Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Είπαν «όχι» στο κούρεμα


| Εκτύπωση  ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Δυναμικές κινητοποιήσεις αγανακτισμένων από Βουλή και Προεδρικό
Γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup, απαιτώντας την καταψήφισή του

Οργή λαού… εκατοντάδες πολιτών βρέθηκαν χθες έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Προεδρικό Μέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων. Με κύριο σύνθημα «ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά», απαίτησαν την καταψήφιση του προτεινόμενου μέτρου ή τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για να ληφθεί η απόφαση «από τον λαό για τον λαό». Κάποιοι, μάλιστα, απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αξιώνοντας, παράλληλα, τη διενέργεια νέων εκλογών.
Οι αγανακτισμένοι πολίτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις τρεις χθες το απόγευμα έξω από τη Βουλή, αν και γνώριζαν πως εκείνη την ώρα δεν θα τους άκουγε κανείς. Από τις μερικές δεκάδες πολιτών στις 3.01’, μέσα σε μερικά λεπτά ο αριθμός αυξήθηκε στις μερικές εκατοντάδες (γύρω στους 1.500). Το κύριο πανό ανέγραφε: «Όχι στο μνημόνιο, να πληρώσει ο πλούτος», ενώ υπήρχαν και πανό σε αγγλικά και γερμανικά.

Τα συνθήματα

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διαμαρτυρία τους και τα οποία ακούγονταν δύο και τρεις φορές ήταν: «Ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά», «Λεφτά για την παιδεία, λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Δεν χρωστάω, δεν πληρώνω, ώρα να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, ο εχθρός είναι οι τράπεζες και τα Υπουργεία», «Δικιά τους η κρίση, ξεσηκωμός η λύση», «Ληστές-ληστές καπιταλιστές, τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Οι συζητήσεις

Την ίδια ώρα, πολίτες συζητούσαν μεταξύ τους με αγωνία τις εξελίξεις και αντάλλασαν απόψεις. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ηλικιωμένου, ο οποίος τόνιζε «εγώ και με 300 ευρώ θα ζήσω, έμαθα να ζω. Αγωνίζομαι για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Το μέλλον τούτου του τόπου». Άλλη γυναίκα υποδείκνυε πως για να ξεφύγουμε από τις δαγκάνες της Τρόικας θα πρέπει: «Να ξεπουλήσουν ένα από τα οικόπεδα (της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης). Είναι ανάγκη να μας ξεπουλήσουν εμάς;».

Ξεφτίλες πρώην και νυν…

Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή της η ομάδα που υποστήριξε στις εκλογές τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα και μέλη της ΕΔΕΚ φωνάζοντας συνθήματα: «Έξω η Τρόικα από την Κύπρο», «Οργή λαού, αντίσταση παντού, να φύγει η Κυβέρνηση και το ΔΝΤ» και «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της». Ενώ κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν: «Δημοψήφισμα: ο λαός στον λαό», «Ξεφτίλες πρώην και νυν: σας έπεσαν οι μάσκες», «Όχι στο ξεπούλημα».

Διαμάχη μεταξύ οπαδών Λιλλήκα-αριστερών

Λίγο αργότερα στη Βουλή βρέθηκε και ο Γιώργος Λιλλήκας. Κατά την άφιξή του έξω από τη Βουλή, ο κ. Λιλλήκας έτυχε θερμής υποδοχής από τους «δικούς» του και… ψυχρής από τους «αντιπάλους» του. Μάλιστα, η δεύτερη ομάδα αγανακτισμένων πολιτών (αριστερών οργανώσεων και φιλάθλων της Θύρας 9) που έφτασαν πρώτοι στη Βουλή, φώναζαν: «Αλήτες-προδότες-πολιτικοί». Η… αντιπαράθεση των δυο πλευρών έληξε με την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων, οι οποίοι τόνιζαν πως είναι έξω από τη Βουλή για τον ίδιο λόγο, και ότι η διαμαρτυρία τους δεν έχει χρώμα και δεν ξεχωρίζει ούτε αριστερούς ούτε δεξιούς.

Η διαμαρτυρία στο Προεδρικό

Ακολούθως και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα, μερίδα διαμαρτυρομένων ξεκίνησαν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο για συνέχιση της διαμαρτυρίας, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από τη Βουλή. Όπως και στη Βουλή, έτσι και έξω από το Προεδρικό η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή στην αρχή και αυξανόταν ώρα με την ώρα, για να φτάσει τις δύο χιλιάδες περίπου. Η διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ οι ομάδες των διαμαρτυρομένων συνέχιζαν να φωνάζουν τα ίδια συνθήματα που φώναζαν και έξω από τη Βουλή. Ένα σύνθημα το οποίο ακούστηκε πρώτη φορά ήταν: «ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ-Τροϊκανοί: όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί», ενώ κάποιοι ζήτησαν «να ανοίξει το καγκέλι να βγάλουμε τον ψεύτη», φωνάζοντας, παράλληλα, «έξω οι κλέφτες και οι ψεύτες από το Προεδρικό». Επίσης, στα κάγκελα της εξόδου του Προεδρικού οι πολίτες έβαλαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν «ο πρώην μας έφερε την Τρόικα, ο νυν της τα δίνει όλα», ενώ κρέμασαν για λίγα λεπτά και τη ρωσική σημαία.

Κατέβασαν τη γερμανική σημαία

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί πως τη χθεσινή διαμαρτυρία κάλυπταν συνεχώς ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα από τη Ρωσία. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως μερίδα διαδηλωτών, που κατευθύνονταν προς το Προεδρικό, κατευθύνθηκαν στη γερμανική Πρεσβεία. Διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτιρίου, κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στον δρόμο. Οι υπόλοιποι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, αλλά πρόλαβαν οι αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από την Πρεσβεία και τη μάζεψαν. Άλλο χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας ήταν και η διακριτική παρουσία της αστυνομίας, η οποία, ωστόσο, ήταν έτοιμη να παρέμβει άμεσα, εάν χρειαζόταν.

Κουρεμένα μαλλιά στη Βουλή
ΣΤΑ παρασκηνιακά της χθεσινής μέρας ήταν η εναπόθεση έξω από κτίριο της Βουλής κομμένων μαλλιών και κοπράνων. Επάνω στα κομμένα μαλλιά οι διαμαρτυρόμενοι εναπέθεσαν τα εξής συνθήματα: «3ο σου ΝΑΙ δεν θα ανεχθούμε», «Στο 1ο τεστ απέτυχες», «Το 40% ενός οικοπέδου, ήταν το ξεπούλημα της Κύπρου» και «σου χαρίζω και τις δικές μου γνωριμίες στο facebook».           ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: