Αν ξαφνικά δει κανείς ξένα ερευνητικά σκάφη να σαρώνουν τα νότια παράλια της Κρήτης δεν πρέπει να απορήσει, αφού μετά από χρόνια καθυστέρησης το ελληνικό κράτος αποφάσισε να κινητοποιηθεί και να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό προς εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα... προκειμένου να αποδειχτεί και εμπράκτως πλέον αν στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού κρύβονται τελικά ή όχι χρυσοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου όπως εικάζεται και εκτιμάται κατά κόρον.
Σε μια χώρα που ακούμε εδώ και δεκαετίες για πετρέλαιο αλλά πετρέλαιο δε βλέπουμε γιατί το κράτος δεν έχει μεριμνήσει να ανοίξει καν το "παράθυρο" στην έρευνα, φαίνεται πως επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ξεκινήσει ουσιαστικά η διερεύνηση ενεργειακών κοιτασμάτων, είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου - δύο ενεργειακές πηγές που στα νότια της Κρήτης, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αφθονούν.
Οι μελέτες του USGS
Άκρως ενδεικτικά είναι άλλωστε τα συμπεράσματα των δυο πρόσφατων μελετών που εκπονήθηκαν από πλευράς του επίσημου συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης για γεωλογικά θέματα, του λεγόμενου USGS. Οι δύο μελέτες του USGS αφορούν στις λεκάνες του Λεβαντινίου στην περιοχή στα ανοιχτά του Ισραήλ, ανατολικά και νοτίως της Κύπρου και του ευρέως δέλτα του Νείλου, που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, που δεσπόζει γεωστρατηγικά η Κρήτη, υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την ύπαρξη από 54 έως 170 δισ. βαρελιών. Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα, αρκεί να αναλογιστεί πως τα εναπομείναντα απολήψιμα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται σε 250 δισ. βαρέλια, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, η Βενεζουέλα, μετράει 275 δισ. βαρέλια.
Πρόσκληση ενδιαφέροντος
Ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες, και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου/φυσικού αερίου. Η διαδικασία θα ανοίξει με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες που ενδιαφέρονται να κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των "μη αποκλειστικών δεδομένων".
Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα που ανακαλύπτουν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών.
ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το νορβηγικό μοντέλο
Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Νορβηγία, μια χώρα που σημειωτέον έχει εκδηλώσει ήδη, όπως και το Ισραήλ, έντονο ενδιαφέρον για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Στη διάρκεια του ταξιδιού του ο κ. Μανιάτης είχε επαφές με τον ομόλογό του υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας Per Rune Henriksen, καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εταιρειών του χώρου (Statoil, TGS και PGS) αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.
Ο κ. Μανιάτης ενημερώθηκε για το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο, όπως αναφέρει, «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του», και περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία έρευνας όσο και τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων του κράτους από την πετρελαϊκή βιομηχανία. Στη Νορβηγία, με τα έσοδα αυτά έχει χρηματοδοτηθεί συνταξιοδοτικό ταμείο η περιουσία του οποίου ξεπερνά σήμερα τα 400 δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο μέτωπο των ερευνών.
Σύσταση του φορέα
Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει η συγκέντρωση, η ταξινόμηση και η αποθήκευση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν γίνει στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί εθνική τράπεζα δεδομένων. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου