κομμουνιστή Πρόεδρο. Εξ ιδεολογίας και εκ φιλοσοφίας αλλά και εξ ιδιοσυγκρασίας, ο Δ. Χριστόφιας όχι μόνο δεν θέλησε αλλ’ ενσυνείδητα συνήργησε στην όξυνση της κρίσης και των προβλημάτων διά της αναβλητικότητας, της αναποφασιστικότητας και της ατολμίας να πάρει μέτρα που θα ήταν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αποδεκτά χωρίς μεγάλο κόστος.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε όσα κατά κόρον και με εκατοντάδες αναλύσεις και άρθρα έχουμε εξηγήσει τα πέντε τελευταία χρόνια. Ο Δ. Χριστόφιας απέρχεται οσονούπω έστω και αν στερρώς το ΑΚΕΛ παραμένει στη Δημόσια και Ημικρατική Υπηρεσία διά στελεχών και αξιωματούχων του. Ο νέος Πρόεδρος από την επομένη των εκλογών θα έχει να αντιμετωπίσει μέσα στην κρατική και ημικρατική μηχανή την ΑΚΕΛική Επαγρύπνηση. Όμως, η πρώτη προτεραιότητά του, κατά την άποψή μας, είναι να ζητήσει από τη Γενική Εισαγγελία όπως προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες όλων όσοι κατ΄ ισχυρισμόν μπορεί να εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, θεσμικές, ηθικές. Θεωρούμε ότι είναι πρώτιστα ποινικές. Δεν είναι δυνατόν ένας τόπος να καταστρέφεται και μερικοί να ισχυρίζονται ότι φταίει το κεφάλαιο, φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, φταίνε οι «κλεφταράδες της υφηλίου», φταίει ο καπιταλισμός… Και κάποιοι να φεύγουν και με «μπόνους»! Με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό νέου υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την επίκληση του «δικαίου της ανάγκης», ο Πρόεδρος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος μίλησαν για επαναφορά της συνταγματικής τάξης.

Ο αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, μιλώντας (4/2/2013) στο Super Sport FM, είπε: «Οι οποιεσδήποτε διοικητικές πράξεις είτε πολιτικοί διορισμοί των τελευταίων μηνών από τον απερχόμενο Πρόεδρο, οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με άρον-άρον αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά οποιαδήποτε συμβόλαια της κεντρικής κυβέρνησης είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι δέσμευσή μας προς τους πολίτες ότι θα ελεγχθούν όλα. Εδώ πλιάτσικο δεν θα γίνει από κάποιους που σε λίγες μέρες αποχωρούν». Πρόσθεσε: «Θα ελεγχθούν όλα με τον πλέον αυστηρό και αντικειμενικό τρόπο, διαμέσου της Βουλής είτε άλλων θεσμικών οργάνων για να διαπιστωθεί η συνταγματικότητα, η νομιμότητα, η θωράκιση της χρηστής διοίκησης και των συμφερόντων της κυπριακής πολιτείας». Ο υποψήφιος για την προεδρία, Ν. Αναστασιάδης, μιλώντας την ίδια μέρα στο Τρίτο του ΡΙΚ, αφού δεσμεύτηκε να ανακαλέσει τον διορισμό Σταυρινάκη, είπε πως σε περίπτωση εκλογής του θα επαναφέρει τη συνταγματική τάξη. Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χ. Γεωργιάδης.
Λαμπρά! Αναμένουμε να δούμε αυτές τις δεσμεύσεις τάχιστα υλοποιούμενες. Επειδή κατά πάσαν πιθανότητα, νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί ο Ν. Αναστασιάδης, ρωτάμε: Μόνον οι διορισμοί και τα συμβόλαια ενδιαφέρουν τον ΔΗΣΥ και τον υποψήφιό του; Επειδή δεν πιστεύουμε ότι μόνον αυτά τους ενδιαφέρουν, διότι διαφορετικά θα κάνουμε άλλους πονηρούς συνειρμούς, διερωτώμεθα δημόσια: Για την καταστροφή της οικονομίας και του τόπου, ο Ν. Αναστασιάδης δεν θα αναζητήσει και αποδώσει ευθύνες; Σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε πει ότι, τότε, δεν ήταν η ώρα για τέτοιο εγχείρημα. Όταν, όμως, τον περ. Νοέμβριο προειδοποίησε τον Δ. Χριστόφια με ποινική δίωξη αν δεν υπόγραφε το μνημόνιο, για την καταστροφή της οικονομίας και του τόπου, σήμερα δεν θα αναζητήσει τους ενόχους; Η κατάρρευση της οικονομίας και τα δεινά, που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Άνθρωποι -και δη πολιτικοί, κυβερνητικοί, κομματικοί, τραπεζίτες, κρατικοί αξιωματούχοι- τα προκάλεσαν.
Ο τόπος και η οικονομία του τόπου καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα πολιτικής ανεπάρκειας και ανευθυνότητας και κατ’ ισχυρισμόν παρανομιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε άλλες χώρες, οι υπεύθυνοι, πολιτικοί και τραπεζίτες, σύρθηκαν στα δικαστήρια και τιμωρήθηκαν. Στην Κύπρο, γιατί παρατηρείται αυτός ο απίστευτος και περίεργος μημουαπτισμός; Επειδή ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη, θα πράξει το ίδιο και για την ηθική και πολιτική και νομική τοιαύτην; Για να πάει ο τόπος μπροστά, οι ένοχοι, οι άρπαγες, οι κλέφτες και οι λυμεώνες πρέπει να τιμωρηθούν. Διαφορετικά δεν πρέπει να αποκλείονται πράξεις αυτοδικίας, που θα γεννήσουν η απελπισία και η οργή.                                                                                    ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: