Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μακριά από τους ανακυκλωμένους


| Εκτύπωση  Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Άλλα φθαρμένα μυαλά και κομματόσκυλα δεν σηκώνει ο τόπος
Ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να κυβερνήσει, αξιοποιώντας «άφθαρτα μυαλά» και όχι «κομματόσκυλα». Οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο την προεκλογική του δέσμευση, όχι μόνο για το καλό του ιδίου, αλλά πρωτίστως για το συμφέρον του τόπου.

Δυστυχώς, ονόματα που παρελαύνουν μέσα από τα ΜΜΕ, ούτε άφθαρτα μυαλά είναι, αλλά αντίθετα, πολλοί υποψήφιοι Υπουργοί έχουν τη σφραγίδα του κομματόσκυλου. Εξελίσσεται μια προσπάθεια ανακύκλωσης ανθρώπων, οι οποίοι πρόσφεραν όσα έχουν να προσφέρουν, είτε όταν υπηρέτησαν, δεν πρόσφεραν τίποτε στον τόπο.
Η ανακύκλωση ανθρώπων σε δημόσια αξιώματα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να επιδείξει η πολιτική ζωή του τόπου. Ξεκινούν από παρακοιμώμενους των πολιτικών ηγεσιών, διορίζονται στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών, στα δημοτικά συμβούλια, γίνονται δήμαρχοι, Υπουργοί και, γενικά, ανακυκλώνονται σε όλες τις εποχές, σε όλα τα δημόσια αξιώματα. Οι άνθρωποι στερεύουν από ιδέες, αποκτούν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, δεν έχουν τίποτε να δώσουν και το αποτέλεσμα είναι να «υπηρετούν» τον τόπο πολλά γερασμένα μυαλά, βολεμένα από την κομματοκρατία, χωρίς έφεση για προσφορά.
Ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος έχει δεσμευθεί να εκσυγχρονίσει το κράτος, πρέπει να αντιληφθεί ότι ο τόπος δεν εκσυγχρονίζεται με κομματόσκυλα, και η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει, με ανακυκλωμένους ανθρώπους. Πρέπει ο ίδιος να υπερβεί τη νοοτροπία του κομματικού συστήματος και να αναζητήσει νέους ανθρώπους, έξω από τις κομματικές επικράτειες, για να τον βοηθήσουν στην ανόρθωση του τόπου και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Αντιλαμβανόμεθα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δέχεται πολλές πιέσεις, και παραμένει δεσμευμένος στην ικανοποίηση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.
Αλλά, υπεράνω όλων βρίσκεται ο τόπος και η υστεροφημία του ίδιου του Προέδρου.
Σημειώνουμε εδώ, πως όταν ένας Πρόεδρος έχει να κάμει με το ΔΗΚΟ, και να συνεργαστεί με το κόμμα αυτό, στη στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα παρελάσουν ενώπιον του νέου Προέδρου ανακυκλωμένοι άνθρωποι, που βρέθηκαν στο πλευρό του απλώς για να καρπωθούν δημόσια αξιώματα, χωρίς να πιστεύουν στο όραμά του. Ο πρώτος που θα ζημιωθεί, αν ενεργήσει με κριτήριο την προσφορά ανταλλαγμάτων στα κόμματα που τον στήριξαν και όχι την ποιότητα της κυβέρνησής του, είναι ο ίδιος.
Ο Μάριος Καρογιάν μίλησε την περασμένη Κυριακή, μετά τη νίκη τού Νίκου Αναστασιάδη, για «νέα γενιά στελεχών και ιδεών» στο κόμμα.
Εμείς δεν είδαμε κανένα όνομα από αυτήν τη «νέα γενιά», να προτείνεται στον Νίκο Αναστασιάδη. Διαβάσαμε, μόνο, γνωστά ονόματα κομματικών στελεχών, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια, ώστε να οδηγήσουν το κράτος στον εκσυγχρονισμό.
Η νέα εποχή και ο τόπος απαιτούν, πλέον, την ανάδειξη νέων ανθρώπων. Οι παλαιοκομματικοί απέτυχαν να δώσουν λύσεις και να σπρώξουν το κράτος στην πρόοδο. Τα χάλια, στα οποία οδηγηθήκαμε, είναι ακριβώς αποτέλεσμα της διακυβέρνησης των παλαιοκομματικών, των φθαρμένων και των κομματόσκυλων. Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ως στόχο να οδηγήσει το κράτος έξω από τα αδιέξοδα, έξω από τριτοκοσμικά πρότυπα, ώστε να κτίσει ένα νέο σύγχρονο κράτος, το έργο αυτό πρέπει να το αναθέσει σε άφθαρτα μυαλά και σε νέους ανθρώπους. Αν επιμείνει στον διαμοιρασμό των αξιωμάτων, στη βάση των προεκλογικών συνεργασιών, θα κάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αναζητεί, με απόγνωση, ανθρώπους με νέες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις. Και δεν θα εντοπίζει...                                                           ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: