Εκτύπωση ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
| Επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Φ. και κυρίως στον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη«Η καταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 ήταν ένα τραγικό ατύχημα, που το προκάλεσε η ημιμάθεια και η άκρατη φιλοδοξία ενός ανθρώπου», κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας, εννοώντας τον Γ. Γεωργιάδη
Με την ένορκη κατάθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Ο κ. Παπακώστας, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την έκρηξη στην Εθνική Φρουρά και κυρίως στον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη. Στη 19σέλιδη γραπτή κατάθεσή του που διάβασε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου, ο πρώην Υπουργός άφησε, επίσης, αιχμές εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ κατά την περίοδο εκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων, Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, στον οποίο χρεώνει, μεταξύ άλλων, την απόφαση για την αποθήκευση του φονικού φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Σαφείς αιχμές κατά Μπισμπίκα
Ο Κώστας Παπακώστας εξιστόρησε τα γεγονότα, δίνοντας τη δική του εκδοχή σε σχέση με την απόφαση για εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρι και την κρίσιμη σύσκεψη στη Ναυτική Βάση, λίγες μόνο ημέρες πριν από την τραγική έκρηξη στις 11 Ιουλίου 2011. Ο πρώην Υπουργός κατέθεσε ενόρκως ότι από την αρχή ο Στρατηγός Μπισμπίκας διαβεβαίωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Εθνική Φρουρά είχε τη δυνατότητα ν’ αποθηκεύσει το φορτίο με ασφάλεια, επισημαίνοντας πως ο ίδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος, δεν είχε καμία αρμοδιότητα ν’ αμφισβητήσει τις επιλογές του αρχηγού του ΓΕΕΦ, που ήταν, όπως είπε, ο αρμόδιος να αποφασίσει επί του θέματος. «Από τις 6 Φεβρουαρίου 2009 ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που ελαμβάνετο η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου, την ευθύνη παραλαβής, φύλαξης και αποθήκευσής του θα είχε η Ε.Φ., σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ορθής εναποθήκευσης και συντήρησης του υλικού», είπε ο κ. Παπακώστας.
«Έμεινα έκπληκτος»
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κατηγορούμενος πρώην Υπουργός είπε πως με έκπληξη άκουσε διάφορους στρατιωτικούς-μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι η αποστολή της Ε.Φ. ήταν να φρουρεί απλώς το φορτίο. «Είμαι βέβαιος ότι οι ισχυρισμοί τους επί του σημείου αυτού αποσκοπούσαν στην απεμπόληση των ευθυνών τους», υποστήριξε ο κ. Παπακώστας. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ουδέποτε στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν από την ημερομηνία παραλαβής του φορτίου από την Ε.Φ., δεν του είχε αναφερθεί ή υπονοηθεί ότι το κατασχεθέν φορτίο είχε εναποθηκευθεί χωρίς να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες πρόνοιες ασφαλείας. «Έμεινα κυριολεκτικά έκπληκτος όταν άκουσα, μετά την έκρηξη, ότι ουδεμία μέριμνα είχε ληφθεί για την ορθή αποθήκευση και φύλαξη του φορτίου, εφόσον γνώριζαν ότι περιείχε πυρίτιδα», τόνισε ο κ. Παπακώστας.
«Μας παραπλάνησε ο Γεωργιάδης»
Ο πρώην Υπουργός Άμυνας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο και στην εμπλοκή του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη, τον οποίο ευθέως κατηγόρησε για παραπλάνηση όλων των εμπλεκομένων γύρω από τις ιδιότητες και την επικινδυνότητα της πυρίτιδας. «Η καταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 ήταν ένα τραγικό ατύχημα, που το προκάλεσε η ημιμάθεια και η άκρατη φιλοδοξία ενός ανθρώπου που, ως εκ της θέσεώς του, ως εμπειρογνώμονας παραπλάνησε στρατιωτικούς, λειτουργούς και πυροσβέστες, μη εξαιρουμένων και αξιωματικών της Ναυτικής Βάσης, εμμένοντας στην άποψή του ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται, αλλά δεν εκρήγνυται», είπε ο κ. Παπακώστας.
«Ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος, «παραπλάνησε την ηγεσία του ΓΕΕΦ όσο και εμένα τον ίδιο προσωπικά, ότι το κατασχεθέν φορτίο (πλην εκείνων που περιείχαν πυροσωλήνες) ήταν ακίνδυνο υλικό, εξ ου και οι δηλώσεις μου στα ΜΜΕ ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2009, ότι το φορτίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμη και σε κατοικημένη περιοχή. Κανένας από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ή και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς δεν έκαμε ορθή εκτίμηση του κινδύνου και κανένας ειδικός δεν προέβλεψε τις συνέπειες μιας καταστροφικής έκρηξης, όπως αυτής που τελικά βιώσαμε, ακόμα και μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια, το καταραμένο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011».
Ύψωσε τον τόνο της φωνής του
Σε σχέση με τη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου 2011, ο πρώην Υπουργός επεσήμανε ότι έγινε αναφορά στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ενώ ρώτησε τον ειδικό εμπειρογνώμονα Γεωργιάδη, εάν υπάρχει πιθανότητα το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο να αποτελέσει κίνδυνο για τα υπόλοιπα. «Ο Γεωργιάδης», είπε ο κ. Παπακώστας, «απάντησε ότι πιθανόν να έγινε εσωτερική έκρηξη, αλλά δεν αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια, καθότι τα αέρια έχουν ήδη εκτονωθεί, εξάλλου η πυρίτια καίγεται και δεν εκρήγνυται».
Στη συνέχεια της σύσκεψης, είπε ο πρώην Υπουργός, ρώτησε κατά πόσον θα έπρεπε να μετακαλέσουν εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ για να βοηθήσουν στην καταστροφή της πυρίτιδας, «αλλά ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης, κατά τρόπον απόλυτο και αυθάδη, μας διαβεβαίωνε φωνασκώντας και διαμαρτυρόμενος ότι μπορούσε από μόνος του να χειριστεί το θέμα και δεν χρειαζόταν έξωθεν βοήθεια. Επειδή σ’ αυτό το σημείο ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης θίγηκε, γιατί να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικών από το εξωτερικό, ύψωσε κατ' απαράδεκτο και ανάρμοστο τρόπο τον τόνο της φωνής του. Αυτός ήταν ο λόγος της έντασης στην εν λόγω σύσκεψη και όχι γιατί ο Γεωργιάδης προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει για την επικινδυνότητα της κατάστασης».
Τα περί κόκκινου συναγερμού
Ο Κώστας Παπακώστας είπε, ακόμα, ότι «ανέμενα να φτάσει κοντά μου είτε έκθεση του ιδίου του Αρχηγού του ΓΕΕΦ είτε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων με καλυπτική επιστολή του Αρχηγού, στην οποία ν’ αναφέρονται οι αποφάσεις, οι ενέργειες και οι εισηγήσεις του, ώστε να την προωθήσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, εν τω μεταξύ, υλοποιούνταν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα γι' αποφυγή του οποιουδήποτε κινδύνου. Καμία έκθεση, όμως, δεν έφθασε στα χέρια μου πριν από τη φονική έκρηξη». Επίσης, ο κ. Παπακώστας διέψευσε τα περί κόκκινου κινδύνου που αναφέρει ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης. «Ουδέποτε», τόνισε ο πρώην Υπουργός, «ήρθε στο γραφείο μου μετά τη σύσκεψη, για να μου μιλήσει περί κόκκινου συναγερμού».
Τον χειρισμό είχε ο Πρόεδρος
Σε ό,τι αφορά τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κώστας Παπακώστας έκανε αναφορά, σε διάφορα σημεία της κατάθεσής του, ότι προείχαν πολιτικοί λόγοι για παραμονή και φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο. «Η τύχη του φορτίου δεν αφορούσε θέμα που ενέπιπτε στη δική μου πολιτική απόφαση, διότι αφορούσε θέμα της γενικότερης πολιτικής του κράτους και των σχέσεων με άλλα κράτη. Τον αποκλειστικό χειρισμό του θέματος, αλλά και την τελική απόφαση είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι αφορούσε θέμα υψίστης πολιτικής σημασίας για το κράτος», τόνισε. Επίσης, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι «ουδέποτε τέθηκε ενώπιόν μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή εκπρόσωπό του, πολιτική απόφαση για καταστροφή της πυρίτιδας. Επομένως», επισήμανε, «η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο μέχρι και την ημέρα της έκρηξης δεν είχε διαφοροποιηθεί και κατά συνέπεια η πολιτική κατάσταση, που επέβαλλε την παραμονή του φορτίου, δεν επέτρεπε οποιονδήποτε άλλο χειρισμό, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και ανησυχίες που εξέφραζα, καθότι μόνο ο Πρόεδρος θα αποφάσιζε για την τύχη του φορτίου».
Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Μάρκου Κυπριανού
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του κατηγορουμένου και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, με την Κατηγορούσα Αρχή να θέτει το θέμα της επικινδυνότητας του φορτίου. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι ζήτημα επικινδυνότητας του φορτίου είχε τεθεί τον Φεβρουάριο του 2011 στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι στρατιωτικοί το έθεταν θεωρητικά και σε επίπεδο πιθανοτήτων. Ανέφερε, επίσης, ότι στη σύσκεψη έγινε λόγος για διαχειρίσιμο κίνδυνο και συζητήθηκε και το θέμα της εκποίησης, το οποίο δεν θα ανέκυπτε, όπως είπε, αν γνώριζαν ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα.
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου υπέβαλε στον Μάρκο Κυπριανού ότι, παρόλο που γνώριζε τον κίνδυνο αλλοίωσης και έκρηξης της πυρίτιδας, έδωσε οδηγίες για δειγματοληψία, με σκοπό να γίνουν χρονοβόρες οι αναλύσεις. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την υποβολή, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να δίνει οδηγίες σε στρατιωτικούς. Του υπέβαλε, επίσης, ότι προσπάθησε να παραπλανήσει και να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, ρίχνοντας τις ευθύνες στους στρατιωτικούς και ότι δεν εισηγήθηκε καταστροφή του φορτίου ενώ γνώριζε τον κίνδυνο, κάτι που, επίσης, ο κ. Κυπριανού αρνήθηκε. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 09.00. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου