Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Είναι πολλοί οι υδρογονάνθρακες

ΤΟ ΓΑΜΟΓΚΡΟΥΠ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!!!!!!!

| Εκτύπωση Της Μικαέλλας Λοίζου

Στα 40 tcf εκτιμώνται τα κοιτάσματα αερίου στα οικόπεδα 2, 3, 9, 10, 11 και 12 - Μεγάλες είναι οι πιθανότητες στην κυπριακή ΑΟΖ να υπάρχει και αρκετό πετρέλαιο, αλλά ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ υπέδειξε πως εγκυμονούν κίνδυνοι, αν δεν προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς
Η ΕΝΙ-KOGAS θα ξεκινήσει να τρυπά αρχές του 2014, κατά πάσαν πιθανότητα

Μέχρι και 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικό αέριο εκτιμάται ότι κρύβουν μέσα τους τα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα. Σε χθεσινή του ομιλία, στο δεύτερο ενεργειακό συμπόσιο, ο κ. Έλληνας ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών, δηλαδή μετά το 2020, η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει 2 tcf υγροποιημένο φυσικό αέριο ετησίως. Γι’ αυτό και επισήμανε την ανάγκη για γρήγορη υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών, σημειώνοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί που κέρδισαν δικαιώματα στην ΑΟΖ μας, προτίθενται να προβούν σε πολλές γεωτρήσεις, που θα τους στοιχίσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλές «Αφροδίτες» στο 9;


Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, «όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο». Όπως ανέφερε, η Λεβαντίνη έχει γύρω στα 122 tcf, από τα οποία υπολογίζεται ότι αναλογούν στην κυπριακή ΑΟΖ κάπου στα 60. Στο τεμάχιο 12, ως γνωστόν, η Noble εκτιμά πως υπάρχει και δεύτερο κοίτασμα, πέραν των 7 tcf. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, ο σχεδιασμός προνοεί ότι το 2015 θα καταρτιστεί η τελική επενδυτική απόφαση και ότι το 2018 θα έλθει το αέριο. Ως εκ τούτου, μπορούμε ν’ αρχίσουμε εξαγωγές υγροποιημένου στο τέλος του 2019 και να ξεκινήσουν να εισρέουν έσοδα το 2020.

Κάντε γρήγορα, αλλιώς…

Παρά τα καλά νέα που μετέφερε ο κ. Έλληνας, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι προειδοποιήσεις του. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Μιλούμε για το τι θα κάνουμε, πήραμε αποφάσεις για το τερματικό αλλά δεν προχωρήσαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες υποδομές, ώστε το τερματικό στο Βασιλικό να γίνει πραγματικότητα», τόνισε. Όσο η Κύπρος καθυστερεί, πρόσθεσε, η Noble θα στρέψει την προσοχή της προς τις ισραηλινές επενδύσεις και η ENI και η Total στα έργα τους στη Μοζαμβίκη. Τόνισε ότι η μεταφορά του κυπριακού αερίου, μέσω του Ναμπούκο, δεν είναι συμφέρουσα, καθώς «θα θέλαμε ένα σπαγκέτι από αγωγούς», ενώ έστειλε το μήνυμα στους Ευρωπαίους, πως αν ξεκινήσει η μεταφορά του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να μετατραπεί σε «νέα Ουκρανία».

Γεώτρηση του χρόνου

Στις αρχές του επόμενου χρόνου τοποθετείται χρονικά η έναρξη της πρώτης γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI - KOGAS, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Σόλωνα Κασίνη. Όπως είπε, οι εταιρείες «προχωρούν και οργανώνουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα πολύ γρήγορα και επιθετικά και επίσης ξεκινούν και διερευνούν για να βρουν το γεωτρύπανο». Η Noble, από πλευράς της, που αναμένεται να τρυπήσει τον Ιούνιο, θα κάνει γεώτρηση σε βάθος 1330 μέτρων και υπολογίζεται να φτάσει μέχρι τα 5950 μέτρα, για να διαπιστώσει μέχρι πού επεκτείνεται το κοίτασμα. «Θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσουμε, πρόσθετα από την πρώτη γεώτρηση και τις τρισδιάστατες έρευνες, το απόθεμα το οποίο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κασίνης.

Προχωρεί η συνεργασία

Ο αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ σημείωσε πως με το Ισραήλ έχουμε συνομολογήσει κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά το «unitization», δηλαδή τι γίνεται αν βρεθεί κοίτασμα που τέμνει τη μέση γραμμή των ΑΟΖ των χωρών. Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει πώς καταμερίζονται τα έξοδα και τα έσοδα και πώς προχωρούν από κοινού στην εκμετάλλευση. «Με το Ισραήλ υπολογίζουμε πολύ σύντομα, εντός των επόμενων τριών μηνών, να ολοκληρωθεί κι αυτή η προσπάθεια», υπογράμμισε.

Διεργασίες για τον τερματικό

Όπως είπε ο Σόλων Κασίνης, σε σχέση με τον τερματικό, «ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί και συνεχίζονται και παίρνονται δείγματα για σχετικές μελέτες για σταθερότητα του εδάφους». Πρόσθεσε ότι θα γίνει λεπτομερής περιβαλλοντική μελέτη καθώς και μελέτη επικινδυνότητας. Πρόσφατα, ανέφερε, «ετοιμάσαμε όρους εντολής και θα προχωρήσουμε με ένα master plan της γύρω περιοχής, για να δούμε πώς συνάδει και σε ποιο μέγεθος θα γίνει αυτή η υποδομή». Ήδη, πρόσθεσε, «η απόφαση που πάρθηκε είναι για χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει τρία τρένα 5 εκ. τόνων το καθένα».

Τα επόμενα βήματα

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας, σημείωσε πως η ίδρυση της ΚΡΕΤΥΚ ήταν η αρχή της προσπάθειας αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Σε σχέση με το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Παπαναστασίου εισηγείται όπως αυτό είναι συνδεδεμένο με την Κεντρική Τράπεζα ή το Υπουργείο Οικονομικών, για να γίνεται σωστή διαχείριση των εσόδων από την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων. Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να δημιουργηθεί και μια υπηρεσία στο αρμόδιο υπουργείο που να ασχολείται με τη διαχείριση υδρογονανθράκων, για να αποτελεί διοικητικό και συμβουλευτικό κυβερνητικό σώμα.

Υπάρχει και πετρέλαιο

Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην ΑΟΖ της Κύπρου να υπάρχουν και υγροί υδρογονάνθρακες. Σημείωσε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ, και μέσα από συγκεκριμένες υποδομές η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου. Πρόσθεσε ότι οι περιφερειακές υποδομές ενδέχεται να είναι η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε, επίσης, πως η ΔΕΦΑ δρομολογεί την εγκατάσταση δικτύου σωληνώσεων μεταφοράς φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά, ένα έργο για το οποίο εξασφαλίστηκε χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.                                                 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: