http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/344389
Εκτύπωση | 12/01/2011 | Της Μικαέλλας Λοίζου
| Το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν ήταν απλώς άλλη μια διακήρυξη προς την Άγκυρα. Αυτά που είπε δεν ήταν καινούρια. Αποκτούν, όμως, βαρύνουσα σημασία, γιατί ειπώθηκαν από τη Λευκωσία. Πλάι στα οδοφράγματα, που καταδεικνύουν την τουρκική κατοχή ευρωπαϊκών εδαφών. Με τη σημειολογία να αποδεικνύει το χάσμα. Από την πρωτεύουσα εκείνη που η υπό ένταξη χώρα αρνείται να αναγνωρίσει. Η Γερμανίδα Καγκελάριος χρησιμοποίησε το βήμα της Λευκωσίας, για να ακουστεί πιο δυνατά στην Άγκυρα κι ας επαναλάμβανε τις πάγιες θέσεις της Κυβέρνησης και του κόμματός της. Και με ένα ξέσπασμα του Ερντογάν, οι Τούρκοι δήλωσαν «μήνυμα ελήφθη».Ανεξαρτήτως τέλους…
Η Γερμανίδα Καγκελάριος από τη Λευκωσία φρόντισε να διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι μπορεί η πόρτα της Ευρώπης να μην είναι κλειστή γι’ αυτήν, δεν είναι όμως ούτε ανοιχτή διάπλατα. «Θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος», ανέφερε. Κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα βελτίωνε και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, γεγονός που είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας, όπως, άλλωστε, και το Κυπριακό.
Η Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα κατά πόσον είναι συμβατές με την τουρκική κατοχή οι ενταξιακές βλέψεις της Άγκυρας, εμφανίστηκε κατηγορηματική:
«Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε θέσει πολλούς περιορισμούς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο και δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα, πρόσθεσε.
Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια, τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν.
Εμείς δεν θέλουμε να κρατούμε την Τουρκία όμηρο, τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.
Η Τουρκία δεν κάνει πολλά
«Συναισθηματικά καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει διαίρεση, όμως στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα το οποία είναι διαφορετικά», είπε η κ. Μέρκελ, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Κύπρο με τα όσα βίωσε η δική της χώρα. Η δική της ρεαλιστική προσέγγιση είναι, πάντως, ότι το γερμανικό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο. «Όταν, όμως, προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, σίγουρα η δική μας εμπειρία θα είναι χρήσιμη», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία του κράτους.
Παρά την αποστασιοποίηση αυτή, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν παρέλειψε να στείλει άλλο ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ευκαιρίας δοθείσης. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς την επίλυση του προβλήματός σας», είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι τα δικά του βήματα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμό. «Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε, επίσης, πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως», υπογράμμισε.
Χαμόγελα στη Λευκωσία
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψη Μέρκελ, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Καγκελαρίου είναι συγκινητικό. Η πλευρά μας έχει κάθε καλή θέληση για λύση, τόνισε, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτή θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ολόκληρου του λαού της. Η κ. Μέρκελ, πρόσθεσε, «γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι σημαίνει ομοσπονδία, αφού ζει σε μια χώρα που είναι η ιδανική ομοσπονδία, περίπου μια τέτοια ομοσπονδία θέλουμε».
Δεν ξέρει τίποτα η Μέρκελ
Το κόλπο έπιασε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αργά χθες εξοργισμένος από τις δηλώσεις Μέρκελ. «Η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις από το Κατάρ.
Αναπόλησε, δε, το Μπούργκενστογκ, λέγοντας ότι εκεί «είπαμε να λύσουμε το θέμα με την αρχή win-win situation». Στο δημοψήφισμα όμως, είπε, οι Τ/κ είπαν ναι και οι Ε/κ όχι. «Η ΕΕ δέχθηκε τους Ε/κ που είχαν πει όχι στο σχέδιο Ανάν και τιμώρησε τους Τ/κ», πρόσθεσε. «Και εξακολουθούν να τιμωρούν τη Βόρεια Κύπρο. Μέσα σε μια εβδομάδα βάλανε τη Νότια Κύπρο στην ΕΕ. Η κ. Μέρκελ ξεχνά αυτά που λέει. Η ίδια έχει πει ότι ήταν λάθος η ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ. Τώρα όμως επισκέπτεται τη Νότια Κύπρο. Εγώ της λέω να μελετήσει την περίοδο προτού αναλάβει καγκελάριος.
Τότε θα δει την κατάσταση. Τη συμβουλεύω να πιει ένα τσάι με τον κ. Σρέντερ», είπε, φανερά εκνευρισμένος, ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Το… ξεμπέρδεμα, το ΝΑΤΟ και η πρόταση Χριστόφια
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ερωτηθείσα για το πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, που δημιουργούνται εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι «πρέπει σίγουρα να επιλυθεί το Κυπριακό για να ξεμπερδέψουμε από το πρόβλημα».
«Φυσικά», είπε, «ενόσω είναι άλυτο το Κυπριακό, προβλήματα θα υπάρχουν και γι’ αυτό δεν είναι μόνο τους Κυπρίους που ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, ενδιαφέρει και τη Γερμανία και την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Χριστόφια, γιατί κατάφεραν να καταρτίσουν ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΚΕΠΠΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη σειρά του, ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ, γιατί, όπως ανέφερε, στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν συζητούσαν σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, υπέβαλε την πρόταση αυτές οι σχέσεις να στηρίζονται στην αυτονομία, στο Χάρτη και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και η Καγκελάριος υποστήριξε την πρόταση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου