Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κοινές θέσεις, κοινές αρχές Οι σχέσεις Κύπρου και Κίνας μπαίνουν σε νέα διάσταση

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/348552

| Εκτύπωση | 25/01/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Κύπρος και Κίνα ποτέ δεν διαφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα, διεθνές ή περιφερειακό. Υπάρχουν πάντοτε κοινές θέσεις, κοινές πεποιθήσεις για συνδιαμόρφωση κοινών πολιτικών σε αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων.
Τη θέση ότι οι σχέσεις Κύπρου και Κίνας μπαίνουν σε νέα διάσταση στον εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της Επαρχίας Σιανσί, Zhao Leji.
Μιλώντας κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πόλη Σιάν της Κίνας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, και στα σαράντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων που συμπληρώνουν φέτος οι δύο χώρες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι Κύπρος και Κίνα ποτέ δεν διαφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα, είτε αυτό είναι διεθνές, είτε περιφερειακό. «Υπάρχουν πάντοτε κοινές θέσεις, κοινές πεποιθήσεις για συνδιαμόρφωση κοινών πολιτικών σε αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων», είπε.
Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε ότι ο πιο ισχυρός δείκτης για το επίπεδο των σχέσεων Κύπρου και Κίνας είναι η εκτίμηση του λαού, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εκτίμηση που χαίρει ο πρώην Πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία Zhao Yali, τον οποίο και χαρακτήρισε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Yali, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, συνοδεύει την κυπριακή αντιπροσωπία από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Κίνα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στις διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτές θα ενισχυθούν τόσο με τη σύσταση Ομάδας Φιλίας Κίνας-Κύπρου στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, όσο και με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι και οι πολιτιστικές σχέσεις θα ενισχυθούν, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκθέσεις Κινέζων καλλιτεχνών, όπως και αντίστροφα έργα Κυπρίων ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.
«Ευχή αυτό να γίνει το 2011», είπε.
Ο κ. Καρογιάν απηύθυνε τέλος πρόσκληση στον κ. Leji να επισκεφθεί την Κύπρο για να γνωρίσει την ιστορία της και το πώς ένα τόσο μικρό νησί προοδεύει και ευημερεί, παρά την τουρκική εισβολή.
Συνεργασία των δυο χωρών
Από την πλευρά του, ο κ. Leji, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βουλής και την αντιπροσωπία της κυπριακής Βουλής, είπε ότι συμφωνεί με την αντίληψη και τη θέση που εξέφρασε ο Μάριος Καρογιάν για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, ο κ. Leji αναφέρθηκε στην επαρχία Σιανσί και την πόλη Σιάν λέγοντας ότι η πόλη ιστορικά είναι η πολιτιστική κοιτίδα της Κίνας με μεγάλα και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.
Σημείωσε ότι η Σιάν ήταν η πρωτεύουσα της Κίνας για πάνω από 1000 χρόνια και κατά τη χρονική διάρκεια δεκατριών δυναστειών.
Η Επαρχία Σιανσί, στην οποία ανήκει η πόλη Σιάν, αποτελεί κόμβο της χώρας στις συγκοινωνίες, το εμπόριο, την οικονομία κι τον πολιτισμό.
Έχει έκταση πάνω από 255 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό πάνω από 70 εκατομμύρια.
Όπως είπε, η Επαρχία σημειώνει ταχεία οικονομική ανάπτυξη με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 14,9%.
Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο της πολιτικής βρίσκεται η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής και η κυπριακή αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Μουσείο Terra Cotta, καθώς και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σιάν.
<a href='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/ck.php?n=aa83452b&amp;cb=34710902' target='_blank'><img src='http://www1.sigmalive.com/adserver/www/delivery/avw.php?zoneid=31&amp;cb=34710902&amp;n=aa83452b' border='0' alt='' /></a>

Δεν υπάρχουν σχόλια: