Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Η υποστήριξη προς την κυπριακή υπόθεση από τον κοινοβουλευτικό κόσμο της Ευρώπης και ευρύτερα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβανομένων και κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις κυβερνήσεις , είπε χθες βράδυ η Ευρωβουλευτής , Αντιγόνη Παπαδοπούλου , μιλώντας σε συγκέντρωση σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη Βρετανών βουλευτών , της ευρωβουλευτή Mary Honeyball , της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου και της Φοιτητικής οργάνωσης Αναγέννηση.
Στην ομιλία της στην εκδήλωση , που ήταν αφιερωμένη στην 10η Δεκεμβρίου , Μέρα Διεθνούς Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , η κ. Παπαδοπούλου κατήγγειλε την Τουρκία για εγκληματική παραβίαση κάθε βασικού ανθρωπίνου δικαιώματος στην Κύπρο. Παρουσίασε όλες τις πτυχές της κυπριακής τραγωδίας κατά την τουρκική εισβολή με τους νεκρούς ,τους αγνοουμένους, τους εγκλωβισμένους και την προσφυγιά όπως και τις συνεχιζόμενες συνέπειες της με το μαζικό εποικισμό που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την καταστροφή της θρησκευτικής και γενικότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
« Σαν Ευρωβουλευτής, είπε , μπορώ να ταξιδεύσω σε όλο τον κόσμο αλλά όχι στη Μόρφου όπου υπηρέτησα σαν Δήμαρχος». Κατήγγειλε την πρακτική της παρουσίασης διαβατηρίου ή αντιστοίχου εγγράφου για να επισκεφτεί ο Ελληνοκύπριος την κατεχόμενη περιοχή Για την προσπάθεια προς εξεύρεση λύσης , η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τόσο αρνητική παρά τις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής ώστε η ίδια να μη βλέπει λόγο συνέχισης των συνομιλιών.
Σε ομιλία του, εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας , ο Χαράλαμπος Κουνούπιας τόνισε το αυθαίρετο της πολιτικής και πρακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα παραβιάζοντας κατά προκλητικό μάλιστα τρόπο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποφάσεις άλλων σωμάτων του ΟΗΕ και διαφόρων διεθνών οργανισμών. Επίσης , επέκρινε έντονα άρθρο , άκρως επαινετικό για την Τουρκία , του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών , William Hague , στην εφημερίδα Daily Telegraph κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου , Abdullah Gul, στο Λονδίνο.
Στην πολυπληθή , από φοιτητές, κυρίως , συγκέντρωση , μίλησαν , επίσης, ο πρόεδρος της Αναγέννησης, Κωνσταντίνος Γιάγκου , ο αντιπρόεδρος , Κωνσταντίνος Πογιατζής και ο Νεκτάριος Χριστοδουλίδης. Στη εκδήλωση προήδρευσε ο εργατικός βουλευτής Jim Sheridan και απηύθυνε χαιρετισμό ο , επίσης, εργατικός βουλευτής Andy Love που αναφέρθηκε στην σθεναρή υποστήριξη προς την κυπριακή υπόθεση εκ μέρους του κοινοβουλευτικού κόσμου . ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Επίσης , έδωσε την πληροφορία ότι έχει υποβάλει ό ίδιος ,όπως έπραξαν και δυο συντηρητικοί βουλευτές ,ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών , Ουίλλιαμ Χαιγκ, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου πρόεδρου κ. Γκιουλ, στο Λονδίνο.
Ενωρίτερα χθες , η κ. Παπαδοπούλου , συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της φοιτητικής οργάνωσης , Αναγέννηση , επέδωσε επιστολή στην έδρα της βρετανικής πρωθυπουργίας με σειρά αιτημάτων από τα οποία το κυριότερο ήταν η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: