Εκτύπωση ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ
| Αναπάντητα ερωτήματα και μετά την ενημέρωση από τον Χριστόφια«ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ» ο Πρόεδρος απορεί: Πού φτάσαμε. Να καλούμε την Τρόικα…
Φορτωμένο κρίσιμα ερωτηματικά είναι το αύριο για την Κύπρο. Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί, αν:
* Θα μπορέσει να εξασφαλίσει έγκαιρα τα απαραίτητα κεφάλαια για να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, όπως για παράδειγμα τους μισθούς στο Δημόσιο ή θα κηρύξει στάση πληρωμών;
* Θα επιτύχει σύγκλιση με την Τρόικα, ώστε η τελευταία να έρθει στο νησί έγκαιρα για συμφωνία και υπογραφή μνημονίου;
* Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν καταφέρει τα πιο πάνω;
* Οι νέες προσπάθειες για εξασφάλιση ρωσικού δανείου θα καρποφορήσουν στην -περισσότερο από πιθανή- περίπτωση που τα ταμεία θα είναι αδειανά στις αρχές του Δεκεμβρίου;
* Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες, ώστε να τίθεται από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ θέμα άμεσης διάσωσής τους;
Είπε, αλλά δεν εξήγησε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει, πάντως, όπως φάνηκε από χθεσινές δηλώσεις του, ότι είναι κατάντημα που η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να καλέσει την Τρόικα για διαπραγματεύσεις για δανεισμό.
«Διαβουλευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, «για να καλέσουμε την Τρόικα -πού φτάσαμε- να έρθει στην Κύπρο».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν προχώρησε, ωστόσο, να εξηγήσει πώς φτάσαμε, εδώ που φτάσαμε και ποιος ευθύνεται.
Ο Υπουργός Οικονομικών από τη δική του πλευρά, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο του 2013, αφού χαρακτήρισε σοφό τον Γερμανό Υπουργό, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ακόμα κι αν προλάβουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την κατάθεση του Μνημονίου στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για έγκρισή του, ενδεχομένως να κρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο.
Τι ακριβώς είπε ο Σόιμπλε
Χθες το απόγευμα μεταδόθηκε επίσημη μετάφραση των δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού για την Κύπρο. Όπως φαίνεται από τη μετάφραση, ο Β. Σόιμπλε είχε ερωτηθεί αν θα αλλάξει το εταιρικό φορολογικό καθεστώς στο νησί, και απάντησε:
«Με την Κύπρο δεν έχουν αρχίσει πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Υποθέτω, σχεδόν, ότι αυτό μάλλον θα συμβεί το ερχόμενο έτος. Γι’ αυτό και δεν είμαι σε θέση αυτήν τη στιγμή να τις αξιολογήσω (τις διαπραγματεύσεις). Γνωρίζω, όμως, ότι κράτη-μέλη της ΟΝΕ θέτουν αυτήν την απαίτηση, για την οποία μιλήσατε, πολύ έντονα, και πιστεύω ότι η κυπριακή Κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».
Τελειώσαμε με τις διευκρινίσεις
Με βάση πληροφορίες μας από το Υπουργείο Οικονομικών, χθες το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί ο γύρος των «διευκρινιστικών διαπραγματεύσεων» με την Τρόικα. «Δώσαμε όλα τα στοιχεία που μας ζήτησαν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο πιστεύουμε. Τώρα είμαστε σε αναμονή της απάντησής τους αν και πότε, θα έρθουν στην Κύπρο».
Χθες ολοκληρώθηκε και ο γύρος των έκτακτων συναντήσεων που ζήτησε και είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι δηλώσεις των οποίων χαρακτηρίζονταν από προβληματισμό κυρίως για το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Κύπρος να κηρύξει στάση πληρωμών. Ο μόνος που παρουσιάσθηκε αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις με την Τρόικα θα επιτρέψουν σύντομα την κάθοδό της στην Κύπρο ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Σ' ερώτηση, μάλιστα, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Κυπριανού επικαλέστηκε διαβεβαίωση του Προέδρου ότι «υπάρχουν λεφτά για να πάμε παρακάτω», ενώ για το ότι χάθηκε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου απάντησε ότι, αν δεν προλάβουμε, θα πάμε στο Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου. Η απάντηση αυτή δόθηκε σε ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος για τις 12 Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στις δηλώσεις του μετά που είδε τους αρχηγούς, αφού είπε ότι «διαβουλευόμαστε για να καλέσουμε την Τρόικα -πού φτάσαμε- να έρθει στην Κύπρο», διευκρίνισε ότι «εμείς δεν παρακαλούμε την Τρόικα να έρθει, την καλούμε να έρθει νοουμένου ότι κάναμε και αίτηση και, βεβαίως, εμείς καθοδηγούμαστε από διάφορες θέσεις και αρχές στρατηγικής που βάλαμε».
Σ' ερώτηση πότε θα έρθει η Τρόικα, ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Όταν θα υπάρχουν, θα τα ανακοινώσουμε».
Προβληματισμένος ο Αναστασιάδης δεν δίνει λευκή επιταγή
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εξήλθε του προεδρικού γραφείου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι ότι ξεπεράσαμε το όριο του Νοεμβρίου, αλλά απέφυγε να επεκταθεί στους «υπαρκτούς κινδύνους εξαιτίας της καθυστέρησης».
Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας, όπως τόνισε, και ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε και τα εξής, ιδιαίτερα σημαντικά:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εν λευκώ επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν. Θέλουμε ενημέρωση και θέλουμε αυτός ο διάλογος με τον Πρόεδρο, έστω και καθυστερημένα, να συνεχιστεί. Να δούμε από κοινού πώς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας».
Σημειώνεται πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Τρόικα σκοπεύει να ζητήσει υπογραφή του Μνημονίου όχι μόνον από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και από τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές.
Ανησυχία, πάντως, προκαλούν οι δηλώσεις Αναστασιάδη για τις τράπεζες. Παρά το ότι δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός, τα λίγα που είπε, δημιούργησαν προβληματισμό.
Είπε συγκεκριμένα:
«Μίλησα για σοβαρότατους κινδύνους και γι' αυτό είπα ότι ο χρόνος έχει σημασία. Δεν είναι μόνο αν το κράτος θα κηρύξει ή όχι στάση πληρωμών, που ούτως ή άλλως θα μπορεί να επανέλθει, μετά το δανεισμό, για να αποπληρώσει τις οφειλές. Το θέμα είναι αν προλαβαίνουμε να διασώσουμε τον τραπεζικό τομέα. Θέλω να ελπίζω, για να μην κινδυνολογούμε, ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είναι ευαίσθητο το θέμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, μένω ώς εδώ».
Τέλος ευχήθηκε να μη φτάσουμε μέχρι το 2013, όπως λένε τόσο ο Β. Σιαρλή όσο και ο Β. Σόιμπλε, για να συμφωνήσουμε με την Τρόικα. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου