Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ποια ήταν η "αφορμή" για το ανατριχιαστικό γερμανικό έγκλημα στα Καλάβρυτα


Τι προηγήθηκε της θηριωδίας των Γερμανών στα Καλάβρυτα; Ποια ήταν η αφορμή για τη σφαγή αθώων πολιτών;

16 Οκτωβρίου. Ο Λοχαγός Σόμπερ με 97 άνδρες ξεκινά αναγνωριστική αποστολή στη περιοχή μεταξύ Αιγίου-Καλαβρύτων.
Ο Λοχαγός το ίδιο μεσημέρι προαπαθώντας να φθάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην Κερπινή,δεν τήρησε στοιχειώδεις κανόνες και έπεσε στην ενέδρα που είχε στήσει το Ανεξάρτητο Τάγμα Καλαβρύτων με επικεφαλής τους Σφακιανό (Αρετάκης), Γιάννη Κατσικόπουλο (Βελιά), Νικολόπουλο (Νικήτα).

Οι περίπου 200 αντάρτες σφυροκόπησαν τους Γερμανούς που προσπάθησαν να διαφύγουν ,μέχρι που τους τελείωσαν τα πυρομαχικά. Το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου 82 Γερμανοί που είχαν απομείνει παραδόθηκαν στους αντάρτες.

Ο Χανς Σόμπερ και οι 82 Γερμανοί στρατιώτες του δεν ξαναγύρισαν ποτέ στο Αίγιο... Τα πτώματα τους βρέθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου στο βάραθρο του Μάζι, εκτός από τρεις που γλίτωσαν.

Αντίποινα

Έτσι αποφασίστηκε η θηριωδία στα Καλάβρυτα.Με διαταγή του στρατηγού Κ.Λ.Σουίρ ο διοικητής του 749 Τάγματος Χάνς Έμπεσμπεργκ,είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε και εξετέλεσε όλο το παρασκήνιο της μεγάλης σφαγής και αυτός που έκανε την αναφορά στον Λε Σουίρ για τα αποτελέσματα της.

Ο ταγματάρχης Έμπεσμπεργκ έφυγε από το Αίγιο το καλοκαίρι του 1944, μετατέθηκε στο Ρωσικό μέτωπο όπου και σκοτώθηκε.                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: