Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αγωνιστές και ΣΕΚ έναντι του Αναστασιάδη


| Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο νέος Πρόεδρος ευαγγελίστηκε κυβέρνηση σωτηρίας. Εξελίσσεται σε κυβέρνηση καταφρόνιας και αφόρητης πρόκλησης

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο υποψήφιος για την προεδρία, Ν. Αναστασιάδης, είχε δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες στους πολίτες. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και συνεχείς μεταλλάξεις θέσεων, εμφανίστηκε ως ο επικρατέστερος αντίποδας σε έναν Χριστόφια, που ούτε οι σύντροφοί του δεν τον ήθελαν. Ο Ν. Αναστασιάδης ευαγγελίστηκε μια «νέα εποχή», ανασυγκρότηση του κράτους, μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο και, κυρίως, απαλλαγή από τη μέγγενη της κομματοκρατίας (είναι ενδεικτική η τελευταία συνέντευξή του, «Φιλελεύθερος», 23/2/2013). Ενώ, λοιπόν, οι πολίτες κατά πλειοψηφίαν ήθελαν να τον εμπιστευτούν για την οικονομία, δεν τον εμπιστεύονταν για την επίλυση του Κυπριακού. Η ένθερμη και αταλάντευτη υποστήριξή του στο τερατούργημα Ανάν, που θα παρέδιδε την Κύπρο αύτανδρη στη νέα τουρκοκρατία και στην αποικιοκρατική Βρετανία, ήταν το ασήκωτο και αχώνευτο βαρίδι στην προεκλογική εκστρατεία του. Πλειστάκις προκλήθηκε και ερωτήθηκε πότε θα αναμέλψει ένα mea culpa για την υποστήριξη του επάρατου σχεδίου Ανάν.
Απέφυγε επιμελώς να το πράξει. Κατάφευγε στην εύκολη διέξοδο ότι σεβόταν απόλυτα την ετυμηγορία του λαού και ότι, αν ένα νέο σχέδιο, τύπου Ανάν, ερχόταν ενώπιον του λαού, θα απορριπτόταν. Παράλληλα, κατ’ επανάληψιν είχε δεσμευτεί ότι απέρριπτε τις όποιες δεσμεύσεις και παραχωρήσεις Χριστόφια έγιναν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμα και με αυτές τις δεσμεύσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος -από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ- δεν εμπιστευόταν τον Ν. Αναστασιάδη. Ενυπήρχε αδιατάρακτη η υποψία και η εμπεδωμένη αμφιβολία ότι, παρά τις διακηρύξεις του, δεν εγκατέλειψε ποτέ τις πεποιθήσεις και τα πολιτικά, Αναν-ικά «πιστεύω» του. Μια πρώτη ένδειξη των αμετάπειστων προθέσεων Αναστασιάδη, που έπρεπε να αφυπνίσει πολλούς, δόθηκε κατά την ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων. Ένας εκ των υποστηρικτών του ήταν δεδηλωμένος υβριστής τού μ. Τάσσου και του αγώνα της ΕΟΚΑ. Το μεγάλο χτύπημα ήρθε με τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης.

Παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του, ο νέος Πρόεδρος υπέκυψε στην αήττητη κομματοκρατία και, το χειρότερο, διόρισε πέντε Υπουργούς, υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν: Χάσικος, Σαρρής, Κασουλίδης, Μητσόπουλος, Γεωργιάδης. Στη συνέχεια διόρισε ως Κυβ. Εκπρόσωπο ακόμα έναν θιασώτη του σχεδίου Ανάν, τον Χρ. Στυλιανίδη και ως νέα Επίτροπο Προεδρίας, την Καίτη Κληρίδη, επίσης Αναν-ίστρια. Δεν φαίνεται να σταματά μέχρις εδώ η επέλαση των υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν. Προχθές, δύο εφημερίδες, ο «Πολίτης» και η «Χαραυγή», δημοσίευσαν την είδηση περί του διορισμού στο Προεδρικό δύο δημοσιογράφων γνωστών θιασωτών του σχεδίου Ανάν. Χειρότερα: Ο ένας εξ αυτών θεωρείται από τους αγωνιστές κατακόκκινο πανί.
Η δημοσίευση της είδησης ήδη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των Συνδέσμων Αγωνιστών. Για τρεις λόγους. Πρώτον, οι Αγωνιστές όπως και η ΣΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Δεύτερον, γνωρίζουμε έγκυρα ότι στη ΣΕΚ και στους Συνδέσμους Αγωνιστών υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις και βαθύς προβληματισμός εάν έπρεπε να υποστηριχθεί ο Ν. Αναστασιάδης εξαιτίας ακριβώς της Αναν-ικής προσκόλλησής του. Τρίτον, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού και ειδικά μετά τον διορισμό συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ιδιαίτερα μεταξύ των αγωνιστών υπάρχει διάχυτη και έντονη η πεποίθηση ότι ουσιαστικά εξαπατήθηκαν από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις Αναστασιάδη, που δεν τηρούνται. Η ΣΕΚ, με ανακοίνωσή της (20/2/2013), καλούσε τα μέλη της «να συνενώσουν δυνάμεις και να συστρατευθούν στον αγώνα για εκλογή του Ν. Αναστασιάδη» για «να χαράξει μια νέα πορεία για μια ελπιδοφόρα καινούργια εποχή».
Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών - ΣΑΠΕΛ, Σύνδεσμος Τομεαρχών, Σύνδεσμος Ανταρτών, Σύνδεσμος μη Συλληφθέντων, Σύνδεσμος Πολιτικών Καταδίκων, Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων και Ένωση Αγωνιστών Αμμοχώστου - με ανακοίνωσή τους (19/2/2013) έλεγαν: «Καλούμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που με τις θυσίες και το αίμα τους ελευθέρωσαν αυτόν τον τόπο, να ανακόψουν την καταστρεπτική πορεία του ΑΚΕΛ, που από το 1955 μέχρι σήμερα προδίδει τον Αγώνα μας, καπηλεύεται τον Μακάριο, υβρίζει την ΕΟΚΑ και τον Ελευθερωτή της Κύπρου Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, υπερψηφίζοντας Νίκο Αναστασιάδη».
Εάν ο νέος Πρόεδρος επιμείνει στις επιλογές του, τότε ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ν. Μωυσέως όπως και ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών, Θάσος Σοφοκλέους, έχουν δύο αξιοπρεπείς διεξόδους. Πρώτον, να αποσύρουν και να σχίσουν τις ανακοινώσεις υποστήριξης στον Ν. Αναστασιάδη. Δεύτερον, να απολογηθούν προς τις χιλιάδες μέλη και αγωνιστές επειδή τους έπεισαν ή και παρέσυραν, παρά τον προβληματισμό τους, να ψηφίσουν Ν. Αναστασιάδη. Ο νέος Πρόεδρος ευαγγελίστηκε κυβέρνηση σωτηρίας. Εξελίσσεται σε κυβέρνηση καταφρόνιας και αφόρητης πρόκλησης προς το λαϊκό, αγωνιστικό και εθνικό φρόνημα.                                                     πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: