Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αφόρητες πιέσεις στον Τάσσο από Ευρωπαίους το 2004

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/349681

| Εκτύπωση | 28/01/2011 |

Έγγραφα του WikiLeaks που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε πιέσει τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου να δεχθεί ώστε η Τουρκία να μην υπογράψει το πρωτόκολλο για άνοιγμα των λιμανιών το 2004, αλλά να υπογραφεί απλώς μια διακήρυξη πρόθεσης υπογραφής του πρωτοκόλλου.
Ο Ζακ Σιράκ, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσαν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο σε μια μικρή συνάντηση τότε, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε. Τελικά ο Σρέντερ του είπε «ο Τόνι, ο Γκέρχαρντ και εγώ θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι καλή. Δεν έχουμε χρόνο, ξέρω ότι θα συμφωνήσεις. Ο Σιράκ φέρεται τότε να σηκώθηκε και να έτεινε το χέρι του στον Παπαδόπουλο λέγοντας «πάμε τώρα στη συνάντηση». Με αυτά τα λόγια», αναφέρει ο Ολλανδός διπλωμάτης, «ο Σιράκ οδήγησε τον ελαφρώς έκπληκτο Παπαδόπουλο πίσω στη συνάντηση».
«Έτσι εργάζεται η ΕΕ στο τέλος της ημέρας», καταλήγει η συγκεκριμένη παράγραφος, «με τις μεγάλες χώρες να πιέζουν ομαδικά τις μικρές που εμμένουν στις θέσεις τους».
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=1298489' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=1298489&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια: