Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τώρα είναι η ευκαιρία Ο Γ. Ομήρου ζητεί απόσυρση των προτάσεών μας

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/346657

| Εκτύπωση | 19/01/2011 |

Την απόσυρση των προτάσεων της ε/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, με αφορμή την αποκαλυπτόμενη αξίωση Έρογλου για δύο κυριαρχίες στην Κύπρο, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
«Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αποσυρθούν οι γνωστές υποχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, δεδομένου ότι όταν έγιναν αυτές οι προτάσεις -υποχωρήσεις κατ’ εμάς, γενναιόδωρες προσφορές κατά την κυβερνητική έκφραση- ελέχθη ότι αναμένονται και ανταλλάγματα», ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι αντί ανταλλαγμάτων υπάρχει μια όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας με απαιτήσεις για διττή κυριαρχία, όπως περιλαμβάνονταν και στο έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ. Ταλάτ τον Ιανουάριο του 2010 και όπως περιλαμβάνεται στις προτάσεις του κ. Έρογλου για τις οποίες η ΕΔΕΚ αναμένει επιβεβαίωση στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι η αξίωση Έρογλου για δύο κυριαρχίες έχει επιβεβαιώσει όλα όσα η ΕΔΕΚ είχε επισημάνει από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ότι δηλαδή δεν υπήρχε σαφής και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης βάση διαπραγμάτευσης ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ανέφερε, ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι όταν πριν από ένα χρόνο ο κ. Ταλάτ κατέθεσε το τουρκικό συνομοσπονδιακό έγγραφο, η ΕΔΕΚ υπέδειξε ότι η τουρκική πλευρά κονιορτοποιούσε ακόμα και την ανεπαρκή και κατ’ ισχυρισμό υπάρχουσα βάση των διαπραγματεύσεων.
Δεν μας άκουσε
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είχε καλέσει τότε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει την τουρκική στάση και να απαιτήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για διασαφήνιση των τουρκικών προθέσεων.
«Δυστυχώς, αντί να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή μας την υπόδειξη τύχαμε των γνωστών απαξιωτικών χαρακτηρισμών. Τώρα, ένα χρόνο μετά, μέσω Έρογλου εγείρεται θέμα διττής κυριαρχίας. Και το ζήτημα που εγείρεται είναι μέγα», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Διερωτήθηκε ποια είναι η βάση των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης.
Συμπλήρωσε ότι η απάντηση είναι πως ακόμα και η ανεπαρκής και αμφίσημος διατύπωση που υπήρχε κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει πληγεί καίρια από την τουρκική πλευρά.
Ο κ. Ομήρου ζήτησε έστω και την υστάτη, να ακουστούν οι προτάσεις και οι απόψεις της ΕΔΕΚ για καταγγελία της τουρκικής στάσης, για εκ βάθρων αναδιαμόρφωση της στρατηγικής της πλευράς μας και μια προσέγγιση του Κυπριακού που να αναδεικνύει την ουσία και όχι τις λεπτομέρειες.
Τέλος στην αντιπαράθεση
Ερωτηθείς για τη δημόσια αντιπαράθεση ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω. Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού ότι το ΔΗΚΟ είναι ξεχωριστή πολιτική οντότητα και ότι τα όσα κάνει στην Κυβέρνηση είναι δική του δουλειά, ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι δεν έχει να διατυπώσει οποιοδήποτε σχόλιο.
«Συμφωνώ με τον κ. Κυπριανού, ότι το ΔΗΚΟ αποφασίζει για τα του ΔΗΚΟ. Αυτό είναι δεδομένο. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες, συνεπώς δεν επιθυμώ να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: