Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη
|«Εβδομάδα με εβδομάδα η ρευστότητα της Λαϊκής μειωνόταν, κι έφτασε στο σημείο ο δανεισμός της από τον ELA να ισούται με το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ο ELA είπε ότι θα έπρεπε να σταματήσει η δανειοδότησή της. Μας έδωσαν χρόνο μέχρι τον Νοέμβρη, στη συνέχεια ζητήσαμε κι άλλη προθεσμία μέχρι τον Γενάρη και μετά είπαμε να τελειώσουν και οι προεδρικές εκλογές πριν κλείσει η στρόφιγγα δανειοδότησης προς τη Λαϊκή. Δεν ήταν κάτι ευχάριστο, αλλά έπρεπε να την κρατήσουμε. Επιβαλλόταν να την κρατήσουμε, για να γίνουν οι εκλογές, να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση».
Η ομολογία του Διοικητή της ΚΤΚ είναι πρωτοφανής σε κυνισμό και πεντακάθαρη όσον αφορά την πολιτική, κομματική, ιδεολογική και ψηφοθηρική στοχοθεσία. Ας προσεχθούν μερικά δεδομένα, που εγείρουν πελώρια ερωτηματικά για τον ίδιο και τους μέντορές του - τέως Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, που τον διόρισαν. Πρώτον, «εβδομάδα με εβδομάδα η ρευστότητα της Λαϊκής μειωνόταν, κι έφτασε στο σημείο ο δανεισμός της από τον ELA να ισούται με το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου». Ακόμα και ο τελευταίος άσχετος, αδαής και αμαθής περί τα οικονομικά, πολίτης, δεν θα κοιμόταν τη νύχτα από την αγωνία του και θα φρόντιζε να ανακόψει αυτήν την πορεία.
Κι όμως, ο Υπουργός Οικονομικών, Β. Σιαρλή, δήλωνε με έκδηλη επιτήδευση ότι τις νύχτες κοιμόταν καλά! Δεύτερον, ο ELA είπε στον Διοικητή της ΚΤΚ και στον Υπουργό Οικονομικών Β. Σιαρλή, δηλ. στην Κυβέρνηση, ότι έπρεπε να σταματήσει η δανειοδότηση. Στοιχειώδης λογική αυτό επέβαλλε. Δεν εκδηλώθηκε ποτέ! Τρίτον, ο ELA τούς έδωσε παράταση μέχρι τον Νοέμβριο, αλλ’ αυτοί ζήτησαν παράταση μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.
Με απλά λόγια, Διοικητής της ΚΤΚ, Υπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνησή του έπαιξαν ενσυνείδητα με τον πιο άθλιο και νομικά επιλήψιμο τρόπο το οικονομικό παρόν και, κυρίως, το μέλλον αυτού του τόπου στις σκοπιμότητές τους: Κομματικές, πολιτικές, ψηφοθηρικές, κυρίως ιδεολογικές, για να μην πάρουν την αυτονόητη απόφαση: Να κλείσουν από πέρσι τη Λαϊκή και να φροντίσουν παράλληλα να αποκαταστήσουν όσους θα έμεναν χωρίς δουλειά. Στην πλάστιγγα των πιο πάνω και ίσως και άλλων σκοπιμοτήτων, θυσιάστηκε ο τόπος, καταστράφηκε, φορτώθηκαν οι πολίτες πάνω από 11 δισεκ. ευρώ, γιατί; Διότι, λέγει ο Διοικητής της ΚΤΚ, «έπρεπε να την κρατήσουμε».
Έπρεπε; Γιατί έπρεπε να κρατήσουν μια τράπεζα που, κατά τον Κρις Παύλου, πρώην αντιπρόεδρο της Λαϊκής, ήταν ένα… «πανηγύρι»; Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, παραδέχθηκε ότι «κωλυσιεργήσαμε να πάρουμε άμεσα μέτρα» και υποστήριξε ότι τα περισσότερα προβλήματα ήταν γνωστά στο τέλος του 2011.
Επίσης εκτίμησε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να κάνει αναδιάρθρωση με τα 1,8 δισεκ. ευρώ, που είχε πάρει από την Κυβέρνηση. Ο ίδιος παρατήρησε ότι από το 2006 (προφανώς μετά την εμφάνιση Βγενόπουλου), είχαν καταρρεύσει όλοι οι θεσμοί στην τράπεζα.
«Ήταν σαν να πηγαίναμε διακοπές για 4-5 χρόνια και μετά ήρθε ο λογαριασμός στη visa και όταν τον είδαμε, πανικοβληθήκαμε», είπε χαρακτηριστικά. Όλοι ήξεραν αλλ’ όλοι παρακολουθούσαν την επερχόμενη καταστροφή ως άλλοι Νέρωνες. Η απαίτηση του λαού είναι ξεκάθαρη: Όσοι ευθύνονται, να οδηγηθούν πίσω από τα σίδερα. Το ταχύτερον! πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου