Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Θα ασκήσουμε την Προεδρία της ΕΕ


| Εκτύπωση | 12/12/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Κανένα δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ένωσης
Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών των Κρατών-Μελών της ΕΕ, με τα οποία η Ένωση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν σαφή απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, με τα οποία η Ένωση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν σαφή απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα του 5ου τακτικού εκλογικού συνεδρίου των Ενωμένων Δημοκρατών, αναφερόμενος στην κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας γι' ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα τα συμπεράσματα καθιστούν γι' ακόμα μια φορά ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ και δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία κανένα δικαίωμα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ένωσης.
«Αυτή η στήριξη στις προσπάθειές μας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της ειλικρίνειας των προθέσεών μας, της σταθερότητας των θέσεών μας και των συνεχών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε.
Δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είπε ότι παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, η τ/κ ηγεσία υπό τον Έρογλου υποβάλλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα, ακόμη και σε πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις.
«Θέσεις και προτάσεις που καταθέτει η τ/κ ηγεσία συνιστούν υπαναχώρηση από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού. Ορισμένες θέσεις και προτάσεις που προβάλλονται στο τραπέζι του διαλόγου εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης», σημείωσε.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών.
Παράλληλα, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία, για να σταματήσει να παρεμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού.
«Η πλευρά που ευθύνεται για τη μη επίτευξη λύσης πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη», είπε.
Γενική κινητοποίηση
Οι μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, πρέπει να σημάνουν γενική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των ορατών εθνικών κινδύνων, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε διολίσθηση και ο κίνδυνος διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπαρκτός και άμεσος.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «μπορεί η οικονομία να έχει επικαλύψει την επικαιρότητα, πλην όμως δεν πρέπει να ξεχνά κανένας Έλληνας Κύπριος ότι το μέγα διακύβευμα είναι η εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού».
«Με την τουρκική αδιαλλαξία να γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, με την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, με την προσπάθεια των Βρετανών και πάλι να μας σύρουν σε μια διεθνή διάσκεψη -η οποία θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκενστοκ, δηλαδή ως μια λαιμητόμος για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό- πρέπει να σημάνουν γενική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των ορατών εθνικών κινδύνων», πρόσθεσε.
Η έκθεση του ΓΓ επιβεβαιώνει το ΕΥΡΩΚΟ
Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τους φόβους του ΕΥΡΩΚΟ ότι οδηγούμαστε σε διεθνή διάσκεψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.
Πολύ σύντομα, ανέφερε, «με τις πολιτικές της Κυβέρνησης Χριστόφια αλλά και των Υπουργών του, όπως της Πραξούλας Αντωνιάδου, θα δούμε και το φυσικό αέριο να μετατρέπεται σε κοινοτικό θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τέλειωσε ο χρόνος, μας οδηγούν στη λαιμητόμο»                                                                    .πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: