Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οι πολίτες θα κάνουν θυσίες αφού τιμωρηθούν οι ένοχοι


| Εκτύπωση Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Εδώ και μήνες, ο γράφων είχε θέσει θέμα αναζήτησης, απόδοσης ευθυνών και σκληρής τιμωρίας όσων ευθύνονται για την καταστροφή του τόπου. Επειδή, όμως, διήγαμε προεκλογική εκστρατεία, ο νυν Πρόεδρος επισήμανε ότι, τότε, δεν ήταν του παρόντος. Σήμερα, όμως, η τιμωρία των ενόχων της καταστροφής της οικονομίας είναι υπέρτατη προτεραιότητα του νέου Προέδρου. Ευτυχώς, οι προτροπές μας, και άλλων, ήχησαν σε ώτα ακούοντα.
Προψές, στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Ν. Αναστασιάδης εξήγγειλε τον διορισμό, στις αμέσως προσεχείς ημέρες, ποινικών ανακριτών «με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν». Χθες, ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε: «Πρέπει όχι μόνο απλώς να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αλλά την ίδια στιγμή να γίνει και μια νέα αρχή έτσι ώστε ο τόπος, απ' εδώ και πέρα, να περάσει οριστικά και αμετάκλητα στη διαφάνεια και στην τιμωρία ενόχων που οδηγούν τον τόπο σε τραγωδίες».

Πρόσθεσε πως σήμερα θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο «για να ορίσει τους όρους εντολής και τον σκοπό αυτής της επιτροπής (διερεύνησης). Η θέση είναι, όμως, ότι θα ερευνήσει ποινικά, αστικά και πολιτικά αδικήματα». Επιτέλους! Θεωρούμε ορθή την απόφαση-δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή ανταποκρίνεται στη λαϊκή απαίτηση. Ο κυπριακός Ελληνισμός, όποτε κλήθηκε από τους ηγέτες του, έδωσε το αίμα και τα κόκαλά του και έγινε λίπασμα για να ποτίσει το δέντρο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ελληνικής τιμής. Θυσίασε τα παιδιά του για να δει αυτός ο τόπος άσπρη μέρα, να προκόψει και να αναπτυχθεί.
Από το 1960 μέχρι σήμερα έγιναν λάθη, που οι πολίτες πλήρωσαν πανάκριβα. Έγιναν εγκλήματα και ο τόπος ακρωτηριάστηκε. Ο κυπριακός Ελληνισμός, παρ’ όλα τα ελαττώματα και τις αντιφάσεις του, δεν γονάτισε ποτέ. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν να ορθώνει το ανάστημά του ύστερα από κάθε πτώση. Τραβούσε ξανά προς τα εμπρός. Τούτος ο λαός, όμως, ατύχησε πολλαπλώς. Σε κάθε γύρο της ιστορίας του αναζητούσε ηγέτες, που να τον γαλβανίσουν με το όραμά τους και να τον εκτινάξουν με τις ιδέες τους προς τα εμπρός.
Και τι είχε; Σπιθαμιαίους πολιτικάντηδες, διαπλεκόμενους με το οικονομικό, τραπεζικό κατεστημένο ή σιτιζόμενους σε ξένα κέντρα, που δεν κατάλαβαν τι σήμαινε η ένταξή μας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Την τελευταία 30ετία όλοι συνήργησαν για να δημιουργηθεί ένα κράτος κτισμένο στο ρουσφέτι, στη συναλλαγή, στο βόλεμα και στη διαπλοκή, στην αναξιότητα και στην ανικανοκρατία, στην ανευθυνότητα και στην εύκολη, γρήγορη και συχνά περίεργη πλουτοκρατία. Όλοι τα ήξεραν επειδή όλοι αποζούσαν από αυτό το σαπισμένο, διεφθαρμένο, διαλυμένο σύστημα.
Ήταν ζήτημα χρόνου η παταγώδης κατάρρευσή του, ακόμα και αν δεν είχαμε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κυπριακή φούσκα έσπασε και από μέσα διαχύθηκαν όλα τα δυσώδη και βορβορώδη, που βιώνουμε και θα βιώσουμε. Οι ευθύνες, βεβαίως, και ημών των πολιτών δεν παραγράφονται. Αλλ’ ο λαός είναι η εικόνα και η ομοίωση των αρχόντων του.
Τώρα πέσαμε. Ματώνουμε. Θα πληγωθούμε ακόμα πιο πολύ. Θα υποφέρουμε. Έρχονται χρόνια δίσεκτα. Γι’ αυτό, στο εξής, πρέπει να λάμψουν όλες εκείνες οι ελληνικές αρετές, που μας κράτησαν όρθιους και αξιοπρεπείς ανά τους αιώνες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την υπευθυνότητά μας. Ο λαός, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, είναι έτοιμος να υποστεί ξανά θυσίες αλλ’ όχι επί ματαίω. Γι' αυτό αναμένει σήμερα τον διορισμό ποινικών ανακριτών για να διώξουν όλα τα καθάρματα, όπου και αν βρίσκονται, όποια θέση κατείχαν ή κατέχουν. Ο τόπος να καθαρίσει από τη βρομιά και τη σαπίλα.                                                                         πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: