Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ναρκώνουν παιδιά με αλκοόλ







Η ιστορία έκανε από προχθές το γύρο των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter) και αναπαρήχθη από κάποια μπλογκ. Αναζητήσαμε την αλήθεια πίσω από την ιστορία και ανακαλύψαμε ότι ακόμη και στην Κρήτη το φαινόμενο είναι υπαρκτό και αφορά μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μιλάμε για την υπόθεση με τα παιδιά που τα ναρκώνουν οι μητέρες/πατεράδες τους (αληθινοί ή μη) και τα χρησιμοποιούν για να επαιτούν.

Καθώς φαίνεται, και στο νησί μας η υπόθεση αυτή είναι όχι μόνο υπαρκτή, αλλά παίρνει και διαστάσεις, αποτελώντας μια πραγματική "γροθιά" στο στομάχι της κοινωνίας.

Αυτές οι "μητέρες" και οι "πατεράδες" χορηγούν ουσίες, που μπορεί να ξεκινούν από το αλκοόλ και φτάνουν ακόμη και στα ναρκωτικά. Στόχος, το παιδί (πολλές φορές ακόμη και βρέφη) να κάθεται... ήσυχο στις ατέλειωτες ώρες που περνά ο "γονιός" στο πεζοδρόμιο, εκλιπαρώντας τον οβολό των περαστικών. Και πραγματικά, παρατηρήσαμε ακόμη και προσωπικά χθες παιδιά τα οποία ήταν... ακούνητα αγαλματάκια, ό,τι κι αν συνέβαινε γύρω τους, ακόμη και αν η "μάνα" τα έπαιρνε κακήν-κακώς και τρέχοντας για να φύγουν!


Ουσίες
Ουσίες, είτε ναρκωτικά είτε, συνηθέστερα, αλκοόλ, φέρονται να χορηγούν επιτήδειοι στα δεκάδες μωρά-παιδιά που βρίσκονται μέσα στην αγκαλιά τους ή στο καρότσι δίπλα τους, προκειμένου να μην αντιδρούν και να παραμένουν τις περισσότερες φορές κοιμισμένα για ώρες, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, που δεν είναι άλλη από το να ζητούν τον οβολό του κάθε περαστικού, κάτω από αντίξοες συνθήκες χειμώνα-καλοκαίρι. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, το συνηθέστερο μέσο που χρησιμοποιούν είναι... ούζο.

Αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στο Ηράκλειο. Για πάρα πολλές ώρες σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως στις οδούς Δαιδάλου και Έβανς, στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, ακόμη και στα Λιοντάρια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν "καθηλωμένες" μικρές αθώες ψυχές για να βγάλουν το μεροκάματο από τη ζητιανιά.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένας άνθρωπος του ιατρικού χώρου που να έχει εξετάσει ένα τέτοιο παιδί, καθώς, όπως λένε Αστυνομία και κοινωνικοί φορείς, ακόμη και διοικητές νοσοκομείων, «θα είχε πέσει στην αντίληψή μας αν τα ποτίζουν διάφορες ουσίες ή αλκοόλ». Η εξέταση για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία ενός τέτοιου μωρού προϋποθέτει σύλληψη των γονιών ή των ανθρώπων που το έχουν στην κατοχή τους, αλλά και εμφανή σημάδια κακοποίησής του. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, που η επαιτεία έχει μετατραπεί σε πταίσμα και κρατά δεμένα τα χέρια της Αστυνομίας για τέτοιου είδους συλλήψεις, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να εξετάσεις ένα τέτοιο παιδί, δίχως να υπάρχει και κάποια σχετική καταγγελία», ανέφεραν στη "Ν.Κ." αστυνομικές πηγές.  


Έχουν καταγγελθεί
Όπως τόνισε την ίδια ώρα, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας στο Ηράκλειο Σπύρος Επιτροπάκης, στην υπηρεσία του κατά το παρελθόν έχουν καταγγελθεί τέτοιου είδους περιπτώσεις. «Η υπηρεσία όμως δεν είναι υπεύθυνη για τη σύλληψη των ατόμων που επαιτούν. Υπεύθυνη είναι η Αστυνομία, η οποία πρέπει και τους γονείς και το παιδί που έχουν ως κάλυψη για την επαιτεία να τους προσκομίσει στο νοσοκομείο.

Διότι, αν διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει κακοποίηση, πάει στο νοσοκομείο και, αφού διαπιστωθεί αυτή η κακοποίηση, η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου σε συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες φροντίζει ώστε να ενημερωθεί και ο εισαγγελέας ανηλίκων για να φροντίσει για την επιμέλεια του παιδιού. Δεν είναι διαπιστωμένο ότι το κάθε παιδί από αυτά έχει πάρει φάρμακο ή οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που μπορεί να γίνει για να διαπιστωθεί είναι η εξέτασή του από το νοσοκομείο. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο πάντως θα είχε πέσει στην αντίληψή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπάκης.

Έρευνα
Αξιοσημείωτα είναι και τα όσα ανέφερε χθες το πρωί στον 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη η αντιδήμαρχος Ηρακλείου για κοινωνικά θέματα Δέσποινα Συγγελάκη, η οποία ξεκίνησε το τελευταίο εξάμηνο μια συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Όαση του Παιδιού", προσεγγίζοντας λίγο πιο μεγάλα παιδιά του δρόμου ή των φαναριών, προκειμένου να βοηθηθούν και αυτά και οι οικογένειές τους.

Αν και ακόμη η τόσο σημαντική αυτή προσπάθεια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο ήδη έχουν υπάρξει τέτοιου είδους επαφές και παρεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζουν από πού προέρχονται, αν είναι καλά στην υγεία τους ή αν θέλουν κάποια βοήθεια και οι οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά στο μεταξύ γιατί οι ίδιες οι οικογένειές τους εμποδίζουν πολλές φορές τα παιδιά να μιλήσουν, καθώς σκοπός τους είναι να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για την είσπραξη χρημάτων. Η ίδια ανέφερε πως στο Ηράκλειο καταγράφονται από τους εκπαιδευτικούς επίσης περιπτώσεις παιδιών που αφήνουν τα παπούτσια στο σχολείο τους και βγαίνουν μετά το μάθημα στο δρόμο ξυπόλητα για το μεροκάματο.

Σε νέα έρευνα αναμένεται να προχωρήσουν οι Αρχές προκειμένου να προστατέψουν τους ανήλικους, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Δέσποινα Συγγελάκη.


Χθες στην Έβανς...
Χθες το πρωί επί της Έβανς στο Ηράκλειο καθόταν στο πεζοδρόμιο και επαιτούσε μια νεαρή γυναίκα, έχοντας δίπλα της ένα μωρό να κοιμάται μέσα στο καρότσι. Ένα μέτρο πιο πέρα δημοτικοί αστυνόμοι έκοβαν κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Εκείνη την ώρα περνούσαν από μπροστά της δύο Ηρακλειώτες: «Κοίτα, κοίτα, το παιδί είναι αρντάν. Κοιμάται συνεχώς μέχρι να κάνει τη δουλειά της η μάνα», είπε ο ένας.

«Μα ποια μάνα; Είσαι σίγουρος πως είναι η μάνα του αυτή; Τέτοια παιδιά είναι συνήθως "νοικιασμένα" για την επαιτεία», ανέφερε ο άλλος περαστικός. Τη στιγμή εκείνη (παρούσα εγώ και ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ.") πριν προλάβω καν να αρθρώσω λέξη, και μόνο που την πλησίασα, η γυναίκα, βλέποντας τη φωτογραφική μηχανή, το έβαλε κακήν κακώς στα πόδια αρπώντας το καρότσι και αφήνοντας για μια στιγμή μέσα στον πανικό της όχι μόνο την τσάντα της στο σημείο αλλά και το δίσκο με τα κέρματα του κάθε περαστικού. Μέσα στη βιασύνη της κόντεψε, μάλιστα, να πέσει από το πεζοδρόμιο, ενώ το μωρό όλη την ώρα να δεν έβγαλε... κιχ συνεχίζοντας ατάραχο το βαθύ του ύπνο. 
                                       Stratos                

Δεν υπάρχουν σχόλια: