Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι συνομιλίες έχουν ημερομηνία λήξης Ο Έρογλου απειλεί ότι το Μάρτιο ο Γ.Γ. θα «τελειώσει» τη διαδικασία

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/348940

| Εκτύπωση | 26/01/2011 | Της Ντίας Χαιλή

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να διαιωνίζονται, δήλωσε ο Έρογλου, θέτοντας περιθώριο μέχρι το Μάρτιο με τη σκέψη σε επιδιαιτησία από τον Γ.Γ.
«Υποβάλλουμε σχέδιο», έγραψε στο κύριο θέμα της χθες η εφημερίδα «Κίπρις», η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Θα παρουσιάσουμε, αναφέρει η εφημερίδα, ένα σχέδιο «πρακτικών λύσεων» και παρόμοιο βήμα μπορεί να κάνει και η άλλη πλευρά.
«Το Μάρτη είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε σε μιαν απόφαση. Εάν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, θα συνεχίσουμε. Εάν οι διαφωνίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν, τότε αυτό πρέπει να το ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και θα ζητήσουμε να πάρει μιαν απόφαση», δήλωσε ο Έρογλου.
Μέχρι σήμερα, προσθέτει η εφημερίδα, με τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν μπόρεσαν να σημειώσουν στις συνομιλίες αρκετή πρόοδο, μόνο μερική συμφωνία επιτεύχθηκε στο κεφάλαιο της Οικονομίας, αλλά στα άλλα υπάρχουν διαφορές απόψεων.
Οι προτάσεις, που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες στην ε/κ πλευρά για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης δεν ήταν εκτός των παραμέτρων των ΗΕ και αυτό, υποστήριξε ο Έρογλου, το επικύρωσε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Με την τετραμερή στο μυαλό

Δεν θέλουν, είπε ο Τ/κ ηγέτης, τα «κρατίδια» που θα δημιουργήσουν το ομόσπονδο κράτος να χωρίσουν στην πορεία και εγγυήθηκε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα αποχωρήσει από το συνεταιριστικό -όπως ανέφερε- κράτος.
Όσον αφορά στο κεφάλαιο για την ΕΕ, ο Τ/κ ηγέτης επέμεινε στη γνωστή άποψη, όπως η συμφωνία καταστεί πρωτογενές δίκαιο, αλλά -πρόσθεσε- σε αυτό αντιδρά ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Στόχος, ακόμα και εάν υπάρξει λύση, να συνεχιστούν οι νομικές υποθέσεις για το περιουσιακό. Σε ένα τέτοιο αίτημα εμείς δεν θα προσφέρουμε στήριξη».
«Εμείς από την αρχή στεκόμαστε στην ανταλλαγή, την αποζημίωση και την επιστροφή. Ενώ η ε/κ πλευρά επιμένει όπως οι παλιοί ιδιοκτήτες έχουν λόγο.
Δεν μπορούν οι άνθρωποί μας να συρθούν σε περιπέτεια και μια τέτοια επιθυμία δεν μπορούμε να τη δεχθούμε».
Όσον αφορά στα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και το εδαφικό, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν συζητήθηκαν, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Χριστόφιας δεν θέλει Αγγλία
«Εμείς από την αρχή προτείνουμε μια τετραμερή συνάντηση. Εάν θέλει και η Αγγλία μπορεί να συμμετάσχει. Αλλά ο Χριστόφιας είναι ενάντια και σε αυτό.
Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές κοινότητες και στο τραπέζι και οι δύο κοινότητες πρέπει να εκπροσωπούνται», δήλωσε ο Έρογλου.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα εάν θέλει πράγματι την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι «είμαι υπέρ της λύσης και λέω ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει. Η ε/κ πλευρά, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, δεν βιάζεται στο θέμα της λύσης», υποστήριξε.

Απαισιοδοξία και στην άλλη πλευρά

Η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», σε δημοσίευμά της, αναφέρεται σε θέσεις και απόψεις των αρχηγών των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων της «αντιπολίτευσης» στα κατεχόμενα σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογέρ είπε ότι στη συνάντηση η τ/κ πλευρά θα πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στη βάση των συμφωνιών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου.
Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι στη Γενεύη αναμένεται να επιτευχθεί πρόοδος στα σημεία διαφωνίας που υπάρχουν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν, πρόσθεσε, μεγάλες προσδοκίες από την τριμερή συνάντηση και οι δύο ηγέτες δεν έχουν στα χέρια τους αρκετό υλικό και προτάσεις για λύση.
Ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι οι ηγέτες μεταβαίνουν στη Γενεύη χωρίς να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Θεωρεί ότι στη Γενεύη θα ζητηθεί και άλλη συνάντηση μέσα σε ένα με δύο μήνες και πως η κατάσταση οδεύει προς ένα σχέδιο με την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο ηγέτης του τ/κ κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, Τουργκάι Αβτζί, είπε ότι η συνάντηση της Γενεύης είναι σημαντική και θεωρεί το διάστημα από το ραντεβού του Νοεμβρίου έως το ραντεβού του Ιανουαρίου ως χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: