Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το γοργόν… αέριον έχει


| Εκτύπωση  Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Η Κύπρος δεν πρέπει να καθυστερήσει στους σχεδιασμούς για το ΦΑ, λέει o Χ. Έλληνας
Αν υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, η Κύπρος ίσως καταφέρει να προσφέρει τις μισές ανάγκες που επιδιώκει η Ευρώπη, διευκρίνισε

Την ανάγκη όπως η Κύπρος προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των σχεδιασμών για την αξιοποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας, ενόψει και των αλλαγών που ενδεχομένως να φέρει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το σχιστολιθικό αέριο (shale gas) (ο σχιστόλιθος είναι ένα από τα πιο κοινά ιζηματογενή πετρώματα που βρίσκονται στη γη και αποτελεί μια δεξαμενή φυσικού αερίου).

Ήδη πολλές χώρες εισέρχονται δυναμικά στον χώρο του σχιστολιθικού αερίου, με τις ΗΠΑ να σέρνουν τοn χορό με τεράστιες παραγωγές του αερίου αυτού, η Κίνα έλαβε αποφάσεις με στόχο την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, ενώ, από την Ευρώπη, η Ουκρανία, που φέρεται να έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα σχιστολιθικού αερίου με 42 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον κολοσσό Shell ύψους 10 δις δολαρίων, όπως μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Reuters.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Έλληνας, που παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα, είπε ότι «δεν μας φοβίζουν».
«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι στην Κύπρο έχουμε την τάση να μιλάμε πολύ και να προχωρούμε σιγά - σιγά, νομίζοντας ότι είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μόνοι μας», είπε, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό (το θέμα αυτό) και πρέπει να προχωρήσουμε με τα δικά μας έργα ραγδαία, όχι αργά».
Η αγορά αλλάζει
Στις δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως ο ίδιος λέει συνεχώς πως η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. «Να μη χάνουμε χρόνο, διότι, όσο χάνουμε χρόνο, βάζουμε τον εαυτό μας σε δύσκολη θέση τόσο λόγω της παρουσίας του σχιστολιθικού αερίου, αλλά και για άλλους λόγους».
Ο κ. Έλληνας αναγνώρισε ότι η παγκόσμια αγορά αλλάζει. Υπογραμμίζει, όμως, ότι οι ανάγκες για φυσικό αέριο σε όλον τον κόσμο είναι πελώριες.
Σημαντικές εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου αναμένεται να επέλθουν από την Ευρώπη, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Έλληνας, μέχρι το 2025 θα πρέπει να βρει το λιγότερο 100 ίσως και 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Bcm) καινούργιο φυσικό αέριο τον χρόνο. «Αν υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, η Κύπρος ίσως καταφέρει να προσφέρει τις μισές ανάγκες που επιδιώκει η Ευρώπη», διευκρίνισε.
Η Ευρώπη «πρέπει να βρει και το άλλο μισό, που ίσως να προέλθει από το σχιστολιθικό αέριο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ευρώπη θέλει να μην εισαγάγει αυτήν την ποσότητα από τη Ρωσία, διότι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτήν.
Όσον αφορά την Κίνα και τη στοχευόμενη εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, ο κ. Έλληνας σημειώνει ότι οι ανάγκες της χώρας αυτής, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου θα παράγει.
«Επομένως, για μας, αν προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, η αγορά της Ευρώπης είναι ανοικτή για μας, όπως και της Άπω Ανατολής, της Ιαπωνίας, της Κίνας», σημείωσε, φέρνοντας το παράδειγμα της παρουσίας της κορεατικής KOGAS στην Κύπρο.
Οι κίνδυνοι για το κυπριακό ΦΑ
Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, οι κίνδυνοι για την προοπτική του κυπριακού φυσικού αερίου δεν προέρχονται από την εμφάνιση του σχιστολιθικού αερίου, αλλά από αλλού.
«Για παράδειγμα, δεν προχωρούμε το τερματικό και σε λίγους μήνες το Ισραήλ αποφασίζει να κάνει κάτι δικό του. Αυτό πού μας αφήνει εμάς;», διερωτήθηκε.
Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε ακόμη ότι, με μια καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδιασμών, μπορεί να ασκηθεί πίεση στην Κύπρο για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μια ιδέα που ο κ. Έλληνας έχει χαρακτηρίσει λανθασμένη.
Αναφέρθηκε και στην παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο, που, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, μπορεί να μην περιοριστεί στον έλεγχο των σχεδιασμών.
«Όσο καθυστερούμε, τόσο βοηθούμε αυτές τις ιδέες», υπογράμμισε.
Σε παρατήρηση ότι η Τρόικα, ως εκπρόσωπος των δανειστών μας, επιθυμεί μόνο να διασφαλίσει ότι τα έργα αυτά θα είναι οικονομικά βιώσιμα, ο κ. Έλληνας είπε ότι αυτό απαντάται εύκολα από τους αριθμούς του τεμαχίου «Αφροδίτη».
70 δις έσοδα από το Αφροδίτη
«Μόνον η ποσότητα που έχει κατ’ αρχήν ανακαλυφθεί στο τεμάχιο Αφροδίτη, τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αντιστοιχούν το λιγότερο σε εισόδημα 70 δις δολαρίων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η υποδομή, το τερματικό, οι εγκαταστάσεις στο τεμάχιο Αφροδίτη και ο αγωγός που θα συνδέει το τεμάχιο με το τερματικό κοστολογούνται στα 10 δις. «Ακόμη και να προσθέσεις τα λειτουργικά έξοδα για τα επόμενα 25 χρόνια είναι πολύ μικρότερο από 70 δις. Επομένως, το τερματικό θα είναι βιώσιμο μόνον από την Αφροδίτη», συμπλήρωσε.
«Όταν δεν βάλουμε το έργο στον χάρτη με συμφωνίες και όλα όσα χρειάζονται, αφήνουμε σε άλλους την ευχέρεια να εισηγηθούν άλλα πράγματα», υπέδειξε.                                                                 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: