Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ


Tίτλοι οριστικού τέλους στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που θα αναβάθμιζε την αξία της Θράκης συνολικά και θα αποτελούσε θωράκιση απέναντι σε υπαρκτές επιβουλές. Η βουλγαρική βουλή, με ψήφους 115 έναντι 25, ακύρωσε οριστικά την κατασκευή του αγωγού, προς ανακούφιση και της ελληνικής κυβέρνησης, που τελεί εν αγωνία και πιέζεται να μην προχωρήσει με τη Ρωσία σε ανοίγματα για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Τα βουλγαρικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια πολιτική όπου υπήρχε και συμφωνία της Ελλάδος στην ακύρωση του αγωγού. Πλήρης ενεργειακή και όχι μόνο περιθωριοποίηση, σε μια πορεία όπου η Ελλάδα προαλείφεται για δορυφόρος της Τουρκίας.
Το ότι η ελληνική κυβέρνηση ''βολεύεται'' από την βουλγαρική στάση σαμποταρίσματος του αγωγού, φάνηκε και από το γεγονός ότι ενώ είχε προαναγγελθεί η κατάθεση στην βουλγαρική Βουλή του σχετικού νόμου ακύρωσης του έργου, ουδείς από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει κάτι για να σωθεί η επένδυση. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν οι Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Κεδίκογλου κλπ έλεγαν κάτι επ' αυτού, την ώρα που η χώρα ζητά εναγωνίως επενδύσεις και μεγάλα έργα.
Το αστείο είναι η δικαιολογία της Σόφιας, μέσα από την σχετική εισηγητική έκθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης: Οι Βούλγαροι μιλούν για ανησυχία της κοινής γνώμης για τις ενδεχόμενες καταστροφές του περιβάλλοντος και το μεγάλο κόστος κατασκευής του έργου. Δηλαδή, "ανησυχούν οι Βούλγαροι για ενδεχόμενες καταστροφές του περιβάλλοντος" από τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και την ίδια στιγμή λειτουργεί κανονικά στη Βουλγαρία ο δυναμίτης που λέγεται Κοζλοντούι! Μιλάμε για την πιό θανατηφόρα περιβαλλοντική απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη, ένα προβληματικό πυρηνικό εργοστάσιο που απειλεί τα Βαλκάνια με νέο Τσερνόμπιλ.
Λοιπά σχόλια; Μάλλον περιττεύουν...                                                                ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: