Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στα εύκολα, όλα πάνε καλά...


| Εκτύπωση | 20/12/2011 | ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Καλύτερο ήταν το κλίμα στην τελευταία συνάντηση της χρονιάς, στα πλαίσια των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Χαμόγελα από Χριστόφια και Έρογλου, που πέρασαν ένα ήσυχο πρωινό στο αεροδρόμιο
Την τελευταία τους συνάντηση για το 2011 είχαν, χθες, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, Χριστόφιας και Έρογλου. Το ανώδυνο θέμα Ε.Ε. έφερε χαμόγελα, με τον Έρογλου να δηλώνει ότι υπήρξαν και προσεγγίσεις σε πολλά θέματα.
Μετά την αποτυχημένη, τελευταία, συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το περιουσιακό και το εδαφικό, Χριστόφιας και Έρογλου τα είπαν χθες για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σαφώς δεν περιλαμβάνονται στα δύσκολα και τα περίπλοκα των συνομιλιών και όλα κύλησαν ομαλά. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συζήτησαν χθες θέματα Ε.Ε.».
«Οι δύο ηγέτες», είπε η κ. Μπάτενχαϊμ, «ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους στο κεφάλαιο της Ε.Ε. με ειλικρίνεια».
«Εξέφρασα την εκτίμησή μου στους ηγέτες για τις προσπάθειές τους μέσα στο 2011 και τους είπα ότι έχουμε μια σταθερή βάση για τη σκληρή δουλειά που μας περιμένει στις αρχές του 2012, η οποία θα οδηγήσει στη συνάντηση του Green Tree στο τέλος Ιανουαρίου», ανέφερε η κ. Μπάτενχαϊμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή της για την ανάληψη δέσμευσης εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου, για εξεύρεση μιας επείγουσας λύση στο Κυπριακό προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. Είπε, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμές ευχές για τις γιορτές και το νέο έτος. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου, στις 10.00 το πρωί.

Συνομιλία Έρογλου - Φούλε

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Κυριακή το βράδυ με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στον οποίο μετέφερε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, στα κατεχόμενα, ο Έρογλου ανέφερε ότι την 1η Ιουλίου 2012 την Προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Κύπρος και υποστήριξε πως ο κ. Μπαρόζο με τη δήλωσή του έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μια συμφωνία στο Κυπριακό πριν από την Προεδρία. Ο Έρογλου είπε ότι με τον κ. Φούλε συζήτησαν τις σχέσεις με την Ε.Ε. και αντάλλαξαν απόψεις στο θέμα τού να αποτελέσει μια συμφωνία στο Κυπριακό πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και να γίνει αποδεκτή στα όργανα της ΕΕ.
Όσον αφορά τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπου συζητήθηκαν θέματα Ε.Ε., ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπήρχαν κάποιες λάθος αντιλήψεις για κάποια θέματα και αυτά διόρθωσαν. Υπήρξαν προσεγγίσεις σε πολλά θέματα, πρόσθεσε, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
«Στο θέμα της Ε.Ε., για εμάς είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία που θα επιτευχθεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Μπορώ να πω ότι στο θέμα αυτό δεν υπήρξε δέσμευση ακόμα. Αλλά υπήρξαν προσεγγίσεις». «Θα εργαστούν», συνέχισε, «τον νέο χρόνο κατά τις συνομιλίες, ώστε να υπάρξει δέσμευση». Η συνάντηση, ανέφερε, ήταν θετική και εποικοδομητική, σε φιλικό κλίμα, λέγοντας ότι η προηγούμενη είχε διεξαχθεί σε έντονο κλίμα                    .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: