Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το όνειρο του Ντάουνερ που σκόνταψε στην «ΤΔΒΚ»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/349318

| Εκτύπωση | 27/01/2011 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Έκθεση περί τα τέλη Φεβρουαρίου προτίθεται να ετοιμάσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για να καταγράψει την πρόοδο που σημειώθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Ντερβίς Έρογλου και του ιδίου, που έγινε χθες στο κτίριο των ΗΕ στη Γενεύη. Η συνάντηση ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Το γεύμα εργασίας ξεκίνησε γύρω στις 12.30.
Όνειρά μου χθεσινά
Κατά την άφιξή του, γύρω στις 9.30 το πρωί, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το προηγούμενο βράδυ ονειρεύτηκε μια επανενωμένη Κύπρο. Όταν, δεκαπέντε, περίπου, λεπτά αργότερα αφίχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και έμαθε για το «όνειρο» Ντάουνερ, δήλωσε ότι εμείς ονειρευόμαστε κάτι τέτοιο εδώ και 36 χρόνια. Η «αυτού εξοχότητα» (όπως τον αποκάλεσε ο Μπαν Κι Μουν) Ντερβίς Έρογλου, προσήλθε στο χώρο των συνομιλιών τελευταίος και δεν προέβη σε καμία δήλωση.
«Λάθος» και διόρθωση
Εξηγήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν τα ΗΕ όταν διαπιστώθηκε ότι στις κάρτες διαπίστευσης που έφεραν τόσο τα μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας όσο και οι απεσταλμένοι των τ/κ ΜΜΕ, αναγραφόταν ότι εκπροσωπούσαν αποστολή της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου»! Πρόκειται, βεβαίως, για διαπιστεύσεις που εκδίδει ο ΟΗΕ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του ψευδοκράτους, συνεπώς αυτό που έγινε ήταν γκάφα ολκής. Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε αντιληπτή από την ε/κ πλευρά, η οποία φαίνεται ότι προέβη σε διαβήματα προς τα ΗΕ, καθώς λίγο πριν από τη φωτογράφηση ανέλαβαν δράση, ζητώντας από τον Ντερβίς Έρογλου να αφαιρέσει την κάρτα που έφερε. Μετά τη συνάντηση, τα ΗΕ εξέδωσαν μια επεξηγηματική δήλωση, η οποία απέδιδε το «TRNC» σε τεχνικό λάθος. «Δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση των ΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό», επισήμαινε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις που γίνονται από το Γ.Γ. στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, γίνονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Υπενθύμιζαν, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ισότιμο μέλος του οργανισμού.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης που ανέγνωσε ο Μπαν Κι Μουν

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά εκτίμησή μου προς την Α.Ε. τον κ. Χριστόφια και την Α.Ε. τον κ. Έρογλου για τη συνάντησή τους μαζί μου σήμερα, εδώ στη Γενεύη, για να κάνουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Πριν από δύο μήνες είχα καλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, επειδή είχα την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις έχαναν τη δυναμική τους. Κατά τη συνάντηση εκείνη ζήτησα από τους δύο ηγέτες να εντοπίσουν τα θεμελιώδη θέματα σε όλα τα κεφάλαια που δεν είχαν ακόμα επιλυθεί και το έχουν πράξει. Τους ζήτησα, επίσης, να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πρακτικό σχέδιο. Και οι δύο πλευρές εργάστηκαν με ενεργητικότητα, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν. Παρά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Έρογλου, οι δύο ηγέτες είχαν τέσσερις συναντήσεις, ενώ οι σύμβουλοί τους συναντήθηκαν άλλες 13 φορές.
Υπήρξε πρόοδος από την τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου. Από τη συζήτησή μας σήμερα προκύπτει σαφώς ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών, μέσω διάφορων γεφυρωτικών προτάσεων, κυρίως στα κεφάλαια της Οικονομίας, των θεμάτων Ε.Ε. και της Διακυβέρνησης και Διαμερισμού Εξουσίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, για να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις στα θεμελιώδη θέματα που απομένουν.
Σήμερα, έχουμε εντοπίσει ορισμένα στοιχεία, τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση της δυναμικής και στην πιο άμεση αντιμετώπιση των λεπτομερειών μιας λειτουργικής, αμοιβαία επωφελούς λύσης. Οι ουσιαστικές όσο και εμπνευσμένες συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης έχουν βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν την ατμόσφαιρα σε αρκετά καίρια ζητήματα.
Οι ηγέτες έχουν συζητήσει τα εναπομείναντα κύρια ζητήματα με έναν πιο διασυνδεδεμένο τρόπο, αφού μια πρόταση λύσης θα πρέπει να αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο που συνδυάζει όλα τα κεφάλαια.
Έχω ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν με εμπειρογνώμονες, τους οποίους μπορώ να θέσω στη διάθεσή τους όσον αφορά στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού.
Οι πλευρές έχουν, επίσης, συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, μέσω μιας σειράς επιπρόσθετων συναντήσεων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και έχω εκφράσει ετοιμότητα να βρίσκομαι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα, για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο και να ενθαρρύνω τα μέρη να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις διαφορές.
Όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο επιθυμούν κάτι περισσότερο από απλά συνομιλίες: Επιθυμούν λύση. Οι ηγέτες έχουν λάβει το μήνυμα και ενεργούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαιρετίζω τα βήματα στα οποία έχουν προβεί σήμερα οι ηγέτες, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα τη δέσμευσή τους για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό.
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα καταθέσω έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες. Θα παρακολουθώ στενά τις προσπάθειες των δύο ηγετών τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα φτάνουν σε περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια. Είμαι βέβαιος ότι, αν το εποικοδομητικό κλίμα το οποίο διαπίστωσα σήμερα συνεχιστεί, θα έχω να υποβάλω μια θετική έκθεση.
Όπως γνωρίζετε, αυτά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα ζητήματα και συνεπώς συμφωνήσαμε να μη δεχθούμε ερωτήσεις αυτή τη στιγμή. Επικαλούμαι την υπομονή σας και την κατανόησή σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σας».
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=62615850' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=62615850&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια: