Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

"Κλειδώνει" η αναδιάρθρωση, "ξεκλειδώνουν" τα προγράμματα αμυντικών επενδύσεων


Εκτύπωση E-mail
28-01-2011 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=17139&Itemid=160ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ/////////////////////////////////////////////////////////////
Image«Κλειδώνει» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όποιο όνομα και να την «βαπτίσει» η κυβέρνηση που ακόμα και τώρα αρνείται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι όμως η μοναδική περίπτωση να μπει και πάλι άμεσα σε δρόμο ανόδου η ελληνική οικονομία και φαίνεται ότι ακόμα και οι πιστωτές μας το έχουν πάρει απόφαση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όλα θα έχουν κριθεί και αυτό αφορά άμεσα και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μοναδικό που συζητείται αυτή την στιγμή είναι το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι δανειστές. Ο Τ.Σόρος μίλησε χθες για ένα «μικρό» κούρεμα της τάξεως του 20% (περίπου 70 δισ. ευρώ). Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, είπε ότι «Απλά δεν υπάρχει άλλη λύση" και δεν προέβλεψε δεινά για την εποχή μετά την αναδιάρθρωση που σημαίνει τυπικά «πτώχευση».
Μια πτώχευση, βέβαια, που έχει ήδη συντελεσθεί, απλώς η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση που συμφωνηθεί «κούρεμα», τότε σημαίναι από την πλευρά μας «δήλωση αδυναμίας καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων μας». Αλλά όλα είναι θέμα timing και τρόπου ανακοίνωσης του όλου θέματος. Παράλληλα ο Τ.Σόρος εκτίμησε ότι είναι πιθανόν στην ίδια λύση να καταφύγει και η Πορτογαλία.
Όσο για τις συνέπειες από μια τέτοια λύση ο κ. Σόρος εκτίμησε ότι μπορούν να απορροφηθούν αφού τις ζημιές στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα καλύψει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον Τ.Σόρος, η κρίση χρέους έχει μπει στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: