Εκτύπωση | 08/05/2011 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου
| O πρώην εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, έδωσε το πραγματικό στίγμα της... θέασης του κυπριακού προβλήματος, από τα ξένα κέντρα αποφάσεων και τη διεθνή κοινή γνώμη. Είπε σε διάλεξή του στην Ουάσιγκτον: «Το Κυπριακό δεν είναι ένα πολύ κακό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν νεκροί, δεν υπάρχουν συμπλεκόμενοι. Ακριβώς το αντίθετο, οι άνθρωποι μιλάνε και προσπαθούν να ζήσουν μαζί». Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Κυπριακού στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με ό,τι πιθανώς να πιστεύουμε εμείς, οι ξένοι δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος. Άλλωστε κι εμείς εδώ, έχουμε παύσει προ πολλού να θεωρούμε το πολιτικό μας πρόβλημα... πολύ κακό πρόβλημα.Επικρατεί ηρεμία, η ζωή στις δύο περιοχές κυλά ομαλά, εμείς εδώ και εκείνοι απ' εκεί, αν θέλουμε να ψωνίσουμε φθηνά, πεταγόμαστε μέσω της οδού Λήδρας στα τουρκοκυπριακά καταστήματα της κατεχόμενης Λευκωσίας, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στη ρουλέτα, τα τουρκοκυπριακά καζίνα είναι προσβάσιμα. Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι έρχονται και αυτοί ελεύθερα στη δική μας περιοχή, ψωνίζουν, εργάζονται, κανείς από τις δύο κοινότητες, ή τους δύο «λαούς» δεν απειλεί τον άλλο.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και καμία φοβία, μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, ούτε σκέφτονται την κατοχή και τον Αττίλα, οφείλεται στο ότι το Κυπριακό ούτε καν συζητείται στην προεκλογική εκστρατεία. Συζητούνται μόνο θέματα που αφορούν την τσέπη μας.
Δείγμα της απόλυτης ηρεμίας που επικρατεί είναι και τα εγκαίνια που έγιναν την Παρασκευή. Εγκαινιάστηκε το «Σπίτι της Συνεργασίας» από τους Χριστόφια-Έρογλου, τους δύο «προέδρους» των δύο περιοχών, στην παρουσία αριθμού πρεσβευτών ξένων χωρών. Ωραία η ατμόσφαιρα, συγκινητικές στιγμές, πολιτισμένο κλίμα.
Αυτό είναι το Κυπριακό, όπως το βλέπουν οι ξένοι, αλλά και όπως το βιώνουμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι και οι σύνοικοι Τούρκοι. Μην ακούτε κάποιους πολιτικούς που διατυπώνουν μεγαλόστομους λόγους περί εισβολής, κατοχής, περί ευρωπαϊκής λύσης, περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί της ανάγκης να λυθεί το πρόβλημα επειδή αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη. Μην ακούτε και τον Άντρο Κυπριανού και το Νίκο Αναστασιάδη που απειλούν ότι αν δεν λύσουμε το Κυπριακό με διζωνική ομοσπονδία, θα έλθουν να μας βρουν χίλια κακά. Ακούτε μόνο τον Χαβιέ Σολάνα. Αυτός ξέρει καλά τι λέγει. Το Κυπριακό δεν είναι κακό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν νεκροί, δεν υπάρχει αίμα, δεν κροταλίζουν τα όπλα, δεν συμπλέκονται άνθρωποι. Στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι παίζουν στα τουρκοκυπριακά καζίνα, οι Τουρκοκύπριοι εργοδοτούνται σε ελληνοκυπριακές εργασίες, όλα κυλούν, ομαλά, ήρεμα, φυσιολογικά.
Το Κυπριακό άλυτο... είναι λυμένο. Έτσι το βλέπουν οι ξένοι. Έτσι το αισθάνεται η μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι η ολότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εμείς απ' εδώ, εκείνοι απ' εκεί, καλά περνούμε και οι δύο...
Και τώρα η μεγάλη, ωμή αλήθεια: Έτσι κατάντησαν το εθνικό πρόβλημα, οι ηγέτες μας. Χρόνια συνομιλιών, χρόνια επαναπροσεγγίσεων, χρόνια εφησυχασμού, κατέστησαν ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ένα πρόβλημα εθνικού ξεκαθαρίσματος, προσφυγοποίησης και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα πρόβλημα που δεν είναι... ένα πολύ κακό πρόβλημα, όπως μας λέει και ο κ. Σολάνα. Ένα πρόβλημα άλυτο, το κατέστησαν ουσιαστικά λυμένο.
Να συγχαρούμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που είχε τη διορατικότητα να διακρίνει ότι το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει τους Κυπρίους και κατάφερε να στρέψει την προεκλογική συζήτηση σε θέματα τσέπης. Φοίνικες δεν είμαστε πάντα εμείς οι Κύπριοι; Τα καταφέρναμε πάντα καλά στα οικονομικά (δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρουμε και τώρα), αλλά θα ζήσουμε σε μισή πατρίδα. Αν δεν μας τη φάνε, μια μέρα, και αυτή, μέσα στην απόλυτη ευφορία του καλού και ήρεμου κλίματος που επικρατεί ένθεν και ένθεν του «Σπιτιού της Υποκρισίας»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου