Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο δρόμος εξόδου από την ευρωζώνη και οι θεατρινισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη


Η κυβέρνηση Αναστασιάδη , προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της δανειοδότησης του υπέρογκου κράτους και των τρυφηλώς διαβιούντων κρατικοδίαιτων παρασίτων της γραφειοκρατίας και των ημικρατικών , ως και των τοξικών τραπεζών που επένδυσαν στους τέσσερις ανέμους των ξένων ομολόγων και άφησαν την πατρίδα έρημο από παραγωγικές επενδύσεις , χρησιμοποιεί ως όπλο διπλωματικό , την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη.

Γνωρίζουν βέβαια οι γραφιάδες της τρόικας ότι για να υπάρξει έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη στις παρούσες συνθήκες , απαιτείται στρατηγικό σχέδιο που θα απεξαρτήσει την οικονομία της Κύπρου από την ανάγκη του αέναου εξωτερικού δανεισμού , σχέδιο με λίγα λόγια που να ενδυναμώνει την παραγωγή και ταυτόχρονα να θεραπεύει τα νοσήματα της κυπριακής οικονομίας και πολιτικής διαχείρισης που οδήγησαν στην τωρινή κρίση.
Γνωρίζουν λοιπόν οι γραφιάδες της τρόικας ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει , για τον απλούστατο λόγο ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι συμπεπλεγμένο με το σύστημα της διαφθοράς και των συγκοινωνούντων δοχείων της κομματοκρατίας και της ολιγαρχίας του πλούτου.
Γνωρίζουν επίσης πως η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα τηρουμένων των συνθηκών της διαπλοκής και της κοινωνικής ανισότητος , με κεντρικό στόχο την αναχρηματοδότηση των ντόπιων τοκογλύφων και την διατήρηση των παχυλών μισθών και των πριγκιπικών προνομίων που αντλούνται δια της βίας του φόρου από την παραγωγική βάση , η Κύπρος θα βουλιάξει σε τρισχειρότερη κρίση.
Γνωρίζουν ακόμα οι τροϊκανοί ότι εκ των κάτω , δηλαδή εκ του λαού , δεν υπάρχει πίεση για έξοδο από την ευρωζώνη αλλά μάλλον καθολική σχεδόν συναίνεση στη παραμονή εντός αυτής και στη δανειοδότηση μέσω επαχθών μνημονίων.
Ως εκ τούτου γελούν με τις σπασμωδικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης , που δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε αφισοκολλητές της και όχι σε σκληρούς διεθνείς τοκογλύφους και γνώστες πολλών πραγμάτων.

Σοβαρό σχέδιο εξόδου από την φυλακή της ευρωζώνης δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί μέσα από το διεφθαρμένο και ξεπουλημένο στην ολιγαρχία , πολιτικό κατεστημένο αριστερής , κεντρώας ή δεξιάς απόχρωσης.
Διότι η έξοδος από την ευρωζώνη απαιτεί ισχυρό εθνικό και κοινωνικό ιδεολογικό υπόβαθρο επί του οποίου να στηριχθεί μια νέα πολιτική πρόταση που θα παρακινήσει τη σύγκρουση με την ολιγαρχία , την τραπεζοκρατία , την γραφειοκρατία , το τσιφλικάδικο παρασιτικό κράτος , την κομματοκρατία , την καπιταλιστική και σοσιαλκαπιταλιστική ( υπάρχει και αυτός ο τραγέλαφος) αντίληψη της οικονομίας .
Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι αλληλένδετη με ριζική εθνικοκοινωνική αναθέσμιση της πολιτικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας .
Κάποιες από τις κατευθύνσεις της εθνικοκοινωνικής αναθέσμισης που προτείνει το Ε.ΔΗ.Κ είναι οι ακόλουθες:

  • Κατάργηση του κομματοκρατικού κοινοβουλευτισμού και παράδοση της εξουσίας στις παραγωγικές ενώσεις και τοπικές κοινότητες στη βάση της λαϊκής συνέλευσης και της πυραμιδωτής ανακλητής αντιπροσώπευσης.
  • Δημιουργία κρατικής τράπεζας που θα στηρίξει άμεσα την εθνική παραγωγή , από την οικογενειακή επιχείρηση μέχρι την βιομηχανία , χωρίς τοκογλύφους διαμεσολαβητές και κατεδάφιση του ιδιωτικού ληστρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Συρρίκνωση του δημοσίου , κατάργηση των προνομίων και επιβολή ίσοτητος δικαιωμάτων και απολαβών ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κοινωνικοποίηση ημικρατικών οργανισμών μέσα από ένα ελεγχόμενο από το κράτος χρηματιστήριο ονομαστικών μετοχών .

Πάνω σε αυτούς τους άξονες μπορούν να αναπτυχθούν πάμπολλες παραγωγικές προτάσεις από την ίδια την κοινωνία που θα πάρει στα χέρια της την εξουσία και όχι από πατερναλιστικά κόμματα και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
                     
Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Ε.ΔΗ.Κ.                                                                                                          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: