Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Χαιρετίζουν τα κόμματα (ΚΥΠΡΟΣ)


| Εκτύπωση  ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Αισιοδοξία αλλά και απαιτήσεις εκφράζουν για τον β’ γύρο αδειοδότησης
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απαιτούν προσοχή και πλήρη διαφάνεια στους χειρισμούς, τονίζοντας ότι το ζήτημα του φυσικού μας πλούτου απαιτεί προσεκτικούς πολιτικούς χειρισμούς

Με θετικό μάτι είδαν, ως επί το πλείστον, την κατ’ αρχήν χορήγηση αδειών για τέσσερα θαλάσσια τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ και τη συνεπακόλουθη έναρξη διαπραγμάτευσης, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του τόνισε πως η διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και επιστημονική και τεχνοκρατική τεκμηρίωση, καθότι, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η κυπριακή κοινωνία, η προοπτική αυτή είναι ίσως η μοναδική αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες. «Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο θέμα αυτό χωρίς να έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία. Ούτε και έχει παρουσιάσει στον λαό ένα ολοκληρωμένο πλάνο, που να καθησυχάζει ότι οι όποιες αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός καλομελετημένου σχεδίου, που θα μεγιστοποιεί τα οφέλη και για την παρούσα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές», σημείωσε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα, ότι τα κόμματα και η κοινωνία θα τύχουν ενημέρωσης για την απόφαση.
Μήνυμα εδραίωσης
Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του, χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την θετική εξέλιξη, που θωρακίζει περαιτέρω τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στέλνει το μήνυμα εδραίωσης της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη. «Το ζήτημα της ενέργειας είναι εξόχως εθνικό θέμα. Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας μακράς πνοής, γι' αυτό και καλούμε την Κυβέρνηση, για τέτοια στρατηγικά ζητήματα να επιδιώκει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία, η οποία να υποστηρίζεται από ανεξάρτητους επιστήμονες και τεχνοκράτες», τόνισε σε ανακοίνωση. Πρέπει να επιδιώκεται συλλογικότητα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην προώθηση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας, κατέληξε.

Αναμένουμε…

Πολύ λιτή ήταν η δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σημείωσε πως θέση του κινήματος είναι πως θα πρέπει να προχωρήσει η αδειοδότηση του β’ γύρου. «Συνεπώς αυτό που απομένει είναι να κρίνουμε κατά πόσον ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων εξυπηρετεί σωστά τα συμφέροντα του κυπριακού κράτους», είπε.
Επίσπευση διαδικασιών
Ικανοποίηση εξέφρασε και το ΕΥΡΩΚΟ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση εδραιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μας.
«Αυτό που υπολείπεται σήμερα από την Κύπρο, είναι ένας αξιόπιστος συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου, που θα κατοχυρώνει τη συλλογικότητα στις αποφάσεις αλλά και τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στην υλοποίησή τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας, επαναφέροντας την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για δημιουργία υπεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό αντικείμενο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ, στοχεύοντας στην ανατροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων, για χαρακτηρισμό περιοχών της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ως δήθεν “διαφιλονικούμενων”», είπε ο κ. Γιωργάλλας.
Φρένο στην Τουρκία
Το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «εδραιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία στον ενεργειακό χάρτη τόσο στη ευρύτερη περιοχή όσο και στο παγκόσμιο».
Πρόσθεσε πως «ο πολιτικός αντίκτυπος της ενέργειας αυτής είναι σημαντικός αφού βάζει φρένο στις τυχόν τουρκικές διεκδικήσεις και φιλοδοξίες». Η χορήγηση αδειών σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, επισημαίνει όμως παράλληλα ότι «χρειάζεται ένας σοβαρός και με όραμα σχεδιασμός (πολιτικός, οικονομικός, περιβαλλοντικός), που θα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές», υπογράμμισαν οι Οικολόγοι, επαναφέροντας την πρότασή τους για δημιουργία ταμείου ανάπτυξης από τα έσοδα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και κυρίως πράσινης ανάπτυξης.
Με κριτήριο την εθνική ασφάλεια
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε χθες ευδαιμονία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη να τονίζει πως η απόφαση είναι σωστή, δεδομένων των απειλών και των τυχοδιωκτικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στο κριτήριο της εθνικής ασφάλειας. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι οι εταιρείες - κολοσσοί που επιλέχθηκαν προέρχονται από σημαντικές χώρες, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχθηκαν, αναφέροντας το μέγεθος των εταιρειών, τη σημασία και τις δυνατότητές τους, ως άλλους σημαντικούς παράγοντες.
Με την απόφαση, είπε, προστίθεται ακόμη ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των πολυδιάστατων ενεργειών της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Κυβέρνησης, υποστήριξε ο κ. Λουκαΐδης, χαρακτηρίζονται από μεγάλη αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα και χαμηλούς τόνους, αλλά και θωρακίζονται απέναντι στις τουρκικές απειλές και τυχοδιωκτισμούς μέσα από μια πετυχημένη εξωτερική πολιτική, η οποία δημιούργησε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών και ενίσχυσε σημαντικά τα διεθνή και ευρωπαϊκά ερείσματα της Κύπρου.
Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας πως η Κύπρος προχωρεί πολύ δυναμικά στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου. «Στέλνει το μήνυμα ότι η χώρα, με τη συνομολόγηση συμφωνιών με εταιρείες που προέρχονται από ισχυρά κράτη, θα έχει τη δυνατότητα να πολιτεύεται στο διεθνές πεδίο με περισσότερη αυτοπεποίθηση, με περισσότερη θωράκιση των στρατηγικών της συμφερόντων και σίγουρα μια τέτοια προοπτική θα ανατρέψει το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή σε σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε.                                                                                        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: