Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ''ΑΦΡΟΔΙΤΗ''


Αισιοδοξία υπάρχει στην Κύπρο για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της Noble Energy, η οποία θα ανακοινώνει σε λίγες μέρες τα ευρήματά της. Προβοκάτσια των Τούρκων αναφορικά με το φυσικό αέριο προκαλεί αναταράξεις. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι δημιουργούν θέμα σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και πιστώνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώσεις τις οποίες διέψευσε τόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτηρίζοντας τες «ανοησίες», όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση της Noble, θα γίνεται λόγος για κοιτάσματα πάνω από εννέα και μέχρι 12 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ο οποίος θεωρείται ικανοποιητικός.
Πρόκειται για κοίτασμα μεγαλύτερο του ισραηλινού Ταμάρ αλλά μικρότερο του Λεβιάθαν, που είναι 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η ανακοίνωση για το Λεβιάθαν, ένα κοίτασμα που εντοπίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και ακόμα μεγαλώνει, και η γειτονική του θέση στο οικόπεδο 12, αυξάνει την αισιοδοξία για την ανακοίνωση της Noble.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η Κύπρος πιθανόν να αντιμετωπίσει το δίλημμα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο; Με βάση το συμβόλαιο με τη Noble Energy, το ποσοστό κέρδους για την Κυπριακή Δημοκρατία από το πετρέλαιο είναι 85% και από το φυσικό αέριο 75%. Το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι. Η ποσότητα που εκτιμάται ότι περιέχει το οικόπεδο 12 είναι περίπου 290 με 300 δισεκατομμύρια βαρέλια και η τιμή πώλησης ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η εξόρυξή του μπορεί να γίνει σε 6 μήνες και η πώλησή του άμεσα.
Σίγουρα αυτός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για άμεσο κέρδος, μέσα σε ένα εξάμηνο, ωστόσο με βάση τη συμφωνία που έγινε με την Noble Energy, εναπόκειται στην εταιρεία και μόνο να αποφασίσει την εξόρυξη πρώτα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Η εταιρεία επιλέγει φυσικό αέριο, διότι στην περίπτωση του πετρελαίου αποτελέσματα για αποθέματα θα έχουμε πολύ αργότερα, αφού πρώτα η εταιρεία θα δοκιμάσει σε οικόπεδο του Ισραήλ και μετά σε κυπριακό. Σε περίπτωση, όμως, που τελικά επιλέξει πρώτα να εξορύξει το πετρέλαιο, όμως αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει το τρυπάνι να φτάσει στα 7,5 χιλιάδες μέτρα και αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον έξοδα τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μεταξύ, λίίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση από τη NOBLE των επίσημων αποτελεσμάτων για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, οι Τούρκοι προβαίνουν σε νέα προβοκάτσια. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της «Σαμπάχ», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο, τότε το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί θα μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πίσω από την πρόθεση αυτήν υπάρχουν τεχνικοί, οικονομικοί και γεωγραφικοί λόγοι, αφού το αέριο που θα ανορύξει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί να πωληθεί και ως εκ τούτου ο Χριστόφιας «προσφέρει κλάδο ελαίας στην Άγκυρα», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο χθεσινός τουρκικός Τύπος αναφέρεται σε παρασκήνιο πίσω από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για «μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας».
Οι Τούρκοι διαρρέουν ακόμη ότι η υγροποίηση του αερίου που θα ανορυχθεί και η μετατροπή του σε μορφή φυσικού αερίου, δεν συμφέρει οικονομικά στην Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο θα στοιχίσει πολλά και επιπλέον η αγορά δεν έχει ανάγκη από μια τέτοια εγκατάσταση, εφόσον λειτουργούν ήδη δύο τέτοιες μεγάλες εγκαταστάσεις στο Κατάρ και την Αλγερία. Ως εκ τούτου, μοναδική οικονομική επιλογή για την Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τη «Σαμπάχ»,  αποτελεί η χρησιμοποίηση των αγωγών που περνούν από την Τουρκία, προκειμένου να μεταφέρεται το αέριο στις διάφορες αγορές».
Ο Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, χαιρετίζει την υποτιθέμενη «δήλωση» του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου.
Ο τ/κ Τύπος επικαλείται επίσης μελέτη της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου, σύμφωνα με την οποία, όπως γράφεται στα κατεχόμενα, «θα ήταν πιο φθηνή λύση η διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας». Ο τ/κ Τύπος υποστηρίζει επίσης ότι μελετάται κατά πόσο θα φτιαχτεί αγωγός μέσα από τον οποίο θα περνά το κυπριακό αέριο μέσω Τουρκίας «που είναι 40 περίπου χιλιόμετρα απόσταση μόνο από την Κύπρο».
Εξάλλου ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχει θέσει θέμα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμευτεί από πριν, για διαμοιρασμό των κερδών είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι και απειλεί ότι η ατμόσφαιρα θα «μυρίσει μπαρούτι» στην περίπτωση που γίνει εξόρυξη χωρίς την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς σχετικά, απάντησε κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» το δημοσίευμα.
Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα του «in- business», ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για εξασφάλιση τεμαχίου γης στη Λεμεσό, προκειμένου να ανεγείρει κτίριο που θα φιλοξενήσει τα κεντρικά της γραφεία για εργασίες που αφορούν στην Κύπρο. Σύμφωνα με το «in- business», παρόλο που η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες στους οικονομικούς κύκλους της Λεμεσού ότι δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Έντονες φήμες, εξάλλου, κάνουν λόγο για διεύρυνση των εργασιών της Gazprom στην Κύπρο μέσω δραστηριοποίησης στον τομέα της ενέργειας, αφού άλλωστε υπάρχει ρωσικών συμφερόντων τράπεζα και εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας, ο ρωσικός όμιλος προτίθεται και έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, για έρευνες και εξόρυξη φυσικού αερίου.
Μάλιστα, κάποιοι συνδέουν το δάνειο ύψους 2,5 δις από τη ρωσική τράπεζα BTB (κρατικών συμφερόντων όπως και η Gazprom) με το ενδιαφέρον την εταιρείας φυσικού αερίου για κυπριακά οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας                                    .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: