Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ο Ντάουνερ το βιολί του… Συνεχίζει να μιλά για πρόοδο, παρά το πισωγύρισμα στις συνομιλίες

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/347285

| Εκτύπωση | 20/01/2011 | Της Μικαέλλας Λοίζου

Παρά την παντελή απουσία βάσης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η οποία αποδείχθηκε για άλλη μια φορά από τις δύο κυριαρχίες που πρότεινε στο νέο του πακέτο ο Ντερβίς Έρογλου, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φαίνεται να συνεχίζει να διατηρεί την αισιοδοξία του, ανακοινώνοντας και πάλι χθες ότι επιτεύχθηκε πρόοδος. Προσπαθώντας, προφανώς, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για νέο τέλμα, που δημιούργησε και στις δύο πλευρές η διαρροή των απαράδεκτων προτάσεων Έρογλου, αλλά και να προσδώσει λόγο ύπαρξης σε μια τριμερή συνάντηση, στην οποία οι δύο πλευρές προσέρχονται χωρίς να εκπληρώσουν τα όσα τους ζητήθηκαν, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. επιβεβαίωσε και πάλι ότι πρόοδος υπάρχει.
Αληθινή προσπάθεια
Όπως είπε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου, παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. Υπήρξαν, πρόσθεσε, κάποιες συγκλίσεις, ενώ εκεί όπου δεν υπήρχαν συγκλίσεις, οι διαφορές σε κάποια σημεία έχουν μικρύνει. Κι αυτά, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της διακυβέρνησης, οι διαφορές έχουν μεγαλώσει και οι αποκλίσεις έχουν αυξηθεί.
«Πραγματικά κάνουν δουλειά», πρόσθεσε. «Όπως γνωρίζετε, όμως, έχουν τις θέσεις τους, θέσεις που είναι πολλές φορές πολύ παραδοσιακές και πάνε πίσω πολλά χρόνια», είπε, προβαίνοντας, ουσιαστικά, στην παραδοχή, ότι οι συνομιλίες «σκαλώνουν». Σημείωσε, ωστόσο, ότι, κατά την άποψή του, τα δύο μέρη καταβάλλουν αληθινή προσπάθεια, την οποία τα ΗΕ εκτιμούν.
Θα ακούσουμε πρώτα…
Ερωτηθείς κατά πόσον τα ΗΕ προσανατολίζονται να θέσουν χρονοδιάγραμμα, εάν δουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος, ο Ντάουνερ απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι δύο διαπραγματευτές. Η συνάντηση, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας του Κυπριακού και ο Γ.Γ. ελπίζει ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ώθησης. «Ο Γ.Γ. προσμένει σε αυτήν να ακούσει από τους ηγέτες, όχι μόνο πώς προχωρούν τους τελευταίους δύο μήνες, από την τελευταία συνάντηση μαζί τους, αλλά και να ακούσει πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα βασικά ζητήματα και προσμένει να ακούσει και από τους δύο ηγέτες τα σχέδιά τους για το μέλλον», εξήγησε.

Αποτυχημένες πολιτικές

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. τόνισε ότι στο Κυπριακό πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. «Είναι προς όφελος των Κυπρίων αλλά και προς το γενικότερο όφελος της διεθνούς κοινότητας, να επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε. «Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, ο πληθυσμός της είναι μικρός σε σύγκριση με τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά η επίδραση που θα έχει μια συμφωνία θα είναι μεγάλη», επεσήμανε. Κάποιες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν, για να υπάρξει λύση στο μέλλον, πρόσθεσε. «Στο κάτω-κάτω, οι παλιές πολιτικές απέτυχαν. Δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί η αποτυχία», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: