Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τέσσερα σενάρια βλέπουν οι F.T.


| Εκτύπωση 

Οι εκτιμήσεις των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας
Συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση ή επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή υποχώρηση της ευρωζώνης ή τερματισμός χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ

Σε εξέταση των τεσσάρων πιθανών σεναρίων στην Κύπρο προχωρούν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
*Το πρώτο σενάριο αφορά στη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανές οδούς ανάμειξης της Μόσχας: α) Συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή ρωσική εξαγορά κυπριακής τράπεζας. Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η Ε.Ε. θα αποδεχόταν τη ρωσική προκεχωρημένη παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και κατά πόσον οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία την ώρα που έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.

*Το δεύτερο σενάριο είναι η υπαναχώρηση της Κύπρου και η επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σχολιάζεται ότι οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. Ο Έρικ Νίλσεν από τη UniCredit αναφέρει πως λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων, ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008, θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος και επομένως η κυπριακή θέση δεν μπορεί να «πουληθεί» στην ευρωζώνη. Παρ΄ όλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.
*Τρίτο σενάριο είναι η υποχώρηση της ευρωζώνης, με την ελπίδα του κ. Αναστασιάδη ίσως να είναι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μπροστά στην προοπτική κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από «αμφιβόλου» προέλευσης ρωσικό χρήμα. Μια άλλη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε, πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από τον μηχανισμό, σχολιάζει η εφημερίδα.
Αυτό της «καταστροφής»…
ΤΕΤΑΡΤΟ και τελευταίο σενάριο είναι αυτό της «καταστροφής», που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ. Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», αναφέρεται. Το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι θα πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα, ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.
«Διελκυστίνδα Ρωσίας και ευρωζώνης υπό την ηγεσία της Γερμανίας»
ΓΙΑ διελκυστίνδα στην Κύπρο μεταξύ Ρωσίας και ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, κάνει λόγο σχολιαστής των «Τάιμς». Προβλέπει «σκληρό παζάρι» από τους Ρώσους με απαιτήσεις επί του φυσικού αερίου ή των τραπεζών. Ανταπόκριση από τη Μόσχα για τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρεται στην έκκληση της Κύπρου από τη Ρωσία για πενταετή επέκταση του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγηθεί στη Λευκωσία και μείωση του επιτοκίου του 4,5%. Σημειώνεται, επίσης, ότι εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών.
Το δημοσίευμα μεταφέρει, εξάλλου, δήλωση «αγανακτισμένου» αξιωματούχου της ευρωζώνης που έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα στην κυπριακή Βουλή, τα οποία λένε ότι πρέπει να προστατευθούν οι μη κάτοικοι καταθέτες. Άλλος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ακόμα και αν ευδοκιμήσει η πρόσθετη δανειοδότηση από τη Ρωσία ή η εξαγορά μιας κυπριακής τράπεζας, η ΕΚΤ ίσως και πάλι τερματίσει την κρίσιμη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Ο ίδιος θεωρεί ότι εναπόκειται τελικά στους ηγέτες της ευρωζώνης το αν η Κύπρος θα επιβιώσει. Πάντως, ο Άλεξ Γουάιτ από την JP Morgan διατηρεί τις αμφιβολίες του για το τι θα πετύχει ο Νίκος Αναστασιάδης στη Μόσχα.
Σημειώνει ότι ίσως οι προτάσεις που θα παρουσιάσει σε όποιον συναντηθεί μαζί του («πιθανώς κατώτερους αξιωματούχους») θα περιλαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου σε αντάλλαγμα αποδοχής αυξημένου κουρέματος στις καταθέσεις. «Δεν είναι απίθανο να συμφωνήσει η Ρωσία, αλλά θα είναι δυσκολότερο από όσο ίσως φαντάζονται κάποιοι», συμπληρώνει ο αναλυτής από το Σίτι, επισημαίνοντας και τις πιθανές ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε οποιαδήποτε ρωσο-κυπριακή συμφωνία. Ο κ. Γουάιτ εκτιμά επίσης ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα στο κυνήγι μιας ευρωζώνης κατά τα πρότυπά της, ακόμα και αν αυτά τα ρίσκα περιλαμβάνουν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων ή έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.
Άλλος αναλυτής σημειώνει πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο έχει ήδη πλήξει το καθεστώς της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. Αναφέρεται πως ήδη διαχειριστές αξιών ρίσκου στο Λονδίνο αφαιρούν από τις λίστες αποδεκτών χρηματιστών ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σημειώνεται δε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν, καθώς πια δεν έχει νόημα η προσπάθεια υπεράσπισης ξένων κεφαλαίων, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στον δρόμο της εξόδου μετά τις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC σχολιάζει ότι είναι παράξενο το ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προέβλεψαν πόσο επιζήμια θα ήταν η στάση τους στην Κύπρο, όσο και αν δικαιολογείται από τους αριθμούς, για την αντίληψη της ικανότητας της νομισματικής ένωσης να ευημερεί και να επιβιώνει. Πέρα από την αμφισβήτηση των καταθέσεων αποδείχθηκε ότι και η τραπεζική ένωση είναι ένα μακρινό όνειρο, προσθέτει ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής του BBC. «Πολλοί, δικαιολογημένα, θα φοβούνται ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει θέσει η Γερμανία τα ξεκάθαρα οικονομικά όρια στην αλληλεγγύη της ευρωζώνης συνιστούν μία σοβαρή απειλή ύπαρξης για τη νομισματική ένωση», καταλήγει ο κ. Πέστον.                                                                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: