Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Διαφορές, διαφωνίες και χάσματα


| Εκτύπωση | 06/12/2011 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Παρατείνονται τα αδιέξοδα στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό
Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε χθες στο θέμα των διεθνών συμφωνιών, όπως και στο Περιουσιακό. Διευκρινίσεις θα ζητήσει από τον Ντάουνερ ο Πρόεδρος, σχετικά με πληροφορίες για παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ στην «απογραφή» των κατεχομένων.

Το ζήτημα των εσωτερικών σχέσεων, όπως επίσης και το κεφάλαιο του Περιουσιακού, συζήτησαν χθες Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών. Όπως δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. Λίζα Μπάτενχαϊμ, οι διμερείς επαφές που θα έχουν τα ΗΕ με τις δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούν σε αυτά τα δύο ζητήματα (υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες κατατέθηκαν προτάσεις κατά την προηγούμενη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου), όπως επίσης και οι επόμενες επαφές των συμβούλων τους.

Ξεκάθαρες διαφορές

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε πως «το ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων είναι -νομίζω- παραπάνω από ξεκάθαρο, για να συνεχίζεται η συζήτηση», ενώ δήλωσε ότι η «μεταβίβαση» του ζητήματος των εξωτερικών σχέσεων στους κ. Ιακώβου και Οζερσάι γίνεται έτσι ώστε να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο η συζήτηση.
«Θα συνεχίσει το πήγαινε-έλα των ΗΕ μεταξύ των δύο πλευρών, με την ελπίδα ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα ή θα έχουμε αποτελέσματα πριν από τη συνάντηση στο Greentree», πρόσθεσε ο Πρόεδρος. Ερωτηθείς ποιο είναι το κύριο πρόβλημα στο ζήτημα των εξωτερικών σχέσεων, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η διαφορά υφίσταται στη φύση των συμφωνιών που θα δικαιούται το κάθε συνιστών κρατίδιο να υπογράφει, αφού ως γνωστόν η ε/κ πλευρά επιδιώκει αυτή να περιορίζεται σε εμπορικά και πολιτιστικά ζητήματα και η τ/κ θέλει να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι περιορισμοί. Διευκρίνισε ότι ναι μεν η δυνατότητα για κάποιες συμφωνίες υπάρχει, αλλά «πάντοτε σε γνώση της Κεντρικής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση». Και σε αυτό το ζήτημα, όπως είπε, υπάρχουν διαφορές.

Πόσες μέρες τριμερή;

Εν τω μεταξύ, περισσότερες πληροφορίες, που δεν συγκλίνουν απόλυτα, έδωσαν ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης και οι δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δείπνο στη Νέα Υόρκη, ενώ οι συναντήσεις θα γίνουν στις 22 και 23 του μήνα. Από πλευράς του ο Έρογλου θεωρεί ότι συναντήσεις θα κρατήσουν μια μέρα περισσότερη, καθώς δήλωσε ότι θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιανουαρίου.
«Απογραφή» και ιθαγένεια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «απογραφής» στα κατεχόμενα, το οποίο, όπως είπε, φυσιολογικά έθεσε χθες, καθώς η πλευρά μας, όπως δήλωσε, αποδίδει μεγάλη σοβαρότητα στο θέμα της έγκυρης τοποθέτησης στοιχείων στο τραπέζι. «Βεβαίως δεν δεχόμαστε τη θέση της τ/κ πλευράς πως ό,τι στοιχεία δώσει ο καθένας στο θέμα της ιθαγένειας αυτά είναι καλά δοσμένα και θα γίνουν αποδεκτά. Αυτά είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα», τόνισε. Επανέλαβε, ταυτόχρονα, τη θέση του, ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί με βάση τα διεθνή δεδομένα και τους διεθνείς όρους. Άρα, όπως είπε, θα πρέπει να τεθούν στοιχεία στο τραπέζι αλλά η αναλογία πληθυσμού να είναι 4:1, αναφέροντας, μάλιστα, ότι για τον ίδιο αυτή η αναλογία είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει πληροφορίες ότι παρατηρητές που προσέλαβε ο ΟΗΕ με συμβόλαιο παρακολουθούν την «απογραφή» στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «θα διερευνήσουμε και θα διευκρινίσουμε το θέμα με τον κ. Ντάουνερ όταν επιστρέψει τη Δευτέρα». Ο Έρογλου πάντως δήλωσε ικανοποιημένος από την «απογραφή» του, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι ειδικοί επί της ‘απογραφής’ πληθυσμού των ΗΕ βρίσκονταν εδώ και εξέφρασαν ικανοποίηση από την καταγραφή».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: