Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Εμείς σας τα λέγαμε, δεν ακούγατε, δεν εφαρμόζατε…»


| Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η 25η Μαρτίου είναι, για τους απανταχού Έλληνες, μέγιστη εθνική επέτειος. Συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία από τον βαρβαρικό, τουρκικό ζυγό. Η χθεσινή ημέρα για την Κύπρο, είναι η πιο μελανή της σύγχρονης ιστορίας της. Ρακένδυτη, οικονομικά, στα πρόθυρα πτώχευσης, αναγκάστηκε να δεχτεί τους όρους των ξένων δανειστών της, ώστε να μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, με την ελπίδα και την προοπτική να ανακάμψει και να επανέλθει στην οδό της προόδου και της ανάπτυξης.
Θα φανεί πολύ σύντομα αν η ελευθερία, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπειά μας θα τεθούν εν κινδύνω, μετά τη δανειακή σύμβαση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με την Τρόικα. Οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης δήλωσαν, όπως και ο Κύπριος Πρόεδρος, πως η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και της Ευρωζώνης. Και αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι τελευταίες δέκα ημέρες σημάδεψαν ανεξίτηλα την Κύπρο. Δεν θα αναφερθούμε στους εκβιασμούς, στις απειλές, στις μπλόφες ή σε πρακτικές, που απάδουν προς εταίρους που, υποτίθεται, οφείλουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και όχι να εκτοξεύουν απειλές.

Όπως καταγράφει ο εκλεκτός συνάδελφος, Κώστας Βενιζέλος (στον χθεσινό «Φιλελεύθερο»), κατά τη διάρκεια των έντονων συζητήσεων στο Προεδρικό μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπίας και της Τρόικας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αποχωρούσε, στρεφόμενη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του είπε: «Εμείς σας τα λέγαμε, δεν ακούγατε, δεν εφαρμόζατε, τώρα είστε σε αυτήν τη θέση…». Προχθές, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την κυπριακή οικονομία ως «οικονομία-καζίνο» και την στιγμάτισε ως «εξωφρενική οικονομία».
Ο δε επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις, Αλάν Μπαρνιέ, επισήμανε πως το «κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο» τελείωσε. Οι πιο πάνω δηλώσεις είναι πικρές, είναι οδυνηρές αλλ’ είναι ενδεικτικές της αντίληψης που εταίροι μας έχουν για την Κύπρο. Μπορεί να αντιδρούμε με θυμό και οργή για τη συμπεριφορά τους, πολλοί να θητεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Ή να κατηγορούμε την Ε.Ε. ότι δεν είναι αυτήν που θέλουμε. Όμως, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.
Από χρόνια η Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και πλειάδα Επιτρόπων, κοινοτικών αξιωματούχων, ειδικών, Διοικητών Τραπεζών, δικοί μας και ξένοι, μας είχαν προειδοποιήσει. Έθεσαν θέμα τραπεζικού τομέα, διαρθρωτικών αλλαγών, δραστικών τομών στον δημόσιο τομέα, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε πως από τον Νοέμβριο του 2011 ζητήθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αντ’ αυτών, ο Χριστόφιας κατέφυγε στη Μόσχα, απ’ όπου πήρε δάνειο 2,5 δισεκ. ευρώ. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε πως οι πολίτες δεν θα υφίσταντο άλλες θυσίες… Ιδού πού καταντήσαμε. Είναι πολύ βολικό, ειδικά για το θρασύτατο ΑΚΕΛ και τους ηγέτες του να κατηγορούν την Ε.Ε. αλλά φέρουν βαρύτατες ευθύνες, και ο Δ. Χριστόφιας, για να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα.
Τι επιβάλλεται να γίνει; Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να επιδείξουμε άκρα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ας μην καταφύγουν οι δημαγωγοί των κομμάτων στις γνωστές φλύαρες, ανέξοδες καταγγελίες. Και, φυσικά, όλοι μαζί να συμβάλουμε ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όσους θα πληγούν. Ταυτόχρονα να συσπάσουμε τους μυώνες μας και να αναδείξουμε ξανά όλες τις αρετές μας. Για να ξαναφτιάξουμε ένα νέο, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, σεβαστό κράτος και να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά!                                                                                                                     ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: