Εκτύπωση Επιμέλεια: Μικαέλλα Λοίζου
| Μόνο επιμήκυνση του δανείου δέχθηκαν να συζητήσουν οι Ρώσοι με τον ΣαρρήΗ Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημά της μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί κάποια συμφέροντα, δήλωσαν οι Ρώσοι
Δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων, ξεκαθάρισαν στον Υπουργό Οικονομικών οι Ρώσοι. Αυτά φέρεται να μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μιχάλης Σαρρής, αναφορικά με την έκβαση των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα. Επίσημα η Μόσχα εμφανίστηκε επιφυλακτική, ιδιαίτερα ενοχλημένη και καθόλου βιαστική, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η ΕΕ έχει τον πρώτο λόγο
«Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Μεντβέντεφ. «Όμως η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκομένων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και, κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούργιο», ανέφερε με επικριτικό ύφος. «Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κράτος μέλος της ΕΕ- και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης», πρόσθεσε.
Σε τρίτη σειρά η Ρωσία
Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες εκδοχές», αλλά ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι «το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα, κάποια ποικιλία συμφερόντων τους».
Όχι σε ληστείες
Σχετικά με την εν γένει κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Ρώσος Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και εκτίμησε ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί -με κατάσχεση μέρους καταθέσεων, που κατά την άποψή μου μοιάζει με ληστεία, είτε χωρίς κατάσχεση- χρήματα από την Κύπρο θα φύγουν και το τραπεζικό τους σύστημα θα εξασθενήσει. Το λέω ξανά: εάν αυτό είναι αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και, τώρα, μου φαίνεται, είναι αποστολή μας να τις μειώσουμε στο ελάχιστον και για την Κύπρο και για ολόκληρο το διεθνές χρηματιστικό σύστημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες υπεράκτιες ζώνες (offshore), ώστε να μην υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά εναντίον μόνο της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποκλείει την κατάργηση της Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, καθώς και δικαστικές προσφυγές κρατικών και ιδιωτικών φορέων για τυχόν απώλειες, που θα υποστούν. Ιδιαίτερη δε, ήταν η ενόχλησή του για την παγίδευση και χρημάτων κρατικών εταιρειών «και ειδικά γι’ αυτό, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μια τόσο αρκετά σκληρή θέση ως προς τα γεγονότα γύρω από την Κύπρο και τη διευθέτηση του χρέους της».
Η Τουρκία στην ΑΟΖ μας;
Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και, κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία». Γι’ αυτό, συνέχισε, «το λέω άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για συζήτηση, αλλά, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».
Λιγότερα τα ποσά
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «Pravda», ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ ανέφερε, επίσης, ότι το ποσό των ούτω καλούμενων γκρίζων καταθέσεων των Ρώσων πολιτών στις κυπριακές τράπεζες έχει μεγαλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας μεγάλος αριθμός κυβερνητικών φορέων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν εργασθεί μέσω της Κύπρου, καθώς είναι βολική η διαδικασία για τις συναλλαγές. Έχουν μπλοκάρει τα χρήματά τους τώρα για άγνωστο λόγο, επειδή η πηγή των χρημάτων αυτών είναι προφανής. Γι' αυτό η Ρωσία πρέπει να λάβει τέτοια ισχυρή θέση σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την Κύπρο και τον διακανονισμό των χρεών της», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αναφέρει ότι οι ρωσικές καταθέσεις κυμαίνονται μεταξύ 4.943 και 10.225 δις ευρώ.
Το κατώτερο όριο του ποσού αυτού είναι το ποσό των καταθέσεων που έχουν επίσημα δηλωθεί ως ρωσικές. Το δεύτερο ποσό που παρουσιάζεται είναι όλων των «εικονικών εταιρειών» που προστίθενται, που υποδηλώνει το γεγονός ότι όλες αυτές οι εταιρείες είναι ρωσικές. Αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά τα κεφάλαια δεν σχετίζονται με τη Ρωσία, αλλά μόνο το 50%.
Πάντως, η Λετονία, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη και ήδη αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για ρωσικά κεφάλαια, ανακοίνωσε πως δεν αναμένει αυξημένο ρυθμό καταθέσεων εξαιτίας της κατάστασης στην Κύπρο.
Ήταν αισιόδοξος ο Σαρρής
Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων από τη Μόσχα. Μιλώντας στο «Σίγμα», ο Μιχάλης Σαρρής παραδέχθηκε ότι το κλίμα των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα δεν ήταν σπουδαίο, αφού παρόλο που αρκετοί επενδυτές δέχθηκαν ότι ενδεχομένως να φορολογούνταν οι καταθέσεις τους, κάποιοι άλλοι το θεωρούν ως αρνητική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Παρόλ' αυτά είπε, συστάθηκαν ομάδες εργασίες, μετά από παρότρυνση και του Προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία προς το παρόν αφορούν ιδιωτικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα. Οι ευκαιρίες που εξετάζονται, εξήγησε ο κ. Σαρρής, αφορούν κινήσεις οι οποίες θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, και που θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση του ποσού των 5,8 δις που χρειαζόμαστε άμεσα. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων αφού, όπως είπε, θα μπορούσαν κάλλιστα να μας πουν να πάμε από χθες στο σπίτι μας.
Στη διάθεση Αναστασιάδη έθεσε εαυτόν ο Λιλλήκας
Στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη έθεσε εαυτόν ο Γιώργος Λιλλήκας, για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεσή σας, για να βοηθήσω σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Είμαι έτοιμος, αν εσείς το επιθυμείτε, να μεταβώ στη Ρωσία είτε ως προσωπικός σας απεσταλμένος είτε ως μέλος εξουσιοδοτημένης ομάδας προσωπικοτήτων, για να συμβάλω στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας. Μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτήν την ώρα δεν περισσεύει κανένας». Ο κ. Λιλλήκας διαβίβασε εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η πλευρά μας. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου