http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/353456
Εκτύπωση | 09/02/2011 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
| Μαλακώνουν οι τουρκικές ευθύνες, αλλά παραμένει αναφορά σε αποχώρηση ΑττίλαΣτις συμβιβαστικές προτάσεις δεν γίνεται ρητή αναφορά για την Αμμόχωστο και καμιά για τους εποίκους.
Ευθύνες και Αμμόχωστος
Η κ. Όμεν ως εισηγήτρια δεν αποδέχθηκε τροπολογίες επί του Κυπριακού, παρά μόνο δυο στο πλαίσιο των συμβιβασμών: Με την πρώτη καθιστά υπεύθυνους για τη λύση του Κυπριακού, όχι μόνο την Τουρκία, αλλά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή τις δυο Κοινότητες και την Ελλάδα. Στο αρχικό προσχέδιο εκαλείτο μόνο η Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις συνομιλίες. Με τη δεύτερη τροπολογία εισήχθη στην παράγραφο για το Κυπριακό, το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναφέρεται στην Αμμόχωστο.
«Εμπόριο» και έποικοι
Η εισηγήτρια μέχρι χθες έμενε πιστή στην αρχική της θέση ότι δεν θα δεχθεί τροπολογίες επί της παραγράφου για το Κυπριακό. Το μεν φιλοτουρκικό μπλοκ και κυρίως οι Πράσινοι ήθελαν να προωθήσουν τροπολογία για την έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Οι δε Κύπριοι βουλευτές με τροπολογίες τους επιχειρούν, τουλάχιστον, να κρατήσουν αναφορές που υπήρχαν και στο περσινό κείμενο, όταν γινόταν ρητή μνεία στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και στην παράνομη παρουσία των εποίκων. Στο υφιστάμενο προσχέδιο δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές και είναι δύσκολο να περάσουν οι τροπολογίες των Κυπρίων και άλλων βουλευτών που τους στηρίζουν, όπως δύσκολο είναι να περάσει και η τροπολογία για το «απευθείας εμπόριο». Ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει «παγωμένο» σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων, ειδικώς μετά την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Ευρωβουλή είναι αναρμόδια για να επιληφθεί του θέματος, καθότι η νομική βάση του κανονισμού, όπως την εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι λανθασμένη.
Αττίλας και λύση αρχών
Αληθές είναι ότι στην έκθεση Όμεν, η Τουρκία, όπως και τα προηγούμενα έτη, καλείται να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Κύπρο προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης, η οποία, όπως το κείμενο τονίζει, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών, καθώς και με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.
Πάντως, στο κείμενο τονίζεται η έλλειψη προόδου στις ενταξιακές διαδικασίες, λόγω και του προβλήματος ότι καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις. Γενικότερα, είναι κοινή πεποίθηση ότι η τουρκική ενταξιακή πορεία βρίσκεται σε αδιέξοδο, επειδή δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια για να ανοίξουν, παραμόνο τρία. Η Άγκυρα απέτυχε να ανοίξει τον περασμένο Δεκέμβριο το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό. Από την άλλη, στην έκθεση Όμεν γίνεται σύσταση να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια, επί του οποίου η κυπριακή Κυβέρνηση ασκεί βέτο ένεκα του ότι η Τουρκία με τη χρήση του πολεμικού της ναυτικού παρενοχλεί τα πολιτικά πλοία ξένων χωρών που διενεργούν έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για λογαριασμό της Λευκωσίας.
Ψηφοφορίες
Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί επί της έκθεσης Όμεν ψηφοφορία για την έγκρισή της σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών, ενώ στην Ολομέλεια του Μαρτίου θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου