Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γεωτρήσεις στο Δώδεκα τέλος του χρόνου Και μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό

http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/355703

| Εκτύπωση | 16/02/2011 | Της Νάνσιας Παλάλα

Οι εκπρόσωποι της Noble Energy είπαν χθες στον Υπουργό Εμπορίου και τους συνεργάτες του ότι, μόλις εκπονηθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες τις οποίες επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρχίζουν γεωτρήσεις στο Οικόπεδο Δώδεκα της Κύπρου.
Στο τέλος αυτού του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, η Noble Energy μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου από το Οικόπεδο Δώδεκα και στη συνέχεια να το μεταφέρει με υποθαλάσσιο αγωγό στην Κύπρο. Η διαδικασία θα μπορούσε να άρχιζε και νωρίτερα αν ήταν έτοιμες περιβαλλοντικές μελέτες, τις οποίες η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης και αποθήκευσης του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξασφαλισθεί εύκολα, δεδομένου ότι τα αποθέματα είναι ικανοποιητικά σε ποσότητες. Η εταιρεία συμφωνεί, ή τουλάχιστον δεν διέψευσε τα δεδομένα που υπάρχουν και τα οποία αναφέρουν ότι στο Οικόπεδο Δώδεκα τα κοιτάσματα είναι τεράστια. Η Noble Energy ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα δημιουργήσει εταιρεία στην Κύπρο, στην οποία θα κληθούν να μετέχουν και Κύπριοι επιστήμονες.
Όλα τα πιο πάνω ελέχθησαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τους εκπροσώπους της Noble Energy, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, στην παρουσία του υπουργού Αντώνη Πασχαλίδη, του Διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, της Γενικής Διευθύντριας του Υπ. Εμπορίου Ζέτας Αιμιλιανίδου και της ηγεσίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας ήταν περισσότερο από πειστικοί, απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από πλευράς των Κυπρίων αξιωματούχων και δεσμεύθηκαν να αρχίσουν την εξόρυξη το συντομότερο δυνατό.
Καθυστέρηση λόγω των μελετών
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι πρόθεση της εταιρείας «είναι να αρχίσει την εξόρυξη το συντομότερο δυνατό και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ούτως ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα».
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», πρόσθεσε, «αυτό να γίνει πριν από το τέλος αυτού του έτους, αλλά μπορεί για λόγους όχι δικούς μας -ίσως λόγω της ΕΕ και κάποιων αδειών που χρειαζόμαστε- αυτό να γίνει αρχές, πολύ νωρίς, του 2012».
Ο κ. Πασχαλίδης αναφερόταν στις περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες πρέπει να γίνουν πριν από την έναρξη των όποιων εργασιών, ώστε να ικανοποιείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αφού τόνισε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με τη Noble Energy για το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12, ο υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πολύ ουσιαστική και σημείωσε ότι κατά τη διάρκειά της «απαντήθηκαν κάποια ερωτήματά μας, επιβεβαιώθηκαν κάποιες αξιολογήσεις και στοιχεία που έχουμε στο φάκελο του υπουργείου».
«Είμαστε ικανοποιημένοι»
Σε ερώτηση αν έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση, δεδομένου ότι είχε επανειλημμένα δηλώσει πως υπήρχαν κάποια ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε:
«Δόθηκαν οι απαντήσεις και είμαστε ικανοποιημένοι. Βεβαίως θα αξιολογηθούν όλα αυτά τα πράγματα σφαιρικά και, όπως είπα, είμαστε αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία και τη συνεργασία, που αφορούν στο Οικόπεδο 12».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι σήμερα θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της εταιρείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θέλει να τους συναντήσει προσωπικά για να ακούσει κάποια στοιχεία από τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες καθώς και για τους σχεδιασμούς τους τόσο για την περιοχή όσο και ειδικότερα για το Οικόπεδο Δώδεκα.
«Ακολούθως», είπε, «η Κυβέρνηση, ενεργώντας σύμφωνα με τη νομοθεσία και με υπευθυνότητα, μέσω των φορέων που υπάρχουν, θα λάβει τις σωστές αποφάσεις».
Από πλευράς της Noble Energy, σε δηλώσεις προέβη ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου Chris Kendall, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη παρουσιάσθηκαν οι σχεδιασμοί της εταιρείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επέκταση του γραφείου της στην Κύπρο και η μετάβαση στην επόμενη φάση, κατά την οποία ευελπιστούν στην επίσπευση των διαδικασιών για εξόρυξη.
Επιθυμία της εταιρείας, σημείωσε, είναι να ξεκινήσει η εξόρυξη το συντομότερο δυνατό, πολύ πιθανόν πριν από το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου, ενώ οι προηγούμενοι σχεδιασμοί της εταιρείας αφορούσαν μια περίοδο 2-3 χρόνων.
Τι γίνεται με τη Shell;
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις εγείρεται το ερώτημα τι θα γίνει με το θέμα της συμφωνίας, την οποία η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη να υπογράψει με τη Shell, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για να προμηθεύει την Κύπρο με φυσικό αέριο με 20ετές συμβόλαιο και προς 9,5 δολάρια τη μονάδα. Απάντηση στο ερώτημα αυτό αναμένεται να δοθεί από την Κυβέρνηση αλλά και την ΑΗΚ, η οποία επέμενε φορτικά για υπογραφή συμφωνίας με την εν λόγω εταιρεία.
«Πόλεμος στον ορίζοντα;»
Η ανεύρεση τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή Λεβιάθαν του Ισραήλ και η εκμετάλλευσή του, άρχισε να πυροδοτεί αντιπαραθέσεις και να προκαλεί δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται ακόμα και σε πόλεμο.
Συγκεκριμένα, με τίτλο «Πόλεμος φυσικού αερίου στον ορίζοντα;», το πρακτορείο ειδήσεων ANSAMED μετέδωσε χθες από τα Ιεροσόλυμα ότι η περιοχή Λεβιάθαν αποτελεί το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και σημειώνει ότι γεωπολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι για το θέμα αυτό μπορεί μελλοντικά να ξεσπάσει πόλεμος.
Όπως γράφει το πρακτορείο, η Βηρυτός προειδοποίησε το Τελ Αβίβ να μην προβεί σε γεωτρήσεις στα σύνορα του Λιβάνου.
«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ισραήλ να λεηλατήσει τα αποθέματά μας», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Gebran Bassil, για να λάβει την απάντηση από τον Υπουργό Πολεοδομίας του Ισραήλ Uzi Landau, ότι «το Ισραήλ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του».
Αξιωματούχος της ισραηλινής εταιρείας ενέργειας Delek, ανέφερε ότι οι απαιτήσεις του Λιβάνου είναι «γελοίες», προσθέτοντας ότι το Λεβιάθαν βρίσκεται σε ισραηλινά ύδατα και άρα το Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε ενεργειακή δύναμη, κάτι που δεν αρέσει στους Άραβες. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες που γειτνιάζουν με το Λεβιάθαν μπορούν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις, αλλά σημείωσε ότι προς το παρόν μόνον το Ισραήλ το πράττει αυτό.
Αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι «υπάρχει συμφωνία (του Ισραήλ) με τους Κύπριους», η οποία «εκνεύρισε την Άγκυρα που την κήρυξε άκυρη επειδή η συμφωνία αγνοεί την ΤΔΒΚ, μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: