Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κύριε Πρόεδρε, πότε θα αποδοθούν πολιτικές, αστικές, ποινικές ευθύνες;


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως έδωσε εντολή στους δικηγόρους της Ελληνικής Τράπεζας για πιθανές αγωγές εναντίον υπευθύνων για τους χειρισμούς όσον αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο στα χαρτοφυλάκια τραπεζών. Οι πιθανές αγωγές ενδέχεται να καταχωρισθούν εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, της Pimco και, φυσικά, εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.
Αυτός κατηγορείται ότι συναίνεσε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς να ζητήσει καμίαν απολύτως στήριξη για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα: Οι τράπεζες φορτώθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτά έγινε συζήτηση μεταξύ Σαμαρά και Αναστασιάδη, και φαίνεται να συνεχίζεται μεταξύ τεχνοκρατών των δύο χωρών. Η «Χαραυγή», την επομένη της δήλωσης Αρχιεπισκόπου, τη χαρακτήρισε ως «περίεργη». Γιατί; Διότι εμφανώς αγγίζει τον Δ. Χριστόφια.

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την εγκατάστασή του, ο νέος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε σε τέσσσερις πυλώνες άσκησης πολιτικής. Ο δεύτερος λέγει: «Λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες, μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους». Ποιους αφορά αυτή η λογοδοσία; Τους νυν κυβερνώντες και πολιτειακούς, κρατικούς αξιωματούχους; Ή θα επεκταθεί και στους προηγούμενους; Προεκλογικά, ο Ν. Αναστασιάδης είχε επιμείνει, μεταξύ άλλων, σε δύο θέσεις:
Πρώτον, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, αυτοί πρέπει να λογοδοτούν. Δεύτερον, όταν ρωτήθηκε αν θα διώξει όσους ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας, υπεκφεύγοντας είπε ότι δεν ήταν του παρόντος. Σήμερα, όμως, ως Πρόεδρος γνωρίζει από πρώτο χέρι σε ποια τραγική κατάσταση βρίσκεται η οικονομία. Για το κατάντημά της δεν ευθύνονται μόνο η παγκόσμια κρίση και οι τράπεζες.
Τεράστιες, ασήκωτες και δεδομένες ευθύνες βαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά: Τον Δ. Χριστόφια, τον Χαρ. Σταυράκη, το ΑΚΕΛ, καθώς και τις εποπτικές Αρχές. Η 26/10/2011 είναι μια μελανή ημερομηνία για την οικονομία. Ο Δ. Χριστόφιας, για λόγους που μέχρι σήμερα αρνείται να εξηγήσει, συναίνεσε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και φόρτωσε 4,5 δισεκ. στις τράπεζες.
Ο τέως Πρόεδρος ΟΦΕΙΛΕ να γνωρίζει πως με εκείνη την απόφασή του ανατίναζε κυριολεκτικά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και οδηγούσε τον τόπο στη χειρότερη κρίση. Χθες η εκλεκτή συνεργάτιδα της «Σ» στο Λονδίνο, Φανούλα Αργυρού, με ενημέρωσε πως την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Κρις Χιουν, και η Ελληνίδα πρώην σύζυγός του καταδικάστηκαν σε οκτώ μήνες φυλάκιση, με την κατηγορία της παραπλάνησης της Δικαιοσύνης σε υπόθεση τροχαίου.
Αν, λοιπόν, για ένα τροχαίο, οι Βρετανοί καταδίκασαν έναν υπουργό σε φυλάκιση, για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας πρέπει να στηθούν εκτελεστικά αποσπάσματα! Και για το έγκλημα στο Μαρί πρέπει να στηθούν ικριώματα! Για την ανατίναξη της οικονομίας δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές, ηθικές, αστικές, αλλά προπάντων ποινικές ευθύνες.
Το άρθρο 113(2) του Συντάγματος καθορίζει ότι ο Γεν. Εισαγγελέας έχει εξουσία, προς το δημόσιο συμφέρον «να διατάσση δίωξιν καθ’ οιουδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα». Στην οικονομία διαπράχθηκαν εγκλήματα. Το δημόσιο συμφέρον επλήγη ανεπανόρθωτα. Οι υπεύθυνοι, όποια θέση και αν κατείχαν ή κατέχουν, πότε θα διωχθούν και θα λογοδοτήσουν; Λογοδοσία σημαίνει έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και συνακόλουθη τιμωρία. Ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε. Θα τα δούμε;                                                                                       πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: